Παρασκευή 19 Απριλίου 2019

Τουρκία: «Αντιτρομοκρατική» νομοθεσία θα διαδεχθεί το καθεστώς έκτακτης ανάγκης

0
186 Προβολές

Το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης κατέθεσε τη Δευτέρα ενώπιον της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης νομοσχέδιο «για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας», που αποσκοπεί στην ενίσχυση των εξουσιών των Αρχών, καθώς η κατάσταση έκτακτης ανάγκης, η οποία παρέμενε σε ισχύ για δύο χρόνια, αναμένεται να αρθεί την προσεχή Τετάρτη.

Το νομοσχέδιο, που προτείνει το AKP του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, υποβλήθηκε στον πρόεδρο του κοινοβουλίου και αναμένεται να συζητηθεί από τους βουλευτές προσεχώς.

Στο κείμενο προτείνεται, μεταξύ άλλων, να εξουσιοδοτούνται οι τοπικές Αρχές στο να περιορίζουν τις μετακινήσεις προσώπων που κρίνονται ότι θέτουν απειλή «στη δημόσια τάξη ή την ασφάλεια» ή ακόμα και να παρατείνουν τη διάρκεια κράτησης των υπόπτων, σύμφωνα με το Anadolu.

Ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του κυβερνώντος κόμματος Μπουλέντ Τουράν εξήγησε ότι το νομοσχέδιο, που απαρτίζεται από 28 άρθρα, διαβιβάστηκε στα κόμματα της αντιπολίτευσης, προσθέτοντας ότι το κόμμα του θα ήθελε να τεθεί σε ψηφοφορία την επόμενη εβδομάδα.

Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης, που επιβλήθηκε λίγες ημέρες μετά την απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου του 2016 και παρέμεινε σε ισχύ για σχεδόν δύο χρόνια, αναμένεται να αρθεί την Τετάρτη το βράδυ.

Υπό το καθεστώς έκτακτης ανάγκης, οι τουρκικές Αρχές εξαπέλυσαν μαζικές εκκαθαρίσεις εναντίον των πραξικοπηματιών και των φερόμενων συνεργών τους, όπως επίσης εναντίον των φιλοκούρδων αντιπάλων τους, των ΜΜΕ και πολλών ΜΚΟ.

Εδώ και δύο χρόνια, σχεδόν 80.000 άνθρωποι οδηγήθηκαν στις φυλακές και περισσότεροι από 150.000 απολύθηκαν ή τέθηκαν σε διαθεσιμότητα.

Πηγή: reader.gr

Αφήστε ένα σχόλιο

Scroll Up