Τρίτη 26 Μαρτίου 2019

Περισσότερες παραστάσεις με προσβάσιμο περιεχόμενο στο Φεστιβάλ Ρεματιάς 2018

0
180 Προβολές

Το δικαίωμα όλων των πολιτών για ισότιμη πρόσβαση στην πολιτιστική ζωή της πόλης υπερασπίζεται ο Δήμος Χαλανδρίου φιλοξενώντας εκδηλώσεις προσβάσιμες ως προς το περιεχόμενο στις Νύχτες Αλληλεγγύης – Φεστιβάλ Ρεματιάς 2018. Στο πλαίσιο της προσπάθειάς του να διευρύνει αυτή τη δυνατότητα, ο Δήμος Χαλανδρίου συνεργάζεται σταθερά με την Κίνηση Ανάπηρων Καλλιτεχνών, προκειμένου να διασφαλιστούν οι απαραίτητες προϋποθέσεις ώστε οι παραστατικές τέχνες να απευθύνονται σε όλους και όλες και εισάγει στο πρόγραμμα εκδηλώσεων του Φεστιβάλ Ρεματιάς για τρίτη συνεχή χρονιά παραστάσεις και συναυλίες που θα μπορούν να απολαύσουν ισότιμα οι πολίτες με αναπηρία.

Η προσπάθεια του Δήμου Χαλανδρίου να κάνει τον χώρο της Ρεματιάς όσο πιο φιλικό και προσβάσιμο γίνεται σε ανάπηρους/ες και να εξασφαλίσει τη δυνατότητα ισότιμης και ανεμπόδιστης συμμετοχής είχε ξεκινήσει από το καλοκαίρι του 2016 με την καθολικά προσβάσιμη παράσταση «Πέρσες» του Αισχύλου από το ΘΕΑΜΑ (Θέατρο Ατόμων με Αναπηρία) και κλιμακώθηκε πέρυσι με τη μεγάλη συναυλία του Αλκίνοου Ιωαννίδη, η οποία υπήρξε η πρώτη καθολικά προσβάσιμη ως προς το περιεχόμενο συναυλία της χώρας γνωρίζοντας τεράστιο αντίκτυπο. Στο φετινό πρόγραμμα αυξάνονται οι καθολικά προσβάσιμες παραστάσεις, ενώ στόχο του Δήμου αποτελεί, σε συνεργασία πάντα με την Κίνηση Ανάπηρων Καλλιτεχνών, η προσπάθεια αυτή να διευρύνεται διαρκώς.

Το πρόγραμμα των καθολικά προσβάσιμων ως προς το περιεχόμενο εκδηλώσεων ανοίγει και φέτος το ΘΕΑΜΑ (Θέατρο Ατόμων με Αναπηρία) με την «Αντιγόνη» του Σοφοκλή σε σκηνοθεσία των Βασίλη ΟικονόμουΕλιάνας Περηφάνου, την Κυριακή 22 Ιουλίου 2018. Η παράσταση θα παρουσιαστεί με ταυτόχρονη Διερμηνεία στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα, υπέρτιτλους για Κ(κ)ωφούς/ες και βαρήκοους/ες στην ελληνική και αγγλική γλώσσα, καθώς και Ακουστική Περιγραφή για ανθρώπους με προβλήματα όρασης.

Το πρόγραμμα των υπόλοιπων προσβάσιμων ως προς το περιεχόμενο εκδηλώσεων αναμένεται να ανακοινωθεί σύντομα από τον Δήμο Χαλανδρίου.

Οι υπηρεσίες προσβασιμότητας φέρουν την πιστοποίησή της DisArtMove από την Κίνηση Αναπήρων Καλλιτεχνών.

Παράλληλα, στο Θέατρο Ρεματιάς έχουν οριοθετηθεί μόνιμα, με πρωτοβουλία της Κίνησης Ανάπηρων Καλλιτεχνών θέσεις για θεατές με αναπηρία, τους/τις συνοδούς τους και εμποδιζόμενα πρόσωπα (ηλικιωμένοι, εγκυμονούσες και γονείς με παιδιά σε βρεφικά καροτσάκια, άτομα με προσωρινό τραυματισμό). Η πρόσβαση για τα άτομα με κινητική αναπηρία είναι δυνατή με αυτοκίνητο μέχρι το χώρο του θεάτρου, όπου διατίθενται δύο θέσεις στάθμευσης αναπηρικών οχημάτων. Στο θέατρο λειτουργεί τουαλέτα αναπήρων ενώ στο αναψυκτήριο υπάρχουν προσβάσιμα τραπέζια διαθέσιμα κατά προτεραιότητα σε ανάπηρα και εμποδιζόμενα πρόσωπα.

Ο Δήμος Χαλανδρίου ζητά τη συνεργασία όλων των πολιτών προς την κατεύθυνση αυτή. Συγκεκριμένα, επισημαίνει τα εξής: «Ο σεβασμός προς όλες/όλους τις/τους συμπολίτισσες/ες μας αποδεικνύεται στην πράξη. Θυμόμαστε ότι οι σηματοδοτημένες θέσεις προορίζονται για αποκλειστική χρήση από θεατές με αναπηρία και εμποδιζόμενα πρόσωπα, οι δυο θέσεις στάθμευσης αναπηρικών οχημάτων εξυπηρετούν αποκλειστικά ανάπηρες/ους όπως επίσης και η τουαλέτα αναπήρων. Οι Νύχτες Αλληλεγγύης διεκδικούν ίσες ευκαιρίες για όλες και όλους και αντιμάχονται την κοινωνική απομόνωση, τον αποκλεισμό και τον ατομικισμό. Γιατί τον πολιτισμό μας τον γεννά ολόκληρη η κοινωνία και τα έργα του οφείλουν να απευθύνονται σε ολόκληρη την κοινωνία».

Αφήστε ένα σχόλιο

Scroll Up