«Σιβηρία» οι σχέσεις με Μόσχα μέσα στην καρδιά του καλοκαιριού!
Πολιτική

«Σιβηρία» οι σχέσεις με Μόσχα μέσα στην καρδιά του καλοκαιριού!

Η απόφαση της κυβέρνησης να πάει στα άκρα τις σχέσεις της με τη Ρωσία και να απαντήσει σε ιδιαίτερα υψηλούς τόνους στην εκπρόσωπο του ρωσικού υπουργείου εξωτερικών αποτυπώνει την απόλυτη ψυχρότητα που διέπει πλέον τις ελληνορωσικές σχέσεις, σε απόλυτη αντίθεση με τα όσα διακήρυττε η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. στον πρώτο χρόνο της διακυβέρνησής της. Οι σχέσεις των δυο χωρών περνούν πλέον σε μια φάση ρήξης, με την Αθήνα να απαντά στη Μόσχα με ύφος που παραπέμπει σε απόλυτα εχθρικό κλίμα μεταξύ των δυο χωρών, χωρίς διάθεση για χαμήλωμα της έντασης και επιδίωξη αποκατάστασης του status quo ante. Η Αθήνα έχει λάβει μια ξακάθαρη στάση απέναντι στη Μόσχα, ζητώντας της να σταματήσει να παρεμβαίνει στα εσωτερικά ζητήματα της Ελληνικής Δημοκρατίας.

Εδώ βέβαια προκύπτουν μια σειρά από ερωτήματα:

Πρώτον, το ποια θα είναι η αντίδραση της Μόσχας. Η ελληνική πλευρά αναμένει την απάντηση που πιθανότατα θα σημάνει και απέλαση Ελλήνων διπλωματών από τη Ρωσία. Μέχρι στιγμής κάτι τέτοιο δεν έχει συμβεί, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι η Μόσχα έχει προβεί στις δικές της κινήσεις.

Δεύτερον, τις επιπτώσεις στις ρωσικές επενδύσεις και στον τουρισμό: Οι ρωσικές επενδύσεις βέβαια δεν αποτελούν σημαντικό κομμάτι των ξένων άμεσων επενδύσεων, ο τουρισμός πάντως – και ειδικά στη βόρεια Ελλάδα – είναι σημαντικός σε νούμερα και μπορεί ένα κύμα τουριστών να κατευθυνθεί φέτος ή του χρόνου στη γειτονική Τουρκία.

Τρίτον, τις επιπτώσεις στα ελληνοτουρκικά και στο Κυπριακό: Προς στιγμήν τα θέματα είναι σε καταστολή, πιθανότατα όμως μια διαδικασία επανεκκίνησης στο Κυπριακό θα δώσει δείγμα γραφής του τι σκέφτεται η ρωσική ηγεσία στα θέματα αυτά.

Χθες πάντως η απάντηση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών απέδειξε ότι η Αθήνα δεν επιθυμεί να πέσουν οι τόνοι -αντίθετα έκανε λόγο για ασέβεια από την πλευρά της Ρωσίας, ενώ για ακόμη μια φορά αρνήθηκε κάθε εμπλοκή των ΗΠΑ στην απόφαση της απέλασης των Ρώσων διπλωματών. Από την πλευρά της η κυρία Ζαχάροβα επέμεινε στις αιτιάσεις της Ρωσίας, ότι υπάρχει τρίτη χώρα (δηλαδή οι ΗΠΑ) που στήνει βρώμικα παιχνίδια και στην ουσία υποκινεί την Αθήνα στην αντιρωσική στάση.

Μένει πλέον να φανεί τι περιθώρια απεμπλοκής υπάρχουν για τις δυο χώρες. Με δεδομένο ότι οι ανακοινώσεις εκατέρωθεν εμπεριέχουν πολύ ψηλούς τόνους, θεωρείται βέβαιο ότι η επίσκεψη του Σεργκέι Λαβρόφ στην Αθήνα, που ήταν προγραμματισμένη για τον Σεπτέμβριο αναβάλλεται, ενώ πιθανότατα θα επιδιωχθεί μια συνάντηση των δύο πλευρών σε τρίτο έδαφος, εάν και όποτε δοθεί μια τέτοια ευκαιρία. Χθες πάντως η σκοπιανή πλευρά έριξε τους τόνους απέναντι στη Μόσχα, αφού ο Ζόραν Ζάεφ «μάζεψε» τις χθεσινές του δηλώσεις για Έλληνες επιχειρηματίες που προσπάθησαν να επηρεάσουν τις εξελίξεις στην πΓΔΜ, δείγμα της πιο προσεκτικής στάσης που υιοθετεί πλέον ο Σκοπιανός Πρωθυπουργός.

Πηγή: reader.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet