«Ασανσέρ» οι ευθύνες για τον ανελκυστήρα στο Χέλμειο Δημοτικό της Αγίας Παρασκευής
Κοινωνία

«Ασανσέρ» οι ευθύνες για τον ανελκυστήρα στο Χέλμειο Δημοτικό της Αγίας Παρασκευής

Η άμεση αναγκαιότητα κατασκευής ανελκυστήρα στο 5ο-11ο Δημοτικό Σχολείο Αγίας Παρασκευής (Χέλμειο) αναδεικνύει, δυστυχώς, τα πολλά προβλήματα διαχείρισης της καθημερινότητας των Δήμων στη σημερινή μνημονιακή εποχή. Η συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης, την Τετάρτη 18 Ιουλίου 2018, πλην της κόντρας που προκάλεσε μεταξύ της διοίκησης και της μειοψηφίας, αποκάλυψε -για άλλη μια φορά- και τη «γύμνια» των σχολικών κτηρίων σε βασικές υποδομές.

Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά. Το 7ο θέμα της ημερήσιας διάταξης αφορούσε στη συζήτηση και λήψη απόφασης για τη διενέργεια του έργου «Κατασκευή ανελκυστήρα στο 5ο – 11ο Δημοτικό Σχολείο (Χέλμειο) με τη διαδικασία της απευθείας διαπραγμάτευσης». Ο εισηγητής του θέματος και πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, Γεράσιμος Βλάχος, μίλησε για αδήριτη ανάγκη επίσπευσης των διαδικασιών κατασκευής, καθώς υπάρχουν δύο μαθητές ΑμεΑ που θα πάνε από τον προσεχή Σεπτέμβριο στο συγκεκριμένο σχολείο και, χωρίς τον ανελκυστήρα, δεν θα μπορούν να έχουν ισότιμη πρόσβαση σε όλες τις αίθουσες του σχολικού συγκροτήματος. Όπως είπε ο κ. Βλάχος, το σχετικό αίτημα υποβλήθηκε τον περασμένο Μάιο και λόγω των στενών χρονικών περιθωρίων επιλέχθηκε η διαδικασία της απευθείας διαπραγμάτευσης, η οποία -όπως διευκρίνισε- δεν συνιστά και απευθείας ανάθεση. Ζήτησε δε την ομόφωνη ψήφιση του θέματος, προκειμένου να ξεκινήσουν άμεσα οι σχετικές διαδικασίες, τονίζοντας την κοινωνική διάστασή του.

Το αίτημα τον Μάιο, αλλά το πρόβλημα ήταν γνωστό από το 2016

Ωστόσο, οι διαβεβαιώσεις του προέδρου δεν έπεισαν τους συμβούλους της μειοψηφίας, οι οποίοι αντέδρασαν τόσο για το γεγονός ότι -όπως υποστήριξαν- η δημοτική Αρχή επέδειξε, για άλλη μια φορά, αργά «αντανακλαστικά» σε ένα σημαντικό κοινωνικό θέμα, όσο και για τη «μόνιμη» πλέον τακτική της να φέρνει τους δημοτικούς συμβούλους σε «δύσκολη θέση», «πετώντας τους το μπαλάκι των ευθυνών» για την ψήφιση του θέματος.

Σε ό,τι αφορά τον χρόνο κατά τον οποίο ήταν γνωστό το πρόβλημα με την έλλειψη ανελκυστήρα στο εν λόγω σχολείο, όπως παραδέχθηκε και η δημοτική Αρχή, μετά τις παρεμβάσεις των συμβούλων της μειοψηφίας, ήταν γνωστό από το 2016 και δεν αφορούσε μόνο το Χέλμειο, αλλά και άλλα σχολεία της πόλης. Εξάλλου, τα δύο παιδιά τα οποία αντιμετωπίζουν προβλήματα στη μετακίνησή τους πήγαιναν ήδη στο διπλανό νηπιαγωγείο και ήταν ευνόητο ότι θα ακολουθούσε η φοίτησή τους στο συγκεκριμένο Δημοτικό.

Μάλιστα, το θέμα πήρε και πολιτική διάσταση, καθώς ο αντιδήμαρχος Παιδείας, Παναγιώτης Γκόνης (που σημειωτέον είχε καταψηφίσει το σχετικό θέμα όταν συζητήθηκε στην Οικονομική Επιτροπή), ανέφερε ότι το θέμα ήταν εις γνώση και της τέως αντιδημάρχου Τεχνικών Υπηρεσιών (και νυν ανεξάρτητης δημοτικής συμβούλου) Ελισάβετ Πετσατώδη, γεγονός που η τελευταία θεώρησε ως προσωπική αιχμή, χαρακτηρίζοντας το ως «λάσπη στον ανεμιστήρα» και εξηγώντας ότι επί θητείας της υπήρξε γενικό αίτημα για ανελκυστήρες στα σχολεία και όχι για το συγκεκριμένο ζήτημα.

Η ίδια, επίσης, επέμενε μέχρι τέλους ότι ακόμη και τον φετινό Μάιο να έλαβε γνώση η διοίκηση για το επείγον του θέματος, είχε τον χρόνο να προχωρήσει σε κανονικό συνοπτικό διαγωνισμό και ήδη η εργολαβία να είχε εγκατασταθεί και να υλοποιούσε το έργο.

Περί της νομιμότητας της απόφασης

Ισχυρές ενστάσεις από πλευράς μειοψηφίας εκφράσθηκαν και για τη νομιμότητα της διαδικασίας που ακολουθείται στην κατασκευή του ανελκυστήρα. Όπως σημειώθηκε ο νόμος επιτρέπει την απευθείας διαπραγμάτευση σε περίπτωση που το πρόβλημα δεν προκύπτει λόγω «αβλεψίας» της δημοτικής Αρχής, κάτι που -όπως υποστήριξαν- σαφώς και δεν ισχύει στη συγκεκριμένη περίπτωση, αφού είναι φανερό ότι οι χειρισμοί της σημερινής διοίκησης είναι αυτοί που έφεραν το πρόβλημα σε αυτό το επείγον χρονικό σημείο.

Μάλιστα, κλήθηκε η διοίκηση να παραδεχθεί «με λεβεντιά» ότι έκανε λάθος και ευθύνεται για την καθυστέρηση, για να ψηφισθεί το θέμα, κάτι που οδήγησε δημοτικό σύμβουλο της μειοψηφίας (σ.σ.: ο οποίος άσκησε μεν κριτική στη διοίκηση, αλλά ζήτησε να ψηφισθεί το θέμα λόγω του επείγοντος χαρακτήρα του) να μιλήσει για «υποκρισία», υποστηρίζοντας ότι εάν η διοίκηση κάνει κάτι τέτοιο, τότε δεν θα μπορέσει να καλυφθεί στο θέμα της απευθείας διαπραγμάτευσης. Μάλιστα, προχωρώντας ένα βήμα περισσότερο, πρότεινε, εάν υπάρξει κάποια τέτοια παραδοχή ευθύνης, αυτό να γίνει με κλειστά μικρόφωνα!

Από την πλευρά της, η διοίκηση υποστήριξε ότι η διαδικασία που ακολουθείται είναι απολύτως νόμιμη, αν και παραδέχθηκε ότι ακόμη και εάν όλα πάνε καλά, είναι δύσκολο να εξασφαλισθεί ότι οι δύο μαθητές ΑμεΑ θα έχουν απρόσκοπτη πρόσβαση σε όλους τους χώρους του σχολείου τους από την αρχή της σχολικής χρονιάς…

Τελικώς το θέμα πέρασε κατά πλειοψηφία, με τους δημοτικούς και τον επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας να απέχει της ψηφοφορίας και τους δημοτικούς συμβούλους Κώστα Χατζηανδρέου, Ελισάβετ Πετσατώδη, Μαρία Ρεμπούτσικα και Κώστα Τσιαμπά να ψηφίζουν «λευκό».

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet