Β. Ζορμπάς: Ο Δήμος Αγ. Παρασκευής σε… περιπέτειες και ο κ. Σταθόπουλος το… εξετάζει
Πολιτική

Β. Ζορμπάς: Ο Δήμος Αγ. Παρασκευής σε… περιπέτειες και ο κ. Σταθόπουλος το… εξετάζει

Σε «περιπέτειες» μπαίνει ο Δήμος Αγίας Παρασκευής με την αγορά της βίλας Ιόλα και την ανέγερση του νέου δημαρχείου, σύμφωνα με τον επικεφαλής της παράταξης Αγία Παρασκευή η Πόλη μας, τ. δήμαρχο της πόλης, Βασίλη Ζορμπά.

Μετά από πρόσφατη συνέντευξη Τύπου του δημάρχου Αγίας ΠαρασκευήςΓιάννη Σταθόπουλου, την οποία παρακολούθησε εκπρόσωπος της παράταξης Αγία Παρασκευή η Πόλη μας και έθεσε ερωτήματα, ο κ. Ζορμπάς εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία, μεταξύ άλλων, σημειώνεται ότι οι περισσότερες απαντήσεις του δημάρχου ήταν «θα το εξετάσουμε».

Ακολουθεί η ανακοίνωση:

Ο Δήμος σε περιπέτειες

Σε πρόσφατη συνέντευξή του ο δήμαρχος Αγίας Παρασκευής, Γιάννης Σταθόπουλος, αναφέρθηκε στα εξής θέματα:

1. Στην ανάπλαση και αξιοποίηση της βίλας Ιόλα.

2. Στη δημοπράτηση (από την Περιφέρεια) της ανέγερσης του κτηρίου για το δημαρχείο Αγίας Παρασκευής.

Η παράταξή μας, αποδεικνύοντας το έμπρακτο ενδιαφέρον της για τα σοβαρά ζητήματα του Δήμου, εκπροσωπήθηκε από το στέλεχός μας, πολιτικό μηχανικό Αντώνη Νάτσικα, ο οποίος υπέβαλε στον δήμαρχο μια σειρά ερωτήσεων. Ερωτήσεις που κρίθηκε σκόπιμο να υποβληθούν για να ξεκαθαρίσει κατά το δυνατόν το ομιχλώδες τοπίο που καλύπτει τόσο την ανέγερση του δημαρχείου όσο και τη βίλα Ιόλα.

Οι κύριες ερωτήσεις που υποβλήθηκαν και οι απαντήσεις που δόθηκαν από τον δήμαρχο, είναι οι παρακάτω:

Για την επισκευή της βίλας Ιόλα:

Α. Ερώτηση: Με τον πρόχειρο προϋπολογισμό που συνέταξε ο Δήμος για την πλήρη επισκευή της βίλας απαιτούνται τουλάχιστον 5.000.000 ευρώ. Ακόμη και αν πάρουμε τα 2.500.000 ευρώ από το πρόγραμμα ΕΣΠΑ, πού θα βρει τα υπόλοιπα 2.500.000 ευρώ ο Δήμος;

Απάντηση δημάρχου: Στον διαγωνισμό που θα γίνει, πιστεύουμε ότι θα έχουμε μία μεγάλη έκπτωση και επομένως δεν θα δαπανηθούν 5 εκατ. ευρώ, αλλά  λιγότερα. Όσα χρειασθεί να βάλει ο Δήμος θα το δούμε από που θα τα εξοικονομήσουμε.

Σχόλιο παράταξης: Δηλαδή μία από τα ίδια. «Θα το εξετάσει» και αυτό, όπως γίνεται σχεδόν με όλα τα θέματα, απλά ποτέ δεν ολοκληρώνεται η «εξέταση».

Β. Ερώτηση: Με τον ίδιο πρόχειρο προϋπολογισμό, τα ετήσια λειτουργικά κόστη της βίλας ανέρχονται σε 400.000 ευρώ περίπου. Από πού θα βρεθούν;

Απάντηση: Θα το εξετάσουμε.

Για το δημαρχείο:

Α. Ερώτηση: Κατά την εκτίμησή σας, οι προσυμβατικές διαδικασίες θα έχουν ολοκληρωθεί στις αρχές του 2019 και η υπογραφή της σχετικής σύμβασης και η έναρξη των εργασιών προβλέπεται για τον επόμενο Απρίλιο. Αν λάβουμε υπόψη μας ότι το τέρας της γραφειοκρατίας έδειξε τα δόντια του ακόμη και στα υπερεπείγοντα αντιπλημμυρικά έργα στη Μάνδρα Αττικής, για τα οποία δεν έχει ακόμη υπογραφεί η σχετική σύμβαση που εκκρεμεί στο Ελεγκτικό Συνέδριο, μήπως είσαστε υπερβολικά αισιόδοξος για την έναρξη των εργασιών σε 8 μήνες;

Απάντηση δημάρχου: Είμαστε αισιόδοξοι.

Σχόλιο παράταξης: Μήπως η αισιοδοξία είναι απλά μία επικοινωνιακή επιθυμία και ευχή του δημάρχου, για να το επικαλεσθεί στις δημοτικές εκλογές, οι οποίες κατά «σύμπτωση» θα γίνουν τον επόμενο Μάιο; Εμείς ως παράταξη ευχόμαστε να αρχίσει η κατασκευή του δημαρχείου στις αρχές του 2019, αλλά είμαστε βέβαιοι ότι ο δήμαρχος για άλλη μία φορά υπόσχεται και δεσμεύεται για πράγματα τα οποία δεν μπορεί να ελέγξει και να εξασφαλίσει.

Β. Ερώτηση: Με ποιον Προϋπολογισμό έχει ενταχθεί το δημαρχείο στο Πρόγραμμα της Περιφέρειας; Ποιες είναι οι πιστώσεις για το 2018 και το 2019;

Απάντηση δημάρχου: Στο Π/Υ του 2018 και του 2019 υπάρχουν κάποια μικρά ποσά που δεν θυμάμαι ακριβώς πόσα είναι. Πιστεύω όμως ότι αν χρειασθεί τα ποσά θα αυξηθούν.

Σχόλιο παράταξης: Σημειώνουμε ότι ο προϋπολογισμός του έργου είναι 21.080.000 ευρώ και η διάρκεια κατασκευής του (όπως αναφέρεται στη διακήρυξη του διαγωνισμού) είναι 30 μήνες. Δηλαδή κατά μέσο όρο θα κατασκευάζεται έργο αξίας περίπου 700.000 ευρώ τον μήνα. Αυτό σημαίνει ότι για τους 7 μήνες του 2019, μετά τον Απρίλιο, θα απαιτηθούν 7 x 700.000 = 4.900.000 ευρώ. Τα ελάχιστα ευρώ που προϋπολογίσθηκαν για το 2019 δεν φθάνουν ούτε για τις πλάκες του πεζοδρομίου μπροστά από το δημαρχείο.

Γ. Ερώτηση: Τι θα γίνει με τις υπηρεσίες του Δήμου οι οποίες σήμερα στεγάζονται στον χώρο όπου θα ανεγερθεί το δημαρχείο; Έχει μελετηθεί σε ποιο μέρος θα μεταστεγασθούν;

Απάντηση δημάρχου: Έχουμε υπόψη μας το θέμα και θα το αντιμετωπίσουμε στην ώρα του.

Σχόλιο παράταξης: Η απάντηση του δημάρχου ήταν αναμενόμενη. Σε κάθε ερώτηση που του υποβάλλεται και για την οποία δεν έχει κάνει τίποτε, απαντά ότι «θα εξετάσει το θέμα». Η μέχρι τώρα εμπειρία από ανάλογες δηλώσεις του, στα 4 σχεδόν χρόνια που διοικεί τον Δήμο Αγίας Παρασκευής, είναι αρνητική. Λόγια, λόγια, λόγια και υποσχέσεις, υποσχέσεις, υποσχέσεις.

Μετά τις (μη) απαντήσεις που δόθηκαν από τον δήμαρχο στις καίριες ερωτήσεις, γίνεται πλέον περισσότερο κατανοητό ότι η δημοτική Αρχή αντιμετωπίζει τα θέματα αυτά επιφανειακά και μόνον επικοινωνιακά, ο δε δήμαρχος ελάχιστα γνωρίζει για τα θέματα που υποτίθεται ότι θα έδινε συνέντευξη για να μας διαφωτίσει.

Όσον αφορά στο δημαρχείο, για το οποίο οι μελέτες περατώθηκαν από τη διοίκησή μας και για το οποίο του παρείχαμε κάθε στήριξη, ελπίζουμε και ευχόμαστε η «αισιοδοξία» του να αποβεί πραγματικότητα και το έργο να αρχίσει γρήγορα να υλοποιείται για το καλό των δημοτών της Αγίας Παρασκευής. Να μας επιτραπεί όμως, μετά και τη συνέντευξη, να «κρατάμε πολύ μικρό καλάθι».

Όσον αφορά στη βίλα Ιόλα, όμως, αποδεικνύεται ότι τελικά η δημοτική Αρχή  ενέπλεξε τον Δήμο και τους δημότες σε μια μεγάλη περιπέτεια. Οι δημότες θα πληρώνουν για πολλά χρόνια την πανάκριβη και περίεργη αυτή αγορά, που θα τους στοιχίσει περίπου 8.000.000 ευρώ (μαζί με το κόστος επισκευής), σε βάρος της καθημερινότητάς τους. Κάτι που ήδη γίνεται εμφανές αφού, για να πληρωθεί μόνο η πρώτη δόση αγοράς (υπάρχουν άλλες τέσσερις), τα έργα καθημερινότητας του 2018 παραπέμφθηκαν στις καλένδες.

Επαναλαμβάνουμε τη θέση της παράταξής μας:

Η αγορά της βίλας Ιόλα (που κοστίζει πανάκριβα στους δημότες) έπρεπε να πληρωθεί από το υπουργείο Πολιτισμού, αφού αυτό ήταν που χαρακτήρισε ως διατηρητέο μνημείο τη βίλα. Σε κάθε περίπτωση, προτεραιότητα είχαν άλλα έργα τα οποία έχουν ανάγκη οι δημότες:

  • έργα βελτίωσης της καθημερινότητας, 
  • η αξιοποίηση της έκτασης των 39 στρεμμάτων του πρώην στρατοπέδου Σπυρούδη,
  • το Αθλητικό Κέντρο στα Πευκάκια,
  • νέοι βρεφονηπιακοί σταθμοί, κ.ά.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet