Φυσάει Κόντρα: Ο αγώνας κατά του φασισμού και του ιμπεριαλισμού είναι επίκαιρος όσο ποτέ
Πολιτική

Φυσάει Κόντρα: Ο αγώνας κατά του φασισμού και του ιμπεριαλισμού είναι επίκαιρος όσο ποτέ

Με αφορμή την 24 Ιουλίου, η δημοτική παράταξη Φυσάει Κόντρα στην Αγία Παρασκευή σημειώνει ότι «ο αγώνας κατά του φασισμού και του ιμπεριαλισμού είναι επίκαιρος όσο ποτέ» και καλεί στις αντιφασιστικές εκδηλώσεις για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα που θα γίνουν τον προσεχή Σεπτέμβριο.

Στην ανακοίνωσή της η παράταξη αναφέρει:

44 χρόνια από τη μέρα που έπεσε η αμερικανοκίνητη χούντα των συνταγματαρχών, λίγες μέρες μετά το φασιστικό πραξικόπημα στην Κύπρο και λίγες μέρες πριν την τουρκική εισβολή στο νησί που οδήγησε στην κατοχή του 40% της Κύπρου και στα πρόθυρα πολέμου Ελλάδα και Τουρκία. Γεγονότα που σημάδεψαν τη σύγχρονη ιστορία, καταστάσεις που σήμερα έχουν τόσο έντονες αντανακλάσεις.

Το πραξικόπημα της 21ης Απρίλη, που οργανώθηκε από τις ΗΠΑ και εκτελέστηκε από τους συνταγματάρχες, βύθισε τη χώρα στην επτάχρονη τυραννία. Κατάλυση κάθε δημοκρατικής κατάκτησης, χιλιάδες στις εξορίες και στις φυλακές, δολοφονίες αγωνιστών. Πλήρης ασυδοσία του ντόπιου αλλά και του ξένου κεφαλαίου, ο Τομ Πάππας ήταν το σύμβολο της «ανάπτυξης». Σκοταδισμός και εθνικιστικά παραληρήματα.

Η αντίσταση στη χούντα, που κορυφώθηκε με τον άγριο Νοέμβρη του 1973 και την αιματοβαμμένη εξέγερση του Πολυτεχνείου, ήταν η αρχή του τέλους. Η ανοιχτή συμμετοχή της ελληνικής χούντας στο φασιστικό πραξικόπημα στην Κύπρο, η τραγωδία που ακολούθησε και η κατακραυγή κατά των φασιστών έφερε την πτώση της. Η αστική τάξη, για να προλάβει το ξέσπασμα της λαϊκής οργής, προχώρησε σε «αλλαγή φρουράς» με την έλευση του Καραμανλή.

44 χρόνια μετά η ιστορία μοιάζει να μας βγάζει προκλητικά τη γλώσσα. Οι ΗΠΑ, λίγα χρόνια μετά την επίσημη «συγγνώμη» τους για την οργάνωση του πραξικοπήματος, ποτέ δεν θα φαντάζονταν πως η Ελλάδα -και μάλιστα με «αριστερή» κυβέρνηση- θα ήταν το πιο πιστό τους πιόνι στην περιοχή. Η Σούδα, το Άκτιο, ο Άραξος, η Λάρισα, η Αλεξανδρούπολη και οι άλλες αμερικανικές βάσεις αναβαθμίζονται καθημερινά, ο Τζέφρι Πάιατ ουσιαστικά δεν είναι πρεσβευτής, αρμοστής είναι. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝ.ΕΛ. υλοποιεί πρόθυμα τις επιταγές των ιμπεριαλιστικών κέντρων με πρόσφατο παράδειγμα τη συμφωνία των Πρεσπών.

Η χώρα είναι κυριολεκτικά στο έλεος των ξένων και των Ελλήνων κεφαλαιούχων. Η γη, η θάλασσα, οι ενεργειακές πηγές οι παραλίες, τα λιμάνια, τα αεροδρόμια, όλα ξεπουλιώνται στους αδηφάγους «επενδυτές». Το ξεπούλημα συνοδεύεται με καταστρατήγηση κάθε εργασιακού δικαιώματος, με καταστροφή του περιβάλλοντος, με εξαφάνιση του ελεύθερου χρόνου, όλα θυσία στον βωμό του καπιταλιστικού κέρδους.

Την ίδια στιγμή ακόμα και τα στοιχειώδη δημοκρατικά δικαιώματα τσακίζονται. Κάθε λαϊκή αντίσταση έχει πια απέναντί της τα ΜΑΤ και τα χημικά, η «δικαιοσύνη» είναι τυφλή μόνο από το μάτι που θα έπρεπε να βλέπει τα εγκλήματα των εργοδοτών, των φασιστών και των δυνάμεων καταστολής. Το επίσημο πολιτικό σύστημα αναλώνεται σε γελοίους καβγάδες για την εξουσία, αφού στην πραγματικότητα όλοι έχουν αποδεχτεί τον ρόλο του τοποτηρητή των ιμπεριαλιστικών κέντρων και του κεφαλαίου.

Σε αυτό το αποκρουστικό σκηνικό το φασιστικό τέρας ξανασηκώνει κεφάλι. Εκμεταλλεύεται τη βάρβαρη αντιλαϊκή μνημονιακή πολιτική, την υποταγή στα ιμπεριαλιστικά κέντρα και προσπαθεί να εμφανιστεί «φιλολαϊκό» και «πατριωτικό». Στην πραγματικότητα, όπως και τότε έτσι και σήμερα, οι φασίστες και οι εθνικιστές ήταν τα πιο πειθήνια όργανα του κεφαλαίου, οι αδίστακτοι πράκτορες του ιμπεριαλισμού. Δεν δίστασαν ποτέ στην ιστορία να γίνουν οι φρικτοί κουκουλοφόροι κάθε κατακτητή, να πουλήσουν τη χώρα τους, να οδηγήσουν σε ματοκυλίσματα. Σήμερα μιλάνε ως τιμητές στα κανάλια, ιδρύουν «κόμματα». Ακόμα και στην πόλη μας, πριν λίγες μέρες το δημαρχείο μας «παραχωρήθηκε» σε αστέρα της φασιστικής δεξιάς για «εκδήλωση».

Δεν γίνεται να μένουμε άλλο απαθείς! Στο τσάκισμα της ζωής μας προστίθενται ο κίνδυνος του πολέμου και του φασισμού. Την ώρα που οι υπεύθυνοι για αυτήν την κατάσταση θα συναγελάζονται στη δεξίωση του Προέδρου της Δημοκρατίας, εμείς ας ξαναθυμίσουμε με κάθε τρόπο την ιστορία, ας οργανώσουμε την αντίσταση μας σε κάθε γειτονιά, σε κάθε χώρο δουλειάς, σε κάθε εκπαιδευτικό ίδρυμα.

Τον Σεπτέμβρη πρέπει να υπάρξει ξεσηκωμός. Οι εργατικοί και κοινωνικοί αγώνες πρέπει να συναντηθούν με τις αντιφασιστικές εκδηλώσεις για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα από τους ΝΑΖΙ της Χρυσής Αυγής και τις κινητοποιήσεις κατά των πολεμικών σχεδιασμών των ιμπεριαλιστών και των ντόπιων φερέφωνών τους.

Ως ΦΥΣΑΕΙ ΚΟΝΤΡΑ θα συμμετάσχουμε σε όλες αυτές τις κινητοποιήσεις. Απευθύνουμε ενωτικό κάλεσμα σε όλες τις μαχόμενες συλλογικότητες της πόλης μας για κοινές πρωτοβουλίες που θα μεταφέρουν τα μηνύματα αυτά και στην Αγία Παρασκευή.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet