Ναυάγιο στο συμβούλιο αρχηγών της ΠΓΔΜ για το δημοψήφισμα για τις Πρέσπες
Πολιτική

Ναυάγιο στο συμβούλιο αρχηγών της ΠΓΔΜ για το δημοψήφισμα για τις Πρέσπες

Σε «ναυάγιο» κατέληξε και το τρίτο συμβούλιο αρχηγών των τεσσάρων μεγαλύτερων κομμάτων της ΠΓΔΜ για την προετοιμασία του δημοψηφίσματος, όπου ο λαός της γειτονικής χώρας θα κληθεί να εγκρίνει την συμφωνία των Πρεσπών για το ονοματολογικό.

Ο σοσιαλδημοκράτης πρωθυπουργός, Ζόραν Ζάεφ και ο αρχηγός της εθνικιστικής αξιωματικής αντιπολίτευσης VMRO, Κρίστιαν Μίτσκοσκι, διαφωνούν έντονα για τη σύσταση της εφορευτικής επιτροπής που θα αναλάβει την διοργάνωση της ψηφοφορίας και για τη διατύπωση του ερωτήματος που θα τυπωθεί στα ψηφοδέλτια.

Ο κ. Ζάεφ υποστηρίζει ότι ο κ. Μίτσκοσκι απαιτεί παροχή ασυλίας σε διάφορα στελέχη του VMRO που διώκονται για πληθώρα υποθέσεων διαφθοράς, ανάμεσά τους τον πρώην πρωθυπουργό Νίκολα Γκρουέφκι. Ο κ. Μίτσκοσκι διαψεύδει τις καταγγελίες.

Μιλώντας μετά την άκαρπη χθεσινή σύσκεψη, ο πρωθυπουργός Ζάεφ κατηγόρησε τον κ. Μίτσκοσκι ότι ψεύδεται όταν λέει πως θέλει την ένταξη της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο NATO. Υποστήριξε ότι ο αρχηγός του VMRO του είπε ότι δεν θα προβεί σε υποχωρήσεις προτού η κυβέρνηση δεχτεί το αίτημα για πολιτική ασυλία.

Ο κ. Ζάεφ διαβεβαίωσε πάντως ότι η εφορευτική επιτροπή θα συσταθεί και το δημοψήφισμα θα προχωρήσει παρά τις αντιδράσεις.

Η έγκριση της συμφωνίας των Πρεσπών στο δημοψήφισμα είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την κύρωση από την πλευρά των Σκοπίων. Εάν ο λαός απορρίψει την συμφωνία, η προοπτική εισόδου της ΠΓΔΜ σε Ε.Ε. και NATO θα εκτροχιαστεί.

Ο κ. Ζάεφ έχει εκτιμήσει ότι θα κερδίσει το δημοψήφισμα με ποσοστό άνω του 70%, λέγοντας μάλιστα πως θα παραιτηθεί εάν ηττηθεί.

Ο σοσιαλδημοκράτης πρωθυπουργός ευελπιστεί ότι θα χρησιμοποιήσει τυχόν θετικό αποτέλεσμα για να λυγίσει την αντίσταση του προέδρου της χώρας, Γκιόργκι Ιβανόφ, ο οποίος πρόσκειται στο VMRO, και αρνείται να κυρώσει την συμφωνία, παρά το γεγονός ότι έχει υπερψηφιστεί δύο φορές από τη Βουλή.

Πηγή: http: skai.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet