Ο πρόεδρος του ΣΠΑΠ σε έκτακτες συνεδριάσεις της Πολιτικής Προστασίας Βορείου Τομέα Αθηνών και Ανατ. Αττικής
Αυτοδιοίκηση

Ο πρόεδρος του ΣΠΑΠ σε έκτακτες συνεδριάσεις της Πολιτικής Προστασίας Βορείου Τομέα Αθηνών και Ανατ. Αττικής

Στη σύσκεψη των Συντονιστικών Οργάνων Πολιτικής Προστασίας, τόσο της Ανατολικής Αττικής, όσο και του Βορείου Τομέα της Περιφέρειαπ. ς Αττικής για την αντιμετώπιση των πρόσφατων πλημμυρικών φαινομένων συμμετείχαν ο πρόεδρος του Συνδέσμου Δήμων για την Προστασία και Ανάπλαση του Πεντελικού (ΣΠΑΠ) και γενικός γραμματέας του Εποπτικού Συμβουλίου της ΚΕΔΕ, Βλάσσης Σιώμος, και στελέχη του Συνδέσμου.

Ειδικότερα στις συνεδριάσεις συζητήθηκε ο συντονισμός και η συνεργασία όλων των αρμόδιων φορέων στην εκτέλεση των έργων και των δράσεων άμεσης προτεραιότηταςπρόληψης, αλλά και ετοιμότητας καταστολής, που απαιτούνται  για την αντιμετώπιση των κινδύνων που προκύπτουν από τις πρόσφατες πλημμύρες, καθώς και θέματα διευθέτησης των ρεμάτων της κάθε περιοχής.

Στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην Περιφέρεια Ανατολικής Αττικής, υπό τον αντιπεριφερειάρχη Πέτρο Φιλίππου, συμμετείχαν εκπρόσωποι των Δήμων, των Συνδέσμων και των Δασαρχείων που υπάγονται στην Ανατολική  Αττική, εκπρόσωποι του Πυροσβεστικού Σώματος, της Ελληνικής Αστυνομίας, του Ελληνικού Στρατού, του Λιμενικού Σώματος, υπηρεσιακά στελέχη της Περιφέρειας Αττικής, καθώς και στελέχη εθελοντικών ομάδων που δραστηριοποιούνται στην Ανατολική Αττική.

Στην αντίστοιχη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στον Βόρειο Τομέα, υπό τον αντιπεριφερειάρχη Γιώργο Καραμέρο, συμμετείχαν οι δήμαρχοι Πεντέλης, Δημήτρης Στεργίου-Καψάλης, Αγίας Παρασκευής, Γιάννης Σταθόπουλος, Βριλησσίων, Ξενοφών Μανιατογιάννης, οι περιφερειακοί σύμβουλοι Αττικής Φώτης Χρυσικός, Πέτρος Δαμιανός, Εύη Αποστολάκη, εκπρόσωποι των Δήμων της Περιφερειακής Ενότητας, εκπρόσωποι της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, της ΕΛ.ΑΣ., της Τροχαίας Αττικής, του Πυροσβεστικού Σώματος, του Δασαρχείου Πεντέλης και υπηρεσιακοί παράγοντες της Περιφέρειας Αττικής.

Ο πρόεδρος του ΣΠΑΠ και γενικός γραμματέας του Εποπτικού Συμβουλίου της ΚΕΔΕ, Βλάσσης Σιώμος, στις εισηγήσεις του αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα και χρησιμότητα των Συντονιστικών Τοπικών και Περιφερειακών Οργάνων Πολιτικής Προστασίας, δεδομένου ότι συμβάλλουν σημαντικά στη συνεργασία των φορέων που συμμετέχουν σε αυτά, τόσο κατά τον σχεδιασμό και την πρόληψη, όσο και κατά την εφαρμογή και καταστολή.

Ο κ. Σιώμος υπογράμμισε για άλλη μία φορά την ανάγκη ύπαρξης ελέγχου και πεπραγμένων των εμπλεκομένων στην Πυροπροστασία και την Πολιτική Προστασία γενικότερα, σε επιχειρησιακό, αλλά και οικονομικό επίπεδο.

Στάθηκε με έμφαση στην ανάγκη για επανασχεδιασμό του συνόλου των σχεδίων δράσης Πολιτικής Προστασίας, τα οποία, όπως τόνισε, είναι πλέον ξεπερασμένα λόγω της κλιματικής αλλαγής και των διαφορετικών καιρικών συνθηκών που επικρατούν τελευταία. Παράλληλα, επέμεινε στην αναγκαιότητα για την ανά τακτά χρονικά διαστήματα ενημέρωση και επικαιροποίηση των σχεδίων Πολιτικής Προστασίας.

Τέλος, ο πρόεδρος του ΣΠΑΠ επανέλαβε την πρότασή του για θέσπιση διαδικασιών συνεχούς εκπαίδευσης και επιμόρφωσης των στελεχών της Αυτοδιοίκησης, των αιρετών, αλλά και των εθελοντών που συμμετέχουν στην Πολιτική Προστασία, σε συνδυασμό με την πραγματοποίηση ασκήσεων επί χάρτου και πεδίου με τη συμμετοχή ομάδων της κοινωνίας, με στόχο την καλύτερη ενημέρωση και την απόκτηση βασικών γνώσεων στην περίπτωση που χρειαστεί να αντιμετωπισθεί κάποιο συμβάν ή φυσικό φαινόμενο.

«Ο ΣΠΑΠ βρίσκεται σε διαρκή και αγαστή συνεργασία με την Πυροσβεστική, το Δασαρχείο και τον υπόλοιπο κρατικό μηχανισμό και κυρίως είναι στο πλευρό των Δήμων – μελών του, στη συνεχή προσπάθεια που όλοι μαζί κάνουμε για την πρόληψη, τον συντονισμό και τον έλεγχο της προετοιμασίας, αλλά και την αντιμετώπιση δυσάρεστων φαινομένων που άπτονται της Πολιτικής Προστασίας» κατέληξε ο κ. Βλάσσης Σιώμος.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet