Δήμος Αμαρουσίου: Σημαντικές παραλείψεις της Περιφέρειας Αττικής στον καθαρισμό του ρέματος Σαπφούς
Κοινωνία

Δήμος Αμαρουσίου: Σημαντικές παραλείψεις της Περιφέρειας Αττικής στον καθαρισμό του ρέματος Σαπφούς

Με έγγραφο που απέστειλαν οι Τεχνικές Υπηρεσίες του Δήμου Αμαρουσίου στην Περιφέρεια Αττικής επισημαίνουν τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί στα ρέματα της πόλης μετά τα έντονα καιρικά φαινόμενα των τελευταίων ημερών, αλλά και τις αστοχίες, όπως σημειώνουν, που υπήρξαν το προηγούμενο διάστημα στις παρεμβάσεις που πραγματοποιήθηκαν με ευθύνη της Περιφέρειας Αττικής.

Με βάση τις, όπως επισημαίνει ο Δήμος, τεκμηριωμένες παρατηρήσεις ζητείται να προχωρήσει άμεσα η Περιφέρεια Αττικής σε συγκεκριμένες ανά σημείο παρεμβάσεις, προκειμένου να προστατευτεί το Μαρούσι και οι περιοχές από τις οποίες διέρχεται το ρέμα Σαπφούς, από νέα πλημμυρικά φαινόμενα.

Η διοίκηση του Δήμου κάνει λόγο για σημαντικές παραλείψεις της Περιφέρειας στον καθαρισμό του ρέματος Σαπφούς και ο δήμαρχος Αμαρουσίου, Γιώργος Πατούλης, καλεί τη διοίκηση της Περιφέρειας να «αναλάβει επιτέλους τις ευθύνες της».

Τι επισημαίνουν οι τεχνικές υπηρεσίες του Δήμου Αμαρουσίου

Στο έγγραφο επισημαίνεται ότι από την αυτοψία που έκαναν οι υπηρεσίες του Δήμου, προέκυψε ότι:

· Δεν υπήρξε το διάστημα που προηγήθηκε συστηματικός καθαρισμός του συνόλου της διαδρομής του ρέματος, αλλά αποσπασματικός.

· Οι υπηρεσίες της Περιφέρειας δεν προχώρησαν στις αναγκαίες παρεμβάσεις για να απομακρύνουν έγκαιρα φερτά υλικά και πρανή, που μείωσαν το εύρος του ρέματος, με αποτέλεσμα να πλημμυρίσει στην τελευταία κακοκαιρία και με κίνδυνο να επαναληφθεί το ίδιο φαινόμενο.

· Δεν καθαρίστηκαν ποτέ τα κλειστά τμήματα του ρέματος, όπως οι ίδιοι παραδέχονται.

· Οι όποιες εργασίες καθαρισμού έγιναν τις προηγούμενες ημέρες ήταν αποσπασματικές και εκ των υστέρων, χωρίς να αντιμετωπίζουν συνολικά το πρόβλημα, μέχρι τουλάχιστον να υλοποιηθεί το έργο της διευθέτησης του ρέματος Σαπφούς.

Με βάση τις διαπιστώσεις αυτές οι υπηρεσίες του Δήμου Αμαρουσίου ζητούν συγκεκριμένες παρεμβάσεις από την Περιφέρεια, καθώς και το ημερολόγιο των εργασιών που πραγματοποιήθηκαν από τον ανάδοχο της Περιφέρειας για τον καθαρισμό του ρέματος, πριν την τελευταία κακοκαιρία. Καθώς και χρονοδιάγραμμα των ενεργειών που έχουν προγραμματιστεί, ώστε να προχωρήσει ο Δήμος στη συνέχεια στις δικές του εργασίες αποκατάστασης των ζημιών.

Γ. Πατούλης: Να αναλάβει επιτέλους τις ευθύνες της η Περιφέρεια

Με αφορμή το έγγραφο των τεχνικών υπηρεσιών του Δήμου Αμαρουσίου, ο δήμαρχος Γ. Πατούλης δήλωσε: «Οι παραλείψεις και οι αστοχίες της Περιφέρειας Αττικής στο ζήτημα της αντιπλημμυρικής προστασίας του Δήμου Αμαρουσίου είναι τεράστιες. Καθυστερούν τη δημοπράτηση ενός σημαντικού έργου, όπως η διευθέτηση του ρέματος Σαπφούς, με αστείες δικαιολογίες και αρνούμενοι να εγκρίνουν μια ολοκληρωμένη μελέτη που τους έχουμε από το 2016 καταθέσει.

»Αντιμετωπίζουν πρόχειρα και ανεύθυνα την ευθύνη τους να κρατούν καθαρά τα ρέματα, όπως τεκμηριωμένα αποδεικνύει η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου μας.

»Eνώ γνωρίζει ο αρμόδιος αντι-περιφερειάρχης του Βόρειου Τομέα ότι το ρέμα Σαπφούς είναι επιβαρυμένο με τα όμβρια γειτονικών μας Δήμων, μετά από παρεμβάσεις που εγκρίθηκαν και χρηματοδοτήθηκαν από την Περιφέρεια Αττικής, δεν διασφάλισε ότι μέχρι να ολοκληρωθεί η διευθέτηση να είναι το ρέμα καθαρό από μπάζα, φερτά υλικά και πρανή. Οι φωτογραφίες το αποδεικνύουν.

»Τους καλώ να αναλάβουν επιτέλους την ευθύνη που έχουν.

»Επί των ημερών της κ. Δούρου συνέβη το απίστευτο. Στο Λεκανοπέδιο Αττικής πνίγονται άνθρωποι στη στεριά και καίγονται στη θάλασσα. Αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο. Αν δεν μπορούν, να παραιτηθούν. Αρκετά έπαιξαν με τις ζωές και τις περιουσίες των πολιτών».

Φωτογραφίες από σημεία του Δήμου Αμαρουσίου που επλήγησαν από τις πλημμύρες:

Πλημμύρες στο Μαρούσι
Σημεία που πλημμύρισαν στο Μαρούσι
Καταστροφές από πλημμύρες στο Μαρούσι
Πλημμύρες στο Μαρούσι
Καταστροφές από υπερχείλιση υδάτων στο Μαρούσι
Κατεστραμμένα από πλημμύρες σημεία στον Δήμο Αμαρουσίου

 

 

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet