Ψήφο εμπιστοσύνης ζητά ο Ματέο Ρέντσι
Κόσμος

Ψήφο εμπιστοσύνης ζητά ο Ματέο Ρέντσι

Τις προτεραιότητές του παρουσίασε ο νέος πρωθυπουργός της Ιταλίας, Ματέο Ρέντσι, στην ομιλία του στη Γερουσία, όπου πρόκειται να διεξαχθεί η ψηφοφορία για τη χορήγηση ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνησή του.

«Μόνον με την εμπιστοσύνη σας θα ξεπεράσουμε την κρίση», είπε ο Ρέντσι.

«Χρειάζονται ριζικές αλλαγές, για να μην απογοητευθούν όσοι εμπιστεύονται ακόμη την πολιτική», πρόσθεσε ο γραμματέας του Δημοκρατικού Κόμματος (PD).

«Πρέπει να ακούσουμε τα μηνύματα που φθάνουν από τις λαϊκές αγορές με την ίδια προσοχή με την οποία ακούμε εκείνα των χρηματαγορών», ανέφερε ακόμη.

Ο νέος πρωθυπουργός της Ιταλίας επανέλαβε ότι οι προτεραιότητες της κυβέρνησής του είναι η τόνωση της απασχόλησης, η μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος, η αλλαγή του εκλογικού νόμου και του δικαστικού συστήματος και η απάλειψη του «ταυτόσημου», όπως τον χαρακτήρισε, ρόλου της βουλής και της γερουσίας.

Αναφερόμενος στην οικονομική πολιτική ο Ρέντσι είπε ότι το ιταλικό δημόσιο πρόκειται να καταβάλει τα ποσά που οφείλει στις ιδιωτικές επιχειρήσεις, ότι θα χορηγηθούν νέες εγγυήσεις για τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και ότι θα μειωθούν άμεσα οι φορολογικές εισφορές για τους εργαζόμενους και τους εργοδότες.

«Κεντρική θέση στο έργο της κυβέρνησής μας θα καταλάβει η παιδεία» ανέφερε ο επικεφαλής της ιταλικής κεντροαριστεράς.

Ο Ρέντσι αμφισβητήθηκε από μέρος των γερουσιαστών του Κινήματος Πέντε Αστέρων, στους οποίος απηύθυνε το δηκτικό σχόλιο ότι «κατανοεί την δυσκολία που αντιμετωπίζουν διότι ο αρχηγός του κόμματός τους, ο Μπέπε Γκρίλο, δηλώνει ότι δεν ακολουθεί τις δημοκρατικές διαδικασίες».

Ο Ρέντσι τόνισε ότι «το ιταλικό εξάμηνο προεδρίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση από τον ερχόμενο Ιούλιο θα αποτελέσει μια μεγάλη ευκαιρία για τη χώρα».

«Η Ευρώπη δεν είναι η αιτία των προβλημάτων μας… η καλύτερη Ιταλία προέρχεται από την φιλοευρωπαϊκή παράδοση. Πρέπει να φανούμε σοβαροί στο θέμα του δημόσιου χρέους, διότι το οφείλουμε στα παιδιά μας, όχι επειδή το ζητούν η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ ή ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι», υπογράμμισε ο Ιταλός πρωθυπουργός.

Η κυβέρνηση Ρέντσι, η οποία υποστηρίζεται από το PD, το κόμμα Νέα Κεντροδεξιά (NCD), κεντρώους και διάφορες άλλες ομάδες, αναμένεται να κερδίσει άνετα στην ψηφοφορία στην άνω βουλή, που συνολικά έχει 320 έδρες.

Ωστόσο η προσοχή θα στραφεί στο μέγεθος της πλειοψηφίας του, καθώς ένα μέρος της αριστερής πτέρυγας του PD είχε απειλήσει να καταψηφίσει τη νέα κυβέρνηση. Εάν συγκεντρώσει λιγότερες από τις 173 ψήφους που είχε λάβει ο προκάτοχός του Ενρίκο Λέτα τον Δεκέμβριο η εξουσία του θα αμφισβητηθεί εξαρχής.

Πηγή: www.bankwars.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet