Washington Post: 40 χρόνια λιτότητας περιμένουν την Ελλάδα – Μοιάζει σαν να βγήκε από πόλεμο
Οικονομία-Αγορά

Washington Post: 40 χρόνια λιτότητας περιμένουν την Ελλάδα – Μοιάζει σαν να βγήκε από πόλεμο

«Η ελληνική οικονομία είναι έτοιμη να σταθεί και πάλι στα πόδια της. Ή τουλάχιστον ότι έχει απομείνει από αυτήν, μετά από οκτώ χρόνια μνημονίων και αδιεξόδων… και ακόμη περισσότερων μνημονίων,», γράφει σε δημοσίευμά της η Washington Post, καθώς έχει αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση για τη λήξη του προγράμματος στις 20 Αυγούστου.

Όπως τονίζεται, μεταξύ άλλων, στο εν λόγω δημοσίευμα, τα καλά νέα είναι πως η Ελλάδα ετοιμάζεται να βγει από το μνημόνιο, το οποίο θα είναι και το τελευταίο, αφού – για την ώρα – η χώρα δεν χρειάζεται επιπλέον οικονομική βοήθεια. Τα κακά νέα είναι όμως, όπως προκύπτει από την τελευταία έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, πως ακόμη και με χαμηλότερα επιτόκια και με παράταση στην αποπληρωμή των δανείων, το ελληνικό χρέος παραμένει υπέρογκο, η ανάπτυξη είναι πολύ χαμηλή, οι ελληνικές τράπεζες παραμένουν εύθραυστες. Τι σημαίνει αυτό; Πως δύσκολα μπορεί να πει κανείς πως η Ελλάδα δεν θα χρειαστεί επιπλέον βοήθεια στο μέλλον.

«Το χειρότερο όλων είναι όμως άλλο: Η Ευρώπη μπορεί πλέον να πανηγυρίζει πως η Ελλάδα είναι πλέον success story, αλλά, στην πραγματικότητα, η χώρα συνιστά μια από τις μεγαλύτερες οικονομικές αποτυχίες της ιστορίας», αναφέρει η Washington Post και συνεχίζει:

«Εκτός από μικρά κρατίδια, όπως το Σαν Μαρίνο, υπάρχουν μόλις τέσσερις χώρες που έχουν βιώσει μεγαλύτερη ύφεση από εκείνη που κατέγραψε η Ελλάδα, τα τελευταία 10 χρόνια: Η Λιβύη, η Υεμένη, η Βενεζουέλα και η Ισημερινή Γουινέα. Οι δύο πρώτες χτυπήθηκαν από εμφύλιο και οι επόμενες δύο είναι πετρελαιοπαραγωγές δικτατορίες – τόσο διεφθαρμένες και ανίκανες – που επιδείνωσαν την πετρελαϊκή κρίση.

»Ακόμη και η Ουκρανία, η οικονομία της οποίας επλήγη σφόδρα το 2009, ενώ η χώρα ενεπλάκη σε διένεξη με τη Ρωσία το 2014, είχε καλύτερες επιδόσεις από την Ελλάδα. Δεν είναι τυχαίο ότι η ουκρανική οικονομία έχει συρρικνωθεί κατά 17,8% από το 2008, ενώ (από το ίδιο χρονικό διάστημα) η Ελλάδα μετρά ύφεση 23,6%».

«Σε ό,τι αφορά το μέλλον της χώρας», συνεχίζει το δημοσίευμα, «η Ελλάδα έχει δεσμευθεί να παράγει πρωτογενή πλεονάσματα τουλάχιστον 2,2% του ΑΕΠ έως το 2060».

«Ναι, σωστά καταλάβατε: Την Ελλάδα περιμένουν ακόμη τέσσερις δεκαετίες λιτότητας. Αυτή είναι η επιτυχία για την οποία μιλά η Ευρώπη: Μια οικονομία που βίωσε τέτοια ύφεση σαν να βγήκε μόλις από πόλεμο», καταλήγει η Washington Post.

Πηγή: reader.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet