Πέθανε η βασίλισσα της σόουλ Αρίθα Φράνκλιν
Πολιτισμός

Πέθανε η βασίλισσα της σόουλ Αρίθα Φράνκλιν

Η μαγική και γεμάτη πάθος φωνή της βασίλισσας της σόουλ μουσικής σιώπησε για πάντα… Η Αρίθα Φράνκλιν άφησε την τελευταία της πνοή στο Ντιτρόιτ των ΗΠΑ, σε ηλικία 76 ετών, έπειτα από σοβαρά προβλήματα υγείας. Μέχρι και την τελευταία στιγμή είχε στο πλευρό της τους δικούς της ανθρώπους, που ζητούσαν από τα Μέσα να σεβαστούν τη κατάσταση της και από τους φανατικούς θαυμαστές της να προσεύχονται για εκείνη.

Η Φράνκλιν είχε ταλαιπωρηθεί, πολλές φορές, με θέματα υγείας τόσο λόγω των έντονων αυξομειώσεων βάρους, όσο και λόγω του αλκοολισμού. Όπως ανακοίνωσε η υπεύθυνη δημοσίων σχέσεων της τραγουδίστριας, αιτία θανάτου ήταν ο προχωρημένος καρκίνος στο πάγκρεας.

Η καταξιωμένη τραγουδίστρια, εδώ και ένα χρόνο, είχε αποσυρθεί χωρίς να εξηγεί τότε τους λόγους που είχε πάρει αυτή την απόφαση. «Πρέπει να σας πω ότι φέτος αποσύρομαι. Είμαι ευτυχισμένη και ικανοποιημένη με το που έφτασε η καριέρα μου», είχε αναφέρει χαρακτηριστικά το 2017, μετά την κυκλοφορία της τελευταίας της δουλειάς «A Brand New Me». Η τελευταία της εμφάνιση ήταν στις 2 Νοεμβρίου του ίδιου έτους, με τον Έλτον Τζον, σε μία συναυλία που είχε φιλανθρωπικό σκοπό για τη συγκέντρωση χρημάτων Οργανισμού για το AIDS στη Νέα Υόρκη.

Μια ζωή γεμάτη επιτυχίες & βραβεύσεις

Η ταλαντούχα Φράνκλιν ήρθε στη ζωή στις 25 Μαρτίου 1942, στο Μέμφις του Τενεσσί, με την έφεσή της στη μουσική να αναγνωρίζεται από μικρή ηλικία όπου και τραγουδούσε στην ενορία της, καθώς ο πατέρας της ήταν ιερέας. Χαρακτηρίσθηκε παιδί-θαύμα, λόγω των φωνητικών της δυνατοτήτων και των ικανοτήτων της στο πιάνο, ενώ στην ηλικία των δεκατεσσάρων υπέγραψε το πρώτο της συμβόλαιο με την Checker Records. Το 1956 κυκλοφόρησε το «Songs of Faith», έχοντας ισχυρές επιρροές από τις μεγαλύτερες φωνές των γκόσπελ, Μαχάλια Τζάκσον και Κλάρα Γουόρντ, που περνούσαν αρκετές ώρες στο σπίτι της.

Δύο εγκυμοσύνες, σε ηλικία 14 και 16 ετών, όταν και γέννησε τους δύο από τους τέσσερις γιους της, καθυστέρησαν προσωρινά την εξέλιξη της καριέρας της. Με την επιστροφή της στο τραγούδι, το 1960, υπέγραψε συμβόλαιο με την Columbia Records. Οι ηχογραφήσεις της από αυτή την περίοδο ήταν περισσότερο επηρεασμένες από την τζαζ και όχι από τις γκόσπελ ρίζες της, με τα τραγούδια της ωστόσο να γίνονται επιτυχίες.

Τα χρόνια που ακολούθησαν η Αρίθα Φράνκλιν είδε τις μετοχές της να απογειώνονται, το όνομά της να αποτελεί συνώνυμο της σόουλ μουσικής και να χαρακτηρίζεται ως η βασίλισσας αυτής. Μεταξύ του 1968 και του 1975, την εποχή των μεγάλων επιτυχιών «Respect» και «I Say a Little Prayer», κέρδισε έξι συνεχόμενα βραβεία, ενώ για το διάστημα αυτό η κατηγορία «Καλύτερη Γυναικεία R&B Φωνητική Ερμηνεία» στα Γκράμι πήρε το παρατσούκλι «Το βραβείο της Αρίθα».

Το 1985, επίσης χαρακτηριστικά, ο τότε κυβερνήτης του Μίσιγκαν ανακήρυξε την φωνή της «εθνικό αγαθό», ενώ δύο χρόνια αργότερα έγινε η πρώτη γυναίκα που συμπεριλήφθηκε στο «Rock and Roll Hall of Fame».

«Through the Storm», «What You See Is What You Sweat», «Greatest Hits 1980-1994», « A Rose Is Still a Rose», είναι μερικά μόνο από τα άλμπουμ της που τη δεκαετία του 90’ αγαπήθηκαν. Τον Σεπτέμβριο του 1999 της αποδόθηκε το βραβείο «Εθνικό Μετάλλιο των Τεχνών» από τον πρόεδρο της Αμερικής Μπιλ Κλίντον και το 2004 το περιοδικό Rolling Stone την έβαλε στην 9η θέση στον κατάλογο των «100 Greatest Artists of All Time».

Το 2005 της απονεμήθηκε το βραβείο «Presidential Medal of Freedom», από τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζωρτζ Μπους, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι ήταν η δεύτερη πιο πολυβραβευμένη γυναίκα στην ιστορία των βραβείων Γκράμι κερδίζοντας βραβείο 20 φορές, μεταξύ των οποίων εκείνο του Ζωντανού Θρύλου και αυτό της Συνολικής Προσφοράς,

Ο βίος της… ταινία

Τον περασμένο Ιανουάριο, η βασίλισσα της σόουλ επέλεξε την, βραβευμένη με Όσκαρ Β’ Γυναικείου Ρόλου ηθοποιό, Τζένιφερ Χάντσον να την υποδυθεί στην ταινία για τη ζωή της που πρόκειται να γυριστεί το επόμενο διάστημα. Η είδηση είχε ανακοινωθεί στο πάρτι που διοργάνωσε ο δισκογραφικός παραγωγός, Κλάιβ Ντέιβις, πριν από την τελετή απονομής των βραβείων Grammy.

O Ντέιβις, μάλιστα, είχε παρουσιάσει την Χάντσον στους προσκεκλημένους λέγοντας ότι θα υποδυθεί την Αρίθα Φράνκλιν στη βιογραφική ταινία και τόνισε ότι η τραγουδίστρια των μεγάλων επιτυχιών την επέλεξε για τον ρόλο.

Πηγή: reader.gr / Κατερίνα Θεοδωροπούλου

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet