Ρ. Δούρου: Υποκρισία και πρόκληση να μας κατηγορούν για απουσία από το μέτωπο της φωτιάς
Περιφέρεια Αττικής

Ρ. Δούρου: Υποκρισία και πρόκληση να μας κατηγορούν για απουσία από το μέτωπο της φωτιάς

Στη σημερινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής για τις φονικές πυρκαγιές που οδήγησαν στην ανείπωτη τραγωδία της 23ης Ιουλίου, η περιφερειάρχης Ρένα Δούρου περιέγραψε αναλυτικά το χρονικό των ενεργειών της και εισηγήθηκε στο Σώμα την άμεση αναμόρφωση του προϋπολογισμού της Περιφέρειας, με δέσμευση συγκεκριμένου ποσού για τη στήριξη των συμπολιτών μας που δοκιμάζονται.

Παράλληλα πρότεινε «την ψήφιση συγκεκριμένων αποφάσεων, που θα περιλαμβάνουν, όχι μόνο προτάσεις των συμπολιτών μας, που κάποιες από αυτές, έχουν ήδη αρχίσει να υλοποιούνται, αλλά και συγκεκριμένες πολιτικές προτάσεις που θα διεκδικούν την ταχύτατη ψήφιση νομοθετικών ρυθμίσεων σε ό,τι αφορά την αναμόρφωση του μηχανισμού της Πολιτικής Προστασίας και τον ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε αυτήν».

Η κ. Δούρου τόνισε ότι «ο ρόλος της Περιφέρειας στις πυρκαγιές είναι να συνδράμει την Πυροσβεστική», ενώ αναφέρθηκε στις, όπως σημειώνονται σε ανακοίνωση της Περιφέρειας, «ουσιαστικές προληπτικές ενέργειες που έχει προχωρήσει η Περιφέρεια Αττικής, καθώς και στις πρωτοβουλίες για να επουλωθούν οι πληγές που άφησε πίσω της η ανείπωτη τραγωδία της 23ης Ιουλίου».

«Δεν υπήρξε καμία εισήγηση από την Πυροσβεστική για οργανωμένη προληπτική απομάκρυνση»

Η περιφερειάρχης Αττικής τόνισε ότι, «ορισμένοι, στην προσπάθειά τους να κατασκευάσουν εξιλαστήρια θύματα, ενόχους, και να δημιουργήσουν ευθύνες εκεί όπου δεν υπάρχουν, επιχειρούν να προκαλέσουν σύγχυση, τουλάχιστον δύο διαφορετικών εννοιών. Αυτή της περιβόητης “εκκένωσης” με εκείνη της “οργανωμένης προληπτικής απομάκρυνσης των πολιτών”». «Για να καταλήξουν στο συμπέρασμα που τους βολεύει πολιτικά, ότι δήθεν δηλαδή η Περιφέρεια ευθύνεται για τη μη έγκαιρη απομάκρυνση των πολιτών. Εξηγώ λοιπόν με μια φράση: η οργανωμένη προληπτική απομάκρυνση απαιτεί, σε κάθε περίπτωση, εισήγηση της Πυροσβεστικής. Κάτι τέτοιο δεν υπήρξε στην περίπτωση της Ανατολικής Αττικής την 23η Ιουλίου» τόνισε η περιφερειάρχης.

«Υποκρισία και πρόκληση να μας λένε ότι δεν ήμασταν στο… μέτωπο της φωτιάς»

Η κ. Δούρου, απαντώντας στους επικριτές της, μεταξύ άλλων, τόνισε:

Αποτελεί έτσι υποκρισία και πρόκληση, να ζητούνται σήμερα ευθύνες από την Τοπική Αυτοδιοίκηση ακριβώς από εκείνους των οποίων οι ιδεολογικές τους μήτρες, δημιούργησαν τις προϋποθέσεις για την καταστροφή της 23ης Ιουλίου.

Αποτελεί υποκρισία και πρόκληση εκείνοι που έθρεψαν τη λογική των αυθαιρέτων σήμερα να σφυρίζουν αδιάφορα, ενώ η άναρχη δόμηση έπαιξε μεγάλο ρόλο στην τραγωδία.

Αποτελεί υποκρισία και πρόκληση εκείνοι που ζητούσαν να εξαιρεθεί το Μάτι από τους δασικούς χάρτες, να μας ζητούν σήμερα τα ρέστα, και μάλιστα με αγοραίο ύφος, απειλώντας μας με κλωτσιές και μπουνιές…

Αποτελεί υποκρισία και πρόκληση εκείνοι που μπάζωσαν τα ρέματα και τσιμεντοποίησαν τα πάντα στο όνομα μιας στρεβλής ανάπτυξης, να δείχνουν σήμερα με το δάκτυλο όλους τους άλλους, αντί να κοιτάξουν στον καθρέφτη τους.

Αποτελεί υποκρισία και πρόκληση να στοχοποιείται σήμερα η Περιφέρεια Αττικής με έωλα, και, ας μου επιτρέψετε, πλήρως κατασκευασμένα επιχειρήματα, από τη στιγμή που είναι γνωστό τοις πάσι, ότι οι Περιφέρειες και οι Δήμοι δεν σβήνουν τις φωτιές.

Αποτελεί υποκρισία και πρόκληση να μας λένε ότι δεν ήμασταν στο… μέτωπο της φωτιάς. Η κατηγορία περί «απουσίας» είναι στην ουσία παραπλανητική. Εκείνο που υπονοεί είναι η απουσία από τις κάμερες. Από τα τηλεπαράθυρα. Από το δημοσιογραφικό κάδρο. Στην ίδια απουσία αναφέρεται και η κατηγορία περί μη επίσκεψης του χώρου της τραγωδίας. Λες και είναι υποχρεωτικό η επίσκεψη αυτή να έχει γίνει υπό το φως των προβολέων.

«Το μεγάλο στοίχημα είναι η υλοποίηση συγκεκριμένων έργων υποδομής»

Η περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου, υπογράμμισε ότι «το μεγάλο στοίχημα, η μεγάλη πρόκληση για την Περιφέρεια Αττικής στο πλαίσιο πάντα των δυνατοτήτων της – και σε συνεργασία με όλους τους φορείς του κρατικού μηχανισμού όπως επιβάλλει μια καταστροφή τέτοιου εύρους –, είναι η υλοποίηση συγκεκριμένων έργων υποδομής». «Όπως ακριβώς κάνουμε σήμερα στη Μάνδρα όπου έχουν ξεκινήσει δύο σημαντικά έργα. Η διευθέτηση του ρέματος της Αγίας Αικατερίνης και η Εθνική Οδός. Έργα που έπρεπε να έχουν γίνει εδώ και δεκαετίες, ξεκίνησαν με τη δική μας διοίκηση. Όχι χωρίς δυσκολίες. Αλλά τα καταφέραμε. Και τώρα στη Μάνδρα δουλεύουν οι μπουλντόζες» σημείωσε.

«Να μην επιβεβαιώσουμε ότι είμαστε μια κοινωνία που δεν μαθαίνει από τα λάθη της»

Η κ. Δούρου επεσήμανε ότι: «Πρέπει αυτή η τραγωδία να γίνει η αφετηρία για αλλαγή του θεσμικού πλαισίου. Χωρίς παράλληλες αρμοδιότητες, χωρίς αλληλοεπικαλύψεις. Χωρίς γραφειοκρατία. Να μάθουμε από την ανταλλαγή γνώσεων και εμπειριών με χώρες που έχουν προχωρημένη τεχνογνωσία και εμπειρία από παρόμοιες καταστάσεις “φυσικών καταστροφών’”. Να οικοδομήσουμε ένα δίκτυο αλληλοϋποστήριξης».

«Θα γίνει η τραγωδία στην Ανατολική Αττική, η αφορμή και η αφετηρία για την εξαίρεση που πρέπει κάποτε να γίνει ο κανόνας στην πατρίδα μας;», διερωτήθηκε η ίδια. Ακολούθως σημείωσε: «Δεν το ευχόμαστε απλά. Δεν το ελπίζουμε αόριστα. Δουλεύουμε καθημερινά για αυτό. Για να μην επιβεβαιώσουμε ότι είμαστε μια κοινωνία που δεν μαθαίνει ποτέ από τα λάθη της… Άλλωστε προς αυτή την κατεύθυνση εργαζόμαστε εδώ και 4 χρόνια. Και έτσι θα συνεχίσουμε. Εμείς, 4 χρόνια κωφεύουμε στις σειρήνες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, στη λογική μιας επικοινωνιακής, επιπόλαιης προσέγγισης. Της προσέγγισης που στοίχισε τη ζωή σε τόσους συμπολίτες μας. Εκείνης που υποβαθμίζει την πρόληψη και περιορίζει τη δράση σε δηλώσεις μπροστά στις κάμερες».

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet