Στον… αέρα το έργο οδοποιίας 4,72 εκατ. ευρώ στον Δήμο Πεντέλης – Ενδοπαραταξιακές γκρίνιες στην παράταξη Στεργίου
Κοινωνία

Στον… αέρα το έργο οδοποιίας 4,72 εκατ. ευρώ στον Δήμο Πεντέλης – Ενδοπαραταξιακές γκρίνιες στην παράταξη Στεργίου

Ένα πολύ ενδιαφέρον θέμα, που προκάλεσε και ενδοπαραταξιακές γκρίνιες στην παράταξη του δημάρχου Πεντέλης, Δημήτρη Στεργίου-Καψάλη, συζητήθηκε στην πρόσφατη (21/8) συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου. Πρόκειται για την ακύρωση της διακήρυξης του έργου «Συντήρηση οδικού δικτύου Δήμου Πεντέλης έτους 2017», κατά το σκέλος που αφορά στην έγκριση των όρων διακήρυξης του ανοικτού διαγωνισμού επιλογής αναδόχου για την κατασκευή του. Εξέλιξη που, τουλάχιστον σύμφωνα με τη δημοτική σύμβουλο της παράταξης του δημάρχου Άντα Μπούσουλα-Χάνου, αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο ακόμη και να χαθεί η χρηματοδότηση του έργου, το οποίο είναι προϋπολογισμού 3.806.505,80, μη συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ (4,72 εκατ. ευρώ, με ΦΠΑ).

Πώς έγινε η εμπλοκή

Ας πάρουμε, όμως, τα πράγματα από την αρχή. Στις 18 Ιουλίου 2018 συνέρχεται σε συνεδρίαση η Αρχή Εξέτασης Προδικαστικών Προσφυγών (ΑΕΠΠ) με σκοπό να εξετάσει προσφυγή κοινοπραξίας κατά του Δήμου Πεντέλης, που ζητούσε την ακύρωση της υπ’ αρ. 8173/14.05.2018 διακήρυξης της αναθέτουσας αρχής, η οποία εκδόθηκε στο πλαίσιο του προαναφερόμενου ανοιχτού ηλεκτρονικού διαγωνισμού.

Η ΑΕΠΠ, αφού εξέτασε την υπόθεση, δέχθηκε την προδικαστική προσφυγή και ακύρωσε, στο σύνολό της, τη σχετική διακήρυξη του Δήμου Πεντέλης

Μετά τη συγκεκριμένη εξέλιξη, ο Δήμος έφερε το θέμα στην Οικονομική Επιτροπή, η οποία και αποφάσισε τα εξής:

1. Σε συμμόρφωση με την υπ’ αριθμ. 613/2018 απόφαση του 4ου κλιμακίου της Αρχής Εξέτασης Προδικαστικών Προσφυγών (Α.Ε.Π.Π.) με την οποία ακυρώθηκε η διακήρυξη με ΑΔΑΜ 18PROC003101970 (αριθ. πρωτ. 8173/14-05-2018), ακυρώνει την υπ’ αριθ. 99/2018 απόφασή της (ΑΔΑ: 6ΕΕΟΩΞ3-ΒΑ0), κατά το μέρος που αφορά του έργου «ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΟΔΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΕΝΤΕΛΗΣ ΕΤΟΥΣ 2017» – Α.Μ. 2/2017 Τ.Υ., τον καθορισμό της ημερομηνίας λήξης προθεσμίας υποβολής προσφορών και τον ορισμό ημερομηνίας και ώρας ηλεκτρονικής αποσφράγισης των προσφορών.

2. Ακυρώνει τον με αριθ. ΕΣΗΔΗΣ 73360 σχετικό Ηλεκτρονικό Διαγωνισμό.

3. Το έργο θα επαναδημοπρατηθεί με νέους όρους, σύμφωνα με την υπ’ αριθ. 613/2018 απόφαση της Α.Ε.Π.Π.

4. Κατά τα λοιπά, ισχύει η υπ’ αριθ. 99/2018 απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής.

Τα «καρφιά» Μπούσουλα κατά του αρμόδιου αντιδημάρχου

Το θέμα, πάντως, δεν πέρασε ανώδυνα από την Οικονομική Επιτροπή, αφού η δημοτική σύμβουλος του συνδυασμού της πλειοψηφίας, Δημοτική Συμμαχία, Άντα Μπούσουλα-Χάνου δεν άφησε ασχολίαστο το γεγονός της ακύρωσης της διακήρυξης. «Με απόλυτη εμπιστοσύνη ψηφίσαμε την εισήγηση του αντιδημάρχου (σ.σ.: Δημοσθένη Παπακωνσταντίνου) για τους όρους διακήρυξης», είπε η κ. Μπούσουλα-Χάνου, για να προσθέσει: «Σήμερα εγώ αισθάνομαι ότι θίγονται αξίες και επιλογές που υπηρέτησα, αλλά και προσβεβλημένη γιατί για ένα έργο που με τόσο κόπο διεκδίκησες δήμαρχε, τα αυξημένα κριτήρια χρηματοοικονομικής επάρκειας και τεχνικής ικανότητας που ζητήθηκαν από τους όρους της διακήρυξης, καταρρίπτονται με απόφαση της ΑΕΠΠ και το έργο καθυστερεί με κίνδυνο ακόμη και να χαθεί η χρηματοδότησή του».

Ο δήμαρχος, θεωρώντας ότι το θέμα που έθιξε η σύμβουλος της παράταξής του είναι σοβαρό, ζήτησε περαιτέρω διευκρινίσεις και η κ. Μπούσουλα απάντησε ότι, όπως ισχυρίζονται οι προσφεύγοντες, ο προϋπολογισμός του έργου αντιστοιχεί σε συγκεκριμένη τάξη πτυχίου ΜΕΕΠ τεχνικών επιχειρήσεων, που καθορίζεται με βάση τα έργα και τον τζίρο και αποτελεί τεκμήριο ικανότητας για την εκτέλεση αντίστοιχων έργων. Πρόσθεσε δε, ότι η απόφαση της ΑΕΠΠ αναφέρει ότι δεν προσδιορίζεται στη διακήρυξη η κατηγορία του έργου προϋπολογισμού 3.000.000,00 ευρώ, που πρέπει να έχει εκτελέσει ο υποψήφιος την τελευταία πενταετία, αν δηλαδή αφορά έργο οδοποιίας ή κάποιο άλλο έργο.

Επίσης η κ. Μπούσουλα-Χάνου ανέφερε ότι ζητείται από τους συμμετέχοντες να υποβάλουν υπεύθυνη δήλωση στην Τεχνική Υπηρεσία ότι επισκέφθηκαν τους δρόμους που θα συντηρηθούν, έλαβαν γνώση των συνθηκών εκτέλεσης του έργου και ότι τις αποδέχονται πλήρως, ώστε να λαμβάνουν σχετική βεβαίωση προκειμένου να την καταθέσουν ηλεκτρονικά και έθεσε το ερώτημα για ποιον λόγο, σε ηλεκτρονικό διαγωνισμό, οι συμμετέχοντες θα πρέπει να περάσουν από τις υπηρεσίες του Δήμου.

Από την πλευρά τους, ο προϊστάμενος της Δ/νσης Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου τόνισε ότι μπορούσε ο Δήμος να βάλει αυτούς τους όρους, ενώ ο κ. Στεργίου περιορίστηκε να δηλώσει ότι «τώρα θα προσαρμόσουμε τη διακήρυξη σύμφωνα με την απόφαση της ΑΕΠΠ και θα έρθει προς ψήφιση στην Οικονομική Επιτροπή».

Ποιο έργο αφορά η διακήρυξη

Υπενθυμίζεται ότι το έργο, που προς το παρόν βρίσκεται στον… αέρα, αφορά εκτεταμένες εργασίες οδοποιίας και στις τρεις Δημοτικές Κοινότητες του Δήμου Πεντέλης (Μελίσσια, Ν. Πεντέλη, Πεντέλη), για την αποκατάσταση και την ανακατασκευή 162 τμημάτων οδών, το οποίο χρηματοδοτεί η Περιφέρεια Αττικής.

Συνολικά πρόκειται να ανακατασκευαστούν οδοί μήκους 34.670 μέτρων και επιφάνειας οδοστρωμάτων 193.173 τ.μ.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet