Ο Δήμος Αγ. Παρασκευής θα φιλοξενήσει όλα τα παιδιά στους παιδικούς σταθμούς… παρακάμπτοντας τον νόμο
Κοινωνία

Ο Δήμος Αγ. Παρασκευής θα φιλοξενήσει όλα τα παιδιά στους παιδικούς σταθμούς… παρακάμπτοντας τον νόμο

Το μείζον κοινωνικό θέμα της μη απορρόφησης όλων των παιδιών στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς που ταλανίζει τις ελληνικές οικογένειες σε όλη τη χώρα, απασχόλησε και το Δημοτικό Συμβούλιο Αγίας Παρασκευής στη συνεδρίαση της Τρίτης 4 Σεπτεμβρίου 2018. Μετά από πολύωρη συνεδρίαση, το Σώμα αποφάσισε κατά πλειοψηφία να… παρακάμψει τον νόμο και να εντάξει στις συγκεκριμένες κοινωνικές δομές του και τα υπόλοιπα 95 παιδιά που έμεναν εκτός (σ.σ.: ο Δήμος έχει ήδη κάνει δεκτές αιτήσεις για φιλοξενία 696 παιδιών). Στη περίπτωση δε, που υπάρξει πρόβλημα στην εφαρμογή της απάντησης, ο δήμαρχος Γιάννης Σταθόπουλος δεσμεύτηκε να προχωρήσει σε «εντέλλεσθαι».

Ο νόμος γύρισε «μπούμερανγκ»
Γιάννης Σταθόπουλος
Μαργαρίτα Καβρουδάκη

Το πρόβλημα, όπως εξήγησε τόσο η πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Νομικού Προσώπου Παιδικοί Σταθμοί Δήμου Αγίας Παρασκευής (ΠΑΙΣΔΑΠ), Μαργαρίτα Δημητρίου-Καβρουδάκη, όσο και ο δήμαρχος οφείλεται στην εφαρμογή του σχετικού προεδρικού διατάγματος για τη λειτουργία των παιδικών σταθμών, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά στις επιφάνειες των σχετικών κτηρίων και τους αύλειους χώρους τους. Παράλληλα, επιβαρυντικά για τη μείωση των παιδιών που έγιναν δεκτά λειτούργησε το γεγονός ότι πλέον μοριοδοτούνται με τον ίδιο τρόπο τα παιδιά δημοτών και κατοίκων, ενώ δίνεται και η δυνατότητα φιλοξενίας παιδιών από άλλους δήμους. «Πράξαμε ό,τι ο νόμος όριζε κι αυτό γύρισε μπούμερανγκ» είπε χαρακτηριστικά η κ. Καβρουδάκη, η οποία εξέφρασε τη στενοχώρια όλης της διοίκησης, για το γεγονός που έχει προκύψει.

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος -η διοίκηση του οποίου δέχθηκε «συγκεντρωμένα πυρά» από πλευράς μειοψηφίας για «αμέλεια» και «ανεπάρκεια»– υποστήριξε ότι το μείζον στην παρούσα φάση είναι να αποφασίσει το Σώμα εάν θα πρέπει να τηρηθεί απαρέγκλιτα αυτό που επιτάσσει ο νόμος ή θα ληφθεί πολιτική απόφαση για να ξεπεραστεί το εμπόδιο.

«Τι κάνατε τόσα χρόνια για το πρόβλημα;»

Η κριτική από πλευράς μειοψηφίας εστιάστηκε κυρίως στο γεγονός ότι η διοίκηση, ενώ γνώριζε έγκαιρα το πρόβλημα που θα δημιουργείτο, δεν κατάφερε να το διαχειρισθεί. Μάλιστα, δεν έλειψαν και οι κατηγορίες ότι η μη δημιουργία νέων παιδικών σταθμών από τη νυν διοίκηση ήταν θέμα προτεραιοτήτων, αφού στην περίπτωση της απόκτησης του ακινήτου και της βίλας Ιόλα, «όλοι οι μηχανισμοί της διοίκησης και ο ίδιος ο δήμαρχος λειτούργησαν τάχιστα».

Βασίλης Ζορμπάς

Ειδικότερα, ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, Βασίλης Ζορμπάς, είπε προς τη διοίκηση ότι «των φρονίμων τα παιδιά πριν πεινάσουν μαγειρεύουν», κατηγόρησε τον δήμαρχο ότι δεν προχώρησε στη δημιουργία ούτε ενός νέου παιδικού σταθμού στα 4 χρόνια της θητείας του, ενώ πρότεινε να δώσει ο ίδιος «εντέλλεσθαι» και μετά να έρθει το Δημοτικό Συμβούλιο να τον καλύψει (σ.σ.: πρόταση η οποία δεν έγινε αποδεκτή, οδηγώντας τους συμβούλους της μείζονος μειοψηφίας να ψηφίσουν «παρών» στην ψηφοφορία που ακολούθησε).

Βασίλης Γιαννακόπουλος

Ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης Συμμαχία Ευθύνης, Βασίλης Γιαννακόπουλος, εστίασε στη «δυσκολία» της διοίκησης να καταγγείλει την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ για το «πισωγύρισμα» στο θέμα των παιδικών σταθμών, ενώ θεώρησε την προτεινόμενη λύση «επιφανειακή». Ωστόσο, δήλωσε ότι θα υπερψηφίσει το θέμα.

Ανδρέας Γκιζιώτης

Εκ μέρους της Λαϊκής Συσπείρωσης, ο επικεφαλής Ανδρέας Γκιζιώτης ανέφερε ότι το Δημοτικό Συμβούλιο έρχεται αντιμέτωπο με ένα «τραγελαφικό ερώτημα», αφού από τη μία υπάρχει η ανάγκη να φιλοξενηθούν όλα τα παιδιά, αλλά από την άλλη τίθενται θέματα ασφάλειας, ποιότητας παρεχόμενων υπηρεσιών, αλλά και συνθηκών απασχόλησης για τους εργαζόμενους στους παιδικούς σταθμούς. Αναρωτήθηκε δε, εάν έχουν συνειδητοποιήσει όλοι τι θα γίνει στην περίπτωση που παραβιασθεί ο νόμος και συμβεί κάποιο ατύχημα σε κάποιον παιδικό σταθμό.

Δριμύ κατηγορώ από τους γονείς

Ιδιαίτερα φορτισμένες ήταν οι τοποθετήσεις εκ μέρους των γονιών των παιδιών που φιλοξενούνται στους παιδικούς σταθμούς.

Η πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων & Κηδεμόνων Παιδικών Σταθμών Αγίας Παρασκευής, Βαγγελιώ Πλατανιά, έκανε λόγο για «υποκριτικό νόμο», αφού δεν στηρίζεται οικονομικά προκειμένου να εφαρμοσθούν τα όσα ορίζει, ενώ τόνισε ότι τα θέματα της ασφάλειας και του εκπαιδευτικού προσωπικού δεν είναι τωρινά και θα έπρεπε να είχαν απασχολήσει χρόνια τώρα τις διοικήσεις του Δήμου. Επίσης, τόνισε ότι οι γονείς δεν μπορούν να απαντήσουν το δίλημμα εάν θα φιλοξενηθούν όλα τα παιδιά ή θα διασφαλισθεί η ασφάλεια στους παιδικούς σταθμούς, προσθέτοντας ότι αυτό είναι θέμα πολιτικής επιλογής που βαρύνει το Δημοτικό Συμβούλιο. Σχολιάζοντας δε την αποστροφή κάποιων δημοτικών συμβούλων της διοίκησης ότι «θα ήταν ιδανικό να απορροφηθούν όλα τα παιδιά, αλλά…», η κ. Πλατανιά είπε με νόημα ότι «δυστυχώς, από αυτό το “ιδανικό” όσο πάμε και απομακρυνόμαστε, αντί να πλησιάζουμε…».

Ακόμη πιο φορτισμένη ήταν η τοποθέτηση μιας άλλη μητέρας, μέλους του ίδιου συλλόγου, η οποία θεώρησε ότι η διοίκηση έπρεπε να είχε κινηθεί νωρίτερα για την αντιμετώπιση των προβλημάτων στους παιδικούς σταθμούς, αλλά κανείς δεν ενδιαφέρθηκε, θυμίζοντας στο Σώμα ότι ως δημότες πληρώνουν δημοτικά τέλη και έχουν την απαίτηση να τους παρέχεται από τον Δήμο η συγκεκριμένη υπηρεσία. «Δεν μας τη χαρίζετε, την έχουμε πληρώσει» είπε με έμφαση, προσθέτοντας ότι «είναι ντροπή να εκδιώκετε τα παιδιά μας από την εκπαίδευση και πρέπει το βράδυ που θα πάτε σπίτια σας να κλάψετε γι’ αυτό». «Τα “οφίτσια” δεν είναι για να τα επιδεικνύουμε, αλλά για να λύνουμε τα θέματα που μας αναθέτει ο λαός» κατέληξε η ίδια γονέας.

Παρέμβαση επί του θέματος έκανε και η Ένωση Συλλόγων Γονέων Σχολείων Αγ. Παρασκευής, η οποία έφερε το ακόλουθο ψήφισμα, το οποίο και ψηφίστηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο:

Ψήφισμα συμπαράστασης στον Σύλλογο Γονέων Παιδικών Σταθμών

Η Ένωση Συλλόγων Γονέων Σχολείων Αγ. Παρασκευής ενώνει τη φωνή της με τους γονείς των  παιδιών των Παιδικών Σταθμών.

Διεκδικούμε μαζί τους:

  • την πλήρη ικανοποίηση όλων των αιτήσεων και
  • τη φιλοξενία όλων των παιδιών στους Βρεφονηπιακούς Σταθμούς της πόλης μας.

Η υπεύθυνη και ποιοτική φιλοξενία και φροντίδα των νηπίων στους Παιδικούς Σταθμούς είναι ανάγκη και δικαίωμα κατοχυρωμένο από την Πολιτεία.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet