«Χοηφόροι» του Αισχύλου στη Ρεματιά Χαλανδρίου
Πολιτισμός

«Χοηφόροι» του Αισχύλου στη Ρεματιά Χαλανδρίου

Το έργο «Χοηφόροι» του Αισχύλου σε παράσταση της θεατρικής ομάδας Vasistas και συμπαραγωγή Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου – ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας – Φεστιβάλ Φιλίππων, φιλοξενεί το Φεστιβάλ Ρεματιάς 2018 – Νύχτες Αλληλεγγύης τη Δευτέρα 10 Σεπτεμβρίου στο Θέατρο Ρεματιάς Χαλανδρίου..

«Χοηφόροι» στο Φεστιβάλ Ρεματιάς 2018 – Νύχτες Αλληλεγγύης»

Η παράσταση είναι σε σε σκηνοθεσία Αργυρώς Χιώτη.

Λίγα λόγια για την παράσταση από την ομάδα Vasistas

Το κορυφαίο τραγούδι εκδίκησης της αρχαίας ελληνικής γραμματείας. Ένας μηχανισμός εκπλήρωσης ανάληψης ευθύνης που στήνεται επί σκηνής με συνένοχους τους θεατές. Για την καταστολή της καταπίεσης, για την ανάγκη συλλογικής αποβολής του φόβου.

Επικεντρώνοντας στον Χορό του έργου, την παντοδύναμη αυτή φωνή που βρίσκεται συνεχώς παρούσα επί σκηνής, κινεί τα νήματα και οπλίζει το χέρι του φόνου, προσεγγίζουμε το έργο ως μία βαθιά σύγκρουση των ενστίκτων του ανθρώπου με την κοινωνική του υπόσταση. Ο Χορός είναι για μας η μαζική φωνή που παρατηρεί, κατευθύνει και εξουσιάζει τα πάντα. Είναι η κοινωνική επιταγή που σε στιγμές παίρνει τον πρώτο λόγο και αυτόνομα ορίζει τον ρου της ιστορίας.

Στήνουμε στη σκηνή μια εξωστρεφή και γεμάτη ενέργεια τελετουργία. Μια γιορτή στην οποία οι συμμετέχοντες επιλέγουν και βουτάνε στον αιματοβαμμένο μύθο και την πολιτική πράξη με σκοπό την κάθαρση και την ανάταση. Όλα χτίζονται μπροστά στα μάτια των θεατών. Όλα επιλέγονται εδώ και τώρα.

Τα πρόσωπα του έργου, και κυρίως οι δύο θήτες, ο Ορέστης και η Ηλέκτρα, μοιάζει να είναι σαν όργανα που δεν έχουν σχεδόν δικαίωμα επιλογής. Κουβαλούν στις πλάτες τους το βάρος του παρελθόντος τους, υποχρεωμένοι να το ακολουθήσουν, με μία άλλη επιλογή να μοιάζει αδύνατη. Το μέλλον τους είναι απόλυτα συνυφασμένο με την πράξη του φόνου.

Λίγα λόγια για την ομάδα Vasistas

Η ομάδα Vasistas ενεργοποιείται στην Ελλάδα και διατηρεί σταθερές συνεργασίες κυρίως στη Γαλλία. Επιδιώκει τη συνεχή έρευνα και τον πειραματισμό ως προς τη σκηνική πράξη σε έναν άμεσο διάλογο με το παρόν. Προτείνοντας μια δραματουργία που δεν καθορίζεται από μια λογική κειμένου ή γραμμικής ιστορίας και χρησιμοποιώντας ελάχιστα τεχνικά ή σκηνικά μέσα, η ομάδα ενορχηστρώνει «κινούμενες εικόνες» και δημιουργεί τον ρυθμό της εκάστοτε ιστορίας σαν μια μουσική χορογραφία σε παρόντα χρόνο. Σήμερα βασικός πυρήνας της ομάδας είναι οι: Αργυρώ Χιώτη (σκηνοθέτης και ιδρυτικό μέλος), Ariane Labed (ηθοποιός, ιδρυτικό μέλος), Ευθύμης Θέου, Τζωρτζίνα Χρυσκιώτη, Ελένη Βεργέτη, Αντώνης Αντωνόπουλος και Ευδοξία Ανδρουλιδάκη. Η Αργυρώ Χιώτη τιμήθηκε το 2013 με το Βραβείο «Ελευθερία Σαπουντζή» για το σκηνοθετικό και καλλιτεχνικό της έργο.

Συντελεστές:

  • Σκηνοθεσία: Αργυρώ Χιώτη
  • Μετάφραση: Θανάσης Βαλτινός
  • Δραματουργία: ομάδα Vasistas, Ευθύμης Θέου
  • Μουσική: Jan Vande Engel
  • Φωτισμοί: Τάσος Παλαιορούτας
  • Κοστούμια: Ηρώ Βαγιώτη σε συνεργασία με τη Ματίνα Μέγκλα
  • Βοηθός σκηνοθέτη/φωτογραφίες: Γκέλυ Καλαμπάκα
  • Επιμέλεια σκηνικού χώρου: Εύα Μανιδάκη
  • Σύμβουλος δραματουργίας: Νίκος Α. Παναγιωτόπουλος
  • Κατασκευή μουσικών οργάνων: Αντώνης Χατζηπέρογλου
  • Ηθοποιοί: Εύη Σαουλίδου, Ευδοξία Ανδρουλιδάκη, Αινείας Τσαμάτης, Αντώνης Αντωνόπουλος, Φιντέλ Ταλαμπούκας, Ματίνα Περγιουδάκη, Γιάννης Κλίνης, Τζωρτζίνα Χρυσκιώτη, Ελένη Βεργέτη, Δημήτρης Κοντός, Αργυρώ Χιώτη
  • Παραγωγή: Ομάδα Vasistas
  • Συμπαραγωγή: Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου – ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας – Φεστιβάλ Φιλίππων.

Η παράσταση ξεκινάει στις 20:30 και η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

Αντί εισιτηρίου στις παραστάσεις με ελεύθερη είσοδο προαιρετική συνεισφορά σε τρόφιμα, φάρμακα και άλλα είδη πρώτης ανάγκης για το Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου, το Κοινωνικό Ιατρείο Αλληλεγγύης Χαλανδρίου και για τις δομές αλληλεγγύης στους πρόσφυγες.

Προσκαλώντας τους πολίτες να παρακολουθήσουν τις εκδηλώσεις του Φεστιβάλ και να προσφέρουν για όσους συνανθρώπους μας έχουν ανάγκη, ο Δήμος Χαλανδρίου σημειώνει τα εξής: «Το Φεστιβάλ Ρεματιάς προσφέρει την τέχνη, εμείς την αλληλεγγύη. Προσφέρουμε τρόφιμα, φάρμακα και άλλα είδη πρώτης ανάγκης για την επιβίωση των συνανθρώπων μας που πλήττονται από την κρίση».

Στο Ευριπίδειο Θέατρο Ρεματιάς (πεζόδρομος Προφήτη Ηλία, Πολύδροσο Χαλανδρίου) υπάρχουν οριοθετημένες θέσεις για ανάπηρα και εμποδιζόμενα πρόσωπα, ύστερα από πρωτοβουλία της Κίνησης Αναπήρων Καλλιτεχνών, καθώς και τουαλέτα ΑμεΑ. Η πρόσβαση για άτομα με κινητική αναπηρία είναι δυνατή με αυτοκίνητο μέχρι τον χώρο του θεάτρου όπου υπάρχουν δύο θέσεις στάθμευσης αναπηρικών οχημάτων.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet