Πούτιν – Ερντογάν: Πράσινο φως για αποστρατικοποιημένη ζώνη στην Ιντλίμπ
Κόσμος

Πούτιν – Ερντογάν: Πράσινο φως για αποστρατικοποιημένη ζώνη στην Ιντλίμπ

Στη δημιουργία μιας «αποστρατικοποιημένης ζώνης» κατά μήκος της γραμμής επαφής μεταξύ της ένοπλης αντιπολίτευσης και των συριακών στρατευμάτων, η οποία θα ελέγχεται από την τουρκική πλευρά και τη ρωσική στρατιωτική αστυνομία, κατέληξαν ο Ρώσος πρόεδρος, Βλάντιμιρ Πούτιν και ο Τούρκος ομόλογός του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Σύμφωνα με τους δύο ηγέτες, οι οποίοι συναντήθηκαν στο Σότσι της Ρωσίας, η ζώνη αυτή θα δημιουργηθεί έως τις 15 Οκτωβρίου και θα καλύπτει 15-20 χιλιόμετρα.

Παράλληλα, η απόφαση αυτή την οποία φέρεται να υποστηρίζει και το συριακό καθεστώς προβλέπει ότι όλα τα βαρέα όπλα θα απομακρυνθούν από εκεί έως τις 10 Οκτωβρίου.

Όπως ανέφερε ο Ρώσος πρόεδρος η ηγεσία της Συρίας θα διεξάγει σύντομα διαβουλεύσεις για τη διευθέτηση της περιοχής.

Κατά τη διάρκεια της, εν εξελίξει, εκεχειρίας μεταξύ των κυβερνητικών στρατευμάτων της Συρίας και των ανταρτών, απαγορεύεται η στρατιωτική δραστηριότητα στην Ιντλίμπ, ωστόσο, ένοπλες ομάδες συνεχίζουν τις επιθέσεις τους εναντίον των δυνάμεων της κυβέρνησης της Συρίας, με αύξηση του αριθμού παραβιάσεων κατάπαυσης του πυρός.

«Η συνεργασία Τουρκίας – Ρωσίας: ελπίδα για την περιοχή»

«Η συνεργασία μεταξύ Τουρκίας και Ρωσίας θα είναι ελπίδα για την περιοχή», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με αφορμή το τετ α τετ με τον Πούτιν, το οποίο διήρκησε 55 λεπτά.

«Η ανταλλαγή απόψεων σε πολιτικά, στρατιωτικά και οικονομικά θέματα μπορούν να ενισχύσουν τις διμερείς μας σχέσεις», τόνισε ο Ερντογάν, σημειώνοντας πως «αυτή τη στιγμή τα βλέμματα όλου του κόσμου είναι στο Σότσι. Η συνεργασία μεταξύ Τουρκίας και Ρωσίας θα είναι ελπίδα για την περιοχή».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ρωσίας επεσήμανε πως «υπάρχουν πολλά θέματα που θα συζητήσουμε. Ορισμένα από αυτά πολύπλοκα θέματα. Θα τα εξετάσουμε και θα αναζητήσουμε τρόπους για λύση».

«Οι σχέσεις μας αναπτύσσονται θετικά» τόνισε αναφέροντας τους τομείς του εμπορίου, της περιφερειακής ασφάλειας και της διεθνούς πολιτικής.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στην προεδρική κατοικία στο Σότσι, με τους δύο ηγέτες να συναντιούνται για δεύτερη φορά μέσα σε δέκα ημέρες, μετά τη Σύνοδο Κορυφής την περασμένη εβδομάδα στην Τεχεράνη, ενώ στο επίκεντρο βρέθηκαν οι τελευταίες εξελίξεις στην περιοχή του Ιντλίμπ της Συρίας.

Πηγή: naftemporiki.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet