Στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων ο δήμαρχος Πεντέλης για την υπόθεση του Τέλους Ακίνητης Περιουσίας
Πολιτική

Στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων ο δήμαρχος Πεντέλης για την υπόθεση του Τέλους Ακίνητης Περιουσίας

Αντιμέτωπος με τη Δικαιοσύνη θα βρεθεί ο δήμαρχος Πεντέλης, Δημήτρης Στεργίου, σε βάρος του οποίου ασκήθηκε ποινική δίωξη με την κατηγορία της απιστίας στην υπηρεσία κατ’ εξακολούθηση, τελεσθείσα σε βάρος του Οργανισμού Τοπικής Αυτοδιοίκησης, εκ της οποίας η προξενηθείσα ή οπωσδήποτε απειληθείσα ζημιά υπερβαίνει το ποσό των 120.000 αλλά και των 150.000 ευρώ, όπως αναφέρει σε σημερινό δημοσίευμά της η εφημερίδα «Παρασκήνιο», που μάλιστα έχει τη συγκεκριμένη είδηση ως «χτύπημα» στην πρώτη σελίδα της.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η κατηγορία που αποδίδεται στον κ. Στεργίου είναι ότι ως πρόεδρος της πρώην Κοινότητας Πεντέλης και ακολούθως ως δήμαρχος Πεντέλης, ενώ γνώριζε τουλάχιστον από το 2005 ότι η χρέωση του Τέλους Ακίνητης Περιουσίας (ΤΑΠ) στα ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα γίνονταν με τις αντικειμενικές αξίες του 1993, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι αναπροσαρμογές των τιμών ζωνών, όπως καθορίστηκαν με μεταγενέστερες αποφάσεις του υπουργού Οικονομικών, καθώς και ότι βάσει της διάταξης του άρθρου 2 παρ. 1 Α.Ν.344/1968, η βεβαίωση φόρων, τελών κ.λπ., ενεργείται από τους δήμους εντός αποσβεστικής προθεσμίας πέντε ετών από τη λήξη του οικονομικού έτους στο οποίο ανάγονται, δεν προέβη στην έγκαιρη ενημέρωση της ΔΕΗ, μέσω των λογαριασμών της οποία γινόταν η είσπραξη του ΤΑΠ, σχετικά με τις μεταβολές των τιμών ζωνών κατά τα έτη 2005 έως 2011. Επίσης, δεν προέβη στην έγκυρη βεβαίωση, αλλά ούτε στην αναδρομική βεβαίωση και είσπραξη της διαφοράς του ΤΑΠ για τα έτη 2006 και 2007, με αποτέλεσμα να επέλθει την 31η Ιανουαρίου 2012 η ανωτέρω αποσβεστική προθεσμία και να ζημιωθεί ο Δήμος με το ποσό των 233.281 ευρώ, με αντίστοιχη ωφέλεια των ιδιοκτητών ακινήτων.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα, τα στοιχεία εις βάρος του δημάρχου Πεντέλης προέκυψαν από την αξιοποίηση υλικού που συγκεντρώθηκε κατά την κύρια ανάκριση, την προκαταρκτική εξέταση και τις συγκεντρωθείσες μαρτυρικές καταθέσεις. Μάλιστα, όπως υποστηρίζεται στο δημοσίευμα, εάν ο κ. Στεργίου κριθεί ένοχος από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων μπορεί να βρεθεί αντιμέτωπος ακόμη και με ποινή 10ετούς κάθειρξης, όπως προβλέπει ο νόμος.

Με βάση τη σχηματισθείσα δικογραφία, η πρώην Κοινότητα Πεντέλης, με την 272/2004 απόφαση του Κοινοτικού Συμβουλίου, καθόρισε τον συντελεστή του ΤΑΠ σε ποσοστό 0,35 τοις χιλίοις επί της αντικειμενικής αξίας των ακινήτων που βρίσκονταν εντός της διοικητικής περιφέρειας. Για τον υπολογισμό της αξίας των ακινήτων λαμβάνονται υπόψη το ύψος της τιμής ζώνης, ο συντελεστής παλαιότητας για τα κτίσματα και ο συντελεστής για τα οικόπεδα, όπως καθορίζονται και ισχύουν κάθε φορά με αποφάσεις του υπουργού Οικονομικών. Η είσπραξη του ΤΑΠ γίνεται μέσω των λογαριασμών που εκδίδει η ΔΕΗ για την κατανάλωση του ηλεκτρικού ρεύματος. Για τα ακίνητα που δεν εκδίδεται λογαριασμός της ΔΕΗ η βεβαίωση και η είσπραξη του εν λόγω τέλους γίνονται με βεβαιωτικούς καταλόγους που συντάσσονται στους δήμους.

Στη δικογραφία αναφέρεται ακόμη, σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, ο Δήμος Πεντέλης μόλις το 2013 προέβη στην αναδρομική βεβαίωση ΤΑΠ, συνολικού ποσού 443.329,48 ευρώ, για τα έτη 2008 έως τον 9ο του 2011, ενώ σύμφωνα με τον ΔΕΔΔΗΕ έπρεπε να βεβαιώσει το ποσό των 682.483 ευρώ. Επομένως, δεν βεβαιώθηκε το ποσό των 239.513,52, ενώ λόγω της πενταετούς αποσβεστικής προθεσμίας, εκτός του ποσού των 81.171 ευρώ για το έτος 2005, ο Δήμος Πεντέλης έχασε την 31η Ιανουαρίου 2012 τη δυνατότητα αναδρομικής βεβαίωσης και είσπραξης για τα έτη 2006 και 2007 και του ποσού των 233.101 ευρώ. Συνολικά, η ζημιά του Δήμου Πεντέλης από τη μη είσπραξη του ΤΑΠ ανήλθε στο ποσό των 533.965,52 ευρώ.

Σύμφωνα με το βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών Αθηνών, «υπεύθυνος για την ανωτέρω ζημιά είναι αποκλειστικά ο δήμαρχος Πεντέλης και πρώτος κατηγορούμενος Δημήτριος Στεργίου-Καψάλης, ο οποίος ως κοινοτάρχης και δήμαρχος Πεντέλης από το 1999 έως και σήμερα, αν και γνώριζε ότι το ΤΑΠ δεν υπολογιζόταν βάσει των αντικειμενικών τιμών των ακινήτων, όπως αυτές καθορίζονταν από τις αποφάσεις του υπουργού Οικονομικών τα έτη 1995, 1997, 2001, 2005 και 2007, δεν προέβη στις απαιτούμενες ενέργειες για τη διόρθωση των τιμών και βέβαια ουδέποτε ενημέρωσε τη ΔΕΗ». Το δημοσίευμα σημειώνει ότι ο κ. Στεργίου ισχυρίζεται ότι απέστειλε τα σχετικά έγγραφα στην αρμόδια υπηρεσία της ΔΕΗ, όμως ο ισχυρισμός του κρίθηκε αβάσιμος.

Τέλος, στο δημοσίευμα υποστηρίζεται ότι στο ίδιο βούλευμα αναφέρεται ότι «δεν υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις για την παραπομπή των επίσης κατηγορουμένων Γεωργίου Καρβουνάκη και Αρχοντίας Μπούσουλα-Χάνου στο ακροατήριο για την πράξη της  απιστίας στην υπηρεσία κατ’ εξακολούθηση» και αποφασίσθηκε «να μην γίνει σε βάρος τους σχετική κατηγορία». 

Πηγή: Εφημερίδα «Παρασκήνιο»

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet