Θα σώσουν οι πρόωρες εκλογές το Brexit και τη Μέι;
Κόσμος

Θα σώσουν οι πρόωρες εκλογές το Brexit και τη Μέι;

Ένα σενάριο που έως πρόσφατα απέκλειε κατηγορηματικά η Βρετανίδα πρωθυπουργός, Τερέζα Μέι, έρχεται τώρα δυναμικά στο προσκήνιο, μετά το «ναυάγιο» των συνομιλιών της με τους Ευρωπαίους ηγέτες στο Σάλτσμπουργκ, αλλά και τα πυρά που δέχεται το «Σχέδιο Τσέκερς» εντός και εκτός της κυβέρνησης. Πρόκειται για το σενάριο των πρόωρων εκλογών τον Νοέμβριο.

Με το «no deal» (δηλαδή μία έξοδο της Βρετανίας τον ερχόμενο Μάρτιο, χωρίς να έχει υπάρξει η όποια συμφωνία με τους 27 της κοινότητας) να συγκεντρώνει υψηλές πιθανότητες, μία άτυπη ανταρσία να βρίσκεται στο εσωτερικό της κυβέρνησης και την αντιπολίτευση των Εργατικών να πιέζει να δοθεί ο λόγος στους πολίτες, στενοί συνεργάτες της Μέι φαίνεται να οργανώνουν «σχέδιο έκτακτης ανάγκης» με κάλπες τον Νοέμβριο.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας Sunday Times δύο κορυφαία στελέχη της ομάδας συμβούλων της Μέι προετοιμάζουν το τοπίο για φθινοπωρινή εκλογική μάχη, σε μία προσπάθεια να αποσπάσουν τη στήριξη των ψηφοφόρων σε ένα νέο σχέδιο για το Brexit. Η εφημερίδα επικαλούμενη «πρόσωπο του στενού κύκλου της πρωθυπουργού» αναφέρει ότι οι πρόωρες εκλογές έχουν ως στόχο να ανακόψουν σχέδια στελεχών για παραίτηση τώρα. Στόχος είναι να σωθεί το Brexit, αλλά και η ίδια η Μέι, τονίζει.

Αξιωματούχος της Ντάουνινγκ Στριτ απέρριψε τις πληροφορίες ως σενάρια φαντασίας.

Αναλυτές σχολίαζαν ότι οι πληροφορίες αυτές ενδεχομένως να ενεργοποιήσουν περαιτέρω τα στελέχη του Εργατικού Κόμματος στο συνέδριο, που άρχισε στη Λίβερπουλ το Σάββατο. Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Mirror o αρχηγός του κόμματος, Τζέρεμι Κόρμπιν, τόνισε ότι η κυβέρνηση πρέπει να προκηρύξει εκλογές τώρα, εάν δεν μπορεί να καταλήξει σε μία καλή συμφωνία για το Brexit. H εφημερίδα ανέφερε επίσης ότι ο Κόρμπιν θα στήριζε – έστω και με επιφυλάξεις – ένα δημοψήφισμα επί της τελικής συμφωνίας του Λονδίνου με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Νέα δημοσκόπηση του YouGov, που δημοσιεύει σήμερα ο Observer, αποκαλύπτει ότι το 86% των μελών του Εργατικού Κόμματος θα στήριζαν τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος επί της έκβασης των διαπραγματεύσεων του Brexit.

Πηγή: naftemporiki.gr 

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet