Α. Γκουρμπάτσης: Δεν εκτιμήθηκε και δεν αξιολογήθηκε σωστά η απειλή της πυρκαγιάς στο Νταού Πεντέλης
Κοινωνία

Α. Γκουρμπάτσης: Δεν εκτιμήθηκε και δεν αξιολογήθηκε σωστά η απειλή της πυρκαγιάς στο Νταού Πεντέλης

«Δεν εκτιμήθηκε σωστά και δεν αξιολογήθηκε η απειλή της πυρκαγιάς στο Νταού Πεντέλης. Πρέπει να δούμε αν κινητοποιήθηκαν έγκαιρα τα μέσα που έστειλαν. Ξέρω ότι τον κρίσιμο χρόνο επιχειρούσε μόνο το Ericsson. Στη συνέντευξη Τύπου της 26ης Ιουλίου, που δόθηκε από την ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και τα Σώματα Ασφαλείας, ειπώθηκαν πολλές ανακρίβειες. Γνώριζαν όλοι, με μαθηματική ακρίβεια, ότι η φωτιά που ξέσπασε στο Νταού Πεντέλης, εάν δεν την προσβάλλουν στο αρχικό στάδιο σε αυτή την περιοχή, θα πάει προς Νέο Βουτζά και Μάτι», δήλωσε στον Realfm και την εκπομπή του Μάνου Νιφλή ο δικαστικός πραγματογνώμονας και τεχνικός σύμβουλος Ανδριανός Γκουρμπάτσης (αντιστράτηγος – υπαρχηγός Π.Σ. ε.α, νομικός, ειδικός ερευνητής – δικαστικός πραγματογνώμονας Διερεύνησης Εγκλημάτων Εμπρησμού).

«Οι αρμόδιοι όφειλαν να πάρουν τις ενδεδειγμένες αποφάσεις προκειμένου να σωθεί ο κόσμος. Υπήρξαν καθυστερήσεις, ο επικεφαλής έγκαιρα εισηγείται στο αρμόδιο όργανο για τη λήψη της απόφασης της οργανωμένης εκκένωσης. Το Π.Σ. έχει τέσσερα επιχειρησιακά κέντρα, το Ενιαίο Συντονιστικό κέντρο έχει υπό τις διαταγές του 3 κέντρα. Είναι λογικό όλοι αυτοί για το ίδιο περιστατικό είναι αρμόδιοι να κινητοποιούν και να συντονίζουν δυνάμεις. Είναι λογικό όταν μπερδεύονται τόσα κέντρα να υπάρχει καθυστέρηση ή αλληλοσύγκρουση ή αλληλοκάλυψη. Μπέρδεμα», πρόσθεσε.

Ο κ. Γκουρμπάτσης σημείωσε ότι «ειπώθηκε ότι η πυρκαγιά εκδηλώθηκε 16.49. Η πυρκαγιά εκδηλώθηκε 16.30 καθώς ο πρώτος αυτόπτης μάρτυρας την είδε 16.35. Στη συνέχεια, 16.41 γίνεται η αναγγελία του συμβάντος στο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων του Π.Σ.

»Υπάρχει διαφορά στον χρόνο. Τα 8 λεπτά που ειπώθηκαν ότι η πυρκαγιά αναγγέλθηκε στις 16. 49 είναι αρκετός χρόνος για να εξαπλωθεί 100 μέτρα η συγκεκριμένη πυρκαγιά. Ο χρόνος αυτός έχει επιπτώσεις και στη συνέχεια της επιχείρησης αφού καθυστερεί να γίνει κινητοποίηση των πυροσβεστικών μέσων. Λάθος επιχειρησιακό ότι οχήματα που ήταν δίπλα στο περιστατικό είχαν ειδοποιηθεί να ενισχύσουν τις δυνάμεις στην πυρκαγιά της Κινέτας».

Παράλληλα, επισήμανε ότι «το Κέντρο Επιχειρήσεων της Πολιτικής Προστασίας είναι αρμόδιο να κινητοποιεί και να συντονίζει τους εμπλεκόμενους φορείς. Γνωρίζουν όλοι από την ΕΜΥ ότι η μοναδική περιφέρεια της Ελλάδος όπου θα πνέουν άνεμοι 6-7 μποφόρ είναι η Αττική».

Επίσης, ο δικαστικός πραγματογνώμονας τόνισε ότι «στις 16.50 πήρε εντολή το Ericsson να πάει στο Νταού Πεντέλης. Πηγαίνοντας δίνει πλήρη εικόνα της κατάστασης που επικρατούσε εκείνη τη στιγμή, στις 17.10 ενημερώνει τη φυσική και πολιτική ηγεσία που συντόνιζαν την επιχείρηση στο Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων. Ενημερώνει ότι η κατάσταση είναι επικίνδυνη, η φωτιά έχει μπει στα πρώτα σπίτια. Την ίδια εικόνα και χειρότερη μεταφέρει και το ελικόπτερο που πέταξε στις 17.20 πάνω από το Νταού Πεντέλης».

Πηγή: real.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet