“Ιππόλυτος” στο αρχαίο λατομείο Πεντέλης
Πολιτισμός

“Ιππόλυτος” στο αρχαίο λατομείο Πεντέλης

Στις παρυφές του αρχαίου λατομείου στο Πεντελικό βουνό, απ΄ όπου εξόρυξαν τα μάρμαρα του Παρθενώνα, παγκόσμιο σύμβολο Πολιτισμού που δημιουργήθηκε από τα σπλάχνα της Πεντέλης, μετά από ενέργειες του δημάρχου Πεντέλης Δημήτρη Στεργίου –Καψάλη, πραγματοποιήθηκε από το Εθνικό Θέατρο Ελλάδος η τελευταία πρόβα – παράσταση μιας από τις σπουδαιότερες τραγωδίες του Ευριπίδη, του «Ιππόλυτου», σε σκηνοθεσία της Λυδίας Κονιόρδου.

Σύμφωνα με το σχετικό δελτίο Τύπου του Δήμου, “το μήνυμα του μεγάλου δημιουργού Ευριπίδη, του έργου «Ιππόλυτος» μεταλάβαμε όλοι εμείς που η ευτυχής συγκυρία, της συμπλήρωσης των 60 χρόνων από την έναρξη της λειτουργίας του θεάτρου της Επιδαύρου, έφερε τη γενική πρόβα, που σήκωσε την αυλαία του Φεστιβάλ της Επιδαύρου, στα εδάφη του Δήμου Πεντέλης την Παρασκευή 11 Ιουλίου 2014. Το αργολικό θέατρο γιορτάζει, υπενθυμίζοντας στους πολίτες της τρίτης χιλιετίας το θεατρικό ποίημα του Ευριπίδη «Ιππόλυτος», το οποίο επελέγη στην εναρκτήρια παράσταση της Κυριακής 11 Ιουλίου 1954, σε σκηνοθεσία Δημήτρη Ροντήρη.

Ο Ευριπίδης με αυτό το έργο του καταπιάνεται με ένα τολμηρό θέμα για την εποχή του. Με την τότε Αθήνα σε περίοδο πολέμου να μαστίζεται από λοιμό, ο μεγάλος ποιητής θίγει τα κακώς κείμενα στις αποφάσεις των Αθηναίων, οι οποίες είχαν δραματικές επιπτώσεις στις ζωές των ίδιων τους των παιδιών. Παράδειγμα ο Θησέας, που τιμώρησε επιπόλαια τον γιο του. Παράλληλα τίθεται αμείλικτα προς συζήτηση το ερώτημα για την πραγματικά ελευθερία που έχει ο άνθρωπος να αποφασίζει για τον εαυτό του.

Ο δήμαρχος Δημήτρης Στεργίου- Καψάλης συνεχάρη τη Λυδία Κονιόρδου και όλους τους συντελεστές της παράστασης και δήλωσε: «Η πνευματική κληρονομιά του Παρθενώνα, η λάμψη των μαρμάρων στα θαμπά πέτρινα χρόνια που βιώνουμε, κεντρίζει την ελπίδα και τη θέλησή μας να υπερασπιστούμε ό,τι πολυτιμότερο έχουμε, τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό. Η παράσταση του Εθνικού Θεάτρου είναι η πρώτη στον χώρο και σηματοδοτεί την έναρξη μιας πολιτιστικής πορείας εκδηλώσεων».

Την παράσταση παρακολούθησαν, πλην του δημάρχου, ο επικεφαλής της ΑΝΘΡΩΠΙΝΗΣ ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ Δημοσθένης Παπακωνσταντίνου, οι αντιδήμαρχοι Λευτέρης Κοντουλάκος, Γιάννης Ζώης, Παναγιώτης Μούστρης και Άντα Μπούσουλα, δημοτικοί σύμβουλοι και πολλοί Πεντελιώτες.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet