Άνοιξαν οι κάλπες στα Σκόπια για τη Συμφωνία των Πρεσπών
Κόσμος

Άνοιξαν οι κάλπες στα Σκόπια για τη Συμφωνία των Πρεσπών

Άνοιξαν στις 7:00 (8:00 ώρα Ελλάδας) σήμερα Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου οι κάλπες για το δημοψήφισμα στην πΓΔΜ, για την αποδοχή ή μη της Συμφωνίας των Πρεσπών της 17ης Ιουνίου, για την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας της γειτονικής χώρας.

Όπως καταγράφουν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις, το «ΝΑΙ» αναμένεται να επικρατήσει, ωστόσο ανοιχτό παραμένει το ποσοστό της αποχής των ψηφοφόρων καθώς οι εκλογικοί κατάλογοι δεν έχουν αναθεωρηθεί την τελευταία 20ετία και καταγράφουν 1.800.000 ψηφοφόρους.

Από την πλευρά της, η κυβέρνηση των Σκοπίων αμφισβητεί τον παραπάνω αριθμό, μιας και προκειμένου να ξεπεραστεί το 50%, θα πρέπει να ψηφίσουν πάνω από 900 χιλιάδες, αριθμός που θεωρείται μάλλον ανέφικτος.

Ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, χαρακτηρίζει το δημοψήφισμα ως συμβουλευτικό κι όχι δεσμευτικό χαρακτήρα, οπότε και η εγκυρότητά του δεν συνδέεται με το ποσοστό συμμετοχής. Όλες δε τις προηγούμενες ημέρες, τόσο ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, όσο και στελέχη της κυβέρνησής του σημείωναν ότι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος θα κριθεί από αυτούς που θα προσέλθουν να ψηφίσουν και όχι από αυτούς που θα απέχουν.

Από την πλευρά του το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης,VMRO-DPMNE, το οποίo έχει ταχθεί κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών και έχει καλέσει τους υποστηρικτές του να πράξουν κατά συνείδηση στο δημοψήφισμα, υποστηρίζει ότι εάν το ποσοστό συμμετοχής στο δημοψήφισμα δεν ξεπεράσει το 50%, τότε αυτό πρέπει να ακυρωθεί. Καταγγέλλει δε, ότι η κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ προτίθεται να προβεί ακόμη και σε «νοθεία», προκειμένου να υπάρξει ποσοστό συμμετοχής άνω του 50%.

Αναμένεται η μεγάλη πλειοψηφία αυτών που θα προσέλθουν αύριο στις κάλπες θα ψηφίσει υπέρ της συμφωνίας, ωστόσο, το ζητούμενο για την κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ, χωρίς ωστόσo αυτό να είναι να υποχρεωτικό, είναι να υπάρξει ικανοποιητικό ποσοστό συμμετοχής, προκειμένου να μην υπάρξει αμφισβήτηση της έκφρασης της πλειοψηφίας των ψηφοφόρων.

Αξίζει να σημειώσουμε πως το κλίμα ενόψει του δημοψηφίσματος στη χώρα χαρακτηριζόταν ως υποτονικό, χωρίς το εκλογικό σώμα να φαίνεται να ενδιαφέρεται για τη διαδικασία.

Το δημοψήφισμα για την ονομασία των Σκοπίων θα επιτηρηθεί από περίπου 500 διεθνείς παρατηρητές, οι περισσότεροι από τον ΟΑΣΕ/ODIHR.

Πηγή: reader.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet