Την αξία του εθελοντισμού αναδεικνύει η Ανεξάρτητη Ενωτική Κίνηση Παπάγου – Χολαργού
Κοινωνία

Την αξία του εθελοντισμού αναδεικνύει η Ανεξάρτητη Ενωτική Κίνηση Παπάγου – Χολαργού

Την αξία του εθελοντισμού και τις μεγάλες δυνατότητες αξιοποίησης που διαθέτει και στην Αυτοδιοίκηση αναλύει η δημοτική παράταξη Ανεξάρτητη Ενωτική Κίνηση Παπάγου – Χολαργού, προαναγγέλλοντας ότι εντάσσει στο πρόγραμμά της τη δημιουργία Επιτροπής Εθελοντισμού και θεσμοθετεί την Ημέρα Εθελοντών.

Στη σχετική ανακοίνωση της παράταξης αναφέρονται τα εξής:

Το συναίσθημα του να προσφέρεις, που κάθε εθελοντής βιώνει, φαίνεται στα «ευχαριστώ» που εισπράττει, στα χαρούμενα πρόσωπα, αλλά και στο συναίσθημα επιτυχίας της ομαδικής προσπάθειας. Ο εθελοντισμός είναι στάση ζωής, κάτι το οποίο πηγάζει από τον άνθρωπο που επιθυμεί να συμβάλλει στο κοινωνικό σύνολο, προσφέροντας αφιλοκερδώς και αξιοποιώντας τον ελεύθερο του χρόνο.

Ο εθελοντισμός είναι μία ανιδιοτελής προσφορά που παρέχεται με επαγγελματική διάθεση και συμβάλλει στη συνολική ευημερία της κοινωνίας. Συνήθως τον συναντάμε σε πρωτοβουλίες που έχουν σχέση με την κοινωνία μας, το περιβάλλον, τα ζώα, δηλαδή με οτιδήποτε αλληλεπιδρούμε. Τον τελευταίο καιρό, λόγω της οικονομικής κρίσης και της αύξησης του κύματος των μεταναστών, ο εθελοντισμός έχει στραφεί περισσότερο σε πρωτοβουλίες που έχουν στο επίκεντρό τους τον άνθρωπο.

Πράγματι, στη σημερινή κρίση της εθνικής και παγκόσμιας πολιτικής, οικονομικής αλλά και κοινωνικής κατάστασης, βρίσκονται σε πολύ υψηλό κίνδυνο, εκτός από τα έθνη και τους λαούς και οι βασικοί θεσμοί της οικογένειας και της κοινωνίας.

Το πρώτο και κύριο μέλημα της εξουσίας σε όλα τα επίπεδα θα πρέπει να είναι η στήριξη της κοινωνικής συνοχής και αυτός ο ρόλος πρώτιστα πρέπει να τεκμηριώνεται με τη λειτουργία της Αυτοδιοίκησης Α’ Βαθμού, δηλαδή του Δήμου, ως του θεσμού της εξουσίας που έχει στην άσκησή της τη μεγαλύτερη αμεσότητα με τον πολίτη.

Στην παράταξή μας οι παραπάνω σκέψεις είναι αυτονόητες, έχουν γίνει κτήμα μας και αποτελούν εφαλτήριο και οδηγό στη λειτουργία μας. Στο αγώνα μας για την στήριξη της κοινωνικής συνοχής πρυτανεύουν δύο βασικές σκέψεις και λειτουργίες:

Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ: Στο Επίκεντρο ο αδύναμος συνάνθρωπος.

Ο ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ: Η δύναμη κάθε προσπάθειας.

Στον Δήμο μας υπάρχουν πάρα πολλοί και διακεκριμένοι συμπολίτες μας οι οποίοι με χαρά θα δέχονταν να προσφέρουν ανιδιοτελώς χρόνο και γνώση για χρήσιμες δράσεις. Χρόνο και γνώση για την καλύτερη και αποδοτικότερη λειτουργία του Δήμου. Χρόνο και γνώση που θα βελτιώσουν την ποιότητα της ζωής όλων μας. Που θα ωφελήσουν άλλες κοινωνικές ομάδες και θα εξοικονομήσουν χρήματα στο δημοτικό ταμείο, ώστε να ενισχυθούν μεγαλύτερα έργα.

Περισσότεροι από τους μισούς συμπολίτες μας έχουν πτυχίο Ανωτάτων Σχολών, μεταπτυχιακούς τίτλους ή και ακαδημαϊκή δράση και έχουν διακριθεί στην επιστημονική και επαγγελματική πορεία τους. Πολλοί από αυτούς θα ήθελαν να προσφέρουν τις γνώσεις τους προς την κατεύθυνση εκπόνησης μελετών, γνωμοδοτήσεων, τεκμηρίωσης προτάσεων χρηματοδότησης, δημιουργίας συνεργασιών μεταξύ κοινωνικών ομάδων ή και ανάπτυξης εξειδικευμένης καινοτομίας, η οποία θα μπορούσε να εξασφαλίσει υπεραξία για τον Δήμο μας.

Μέχρι σήμερα η εθελοντική δασοπροστασία και οι εθελοντές στον τομέα κοινωνικής πρόνοιας του Δήμου είναι γνωστά παραδείγματα, θέλουν όμως μεγιστοποίηση της προσπάθειας. Δεν είναι όμως γνωστές άλλες εθελοντικές δράσεις. Των Ιερών ναών της πόλης μας, φορέων προστασίας αδύναμων κοινωνικών ομάδων, αλλά και μεμονωμένες προσπάθειες συλλόγων, προσκόπων,  φιλοζωικών σωματείων, ακόμη και απλών πολιτών ή και μαθητών. Όλες αυτές τις προσπάθειες θα τις αναδείξουμε και  θα τις ενισχύσουμε.

Η παράταξή μας εντάσσει στο πρόγραμμά της τη δημιουργία Επιτροπής Εθελοντισμού και θεσμοθετεί την Ημέρα Εθελοντών. Η Επιτροπή Εθελοντισμού θα διευρύνει την εθελοντική δράση και ο Δήμος θα την στηρίξει και θα την επιβραβεύσει. Η συνεργασία όλων στην Αυτοδιοίκηση είναι το αυτονόητο. Και ο εθελοντισμός είναι ένας τρόπος συμμετοχικής δημοκρατίας. 

Η Αυτοδιοίκηση, αξιοποιώντας τις ισχυρές παραμέτρους του Εθελοντισμού, οφείλει και πρέπει, ως η εξουσία που είναι η πλησιέστερη προς τον πολίτη, να τις λειτουργήσει αποτελεσματικά και αυτό κάνουμε.

Ο εθελοντισμός εξυψώνει τις αξίες και τα ιδανικά της ανθρώπινης ζωής αναπτύσσοντας στους κόλπους του την έννοια της αλληλεγγύης και του αλτρουισμού.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet