Έφη Νιχωρίτη – Ακριβά φωτάκια – φτωχά οράματα
Γνώμες

Έφη Νιχωρίτη – Ακριβά φωτάκια – φτωχά οράματα

Οι σύγχρονες κοινωνίες πάσχουν από έλλειψη οραμάτων. Οι σύγχρονες κοινωνίες πάσχουν από πολιτισμική κατήφεια. Το πολιτισμικό έλλειμμα οδηγεί σε ματωμένες βιτρίνες, όπως στη Γλάδστωνος.

Τα θρύψαλα αυτής της βιτρίνας είναι τα θρύψαλα μιας κοινωνίας που ένα ανησυχητικά μεγάλο κομμάτι της ικανοποιείται και ησυχάζει μόνο αν μπορεί να καταναλώνει ανεμπόδιστα.

Αγαπά το εμπόρευμα και όχι τον άνθρωπο.

Γράφει η Έφη Νιχωρίτη*

Ας αγοράσουμε λοιπόν φωτάκια για λογαριασμό της. Η κοινωνία ευχαριστιέται με τα φωτάκια. Η κοινωνία θα ησυχάσει με τα φωτάκια. Η κοινωνία θα καλύψει πολλές σκιές με τα φωτάκια. Εκεί. Στο κέντρο της πόλης. Που φαίνονται καλύτερα. Όχι στις σκοτεινές γειτονιές. Δεν μας νοιάζουν αυτές.

Θα μπορούσαμε βέβαια, με λιγότερο κόστος, να μαζέψουμε τους ανθρώπους και να τους ζητήσουμε να φτιάξουν αυτοί στολίδια για τις γειτονιές τους. Από τη Λεωφόρο Κηφισίας, μέχρι την πιο απομακρυσμένη γωνιά της πόλης.

Αρχιτέκτονες, γλύπτες, ζωγράφοι, σκηνογράφοι, απλοί πολίτες, επιχειρήσεις, μέλη συλλόγων, μαθητές, θα μπορούσαν να ενεργοποιηθούν και να κάνουν εικαστικές παρεμβάσεις. Ελεύθερα.

Αλλά δεν πάει το μυαλό μας. Αυτό προϋποθέτει άλλη κοσμοθεωρία. Ανθρωποκεντρική. Όπου «στολίδι» είναι ο ίδιος ο άνθρωπος.

Δεν βολεύει όμως. Γιατί τότε τον άνθρωπο τον κάνεις να λειτουργεί συλλογικά και, κυρίως, τον σπρώχνεις να δημιουργεί και να φαντάζεται.

Αυτά είναι επικίνδυνα πράγματα. Και δεν μας νοιάζουν.

Εδώ που τα λέμε, στην πραγματικότητα ούτε και οι άνθρωποι μας νοιάζουν. Γι’ αυτό θέλουμε να τους τυφλώνουμε. Ή να τους θαμπώνουμε και να τους κοιμίζουμε.

Με 150.000 ευρώ αγοράζουμε πολλά φωτάκια.

* Ηθοποιός, μέλος της συντονιστικής επιτροπής της νέας δημοτικής κίνησης Όλοι Μαζί για το Μαρούσι

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet