Πολιτική αντιπαράθεση κυβέρνησης – αντιπολίτευσης με φόντο τις δηλώσεις Π. Καμμένου
Πολιτική

Πολιτική αντιπαράθεση κυβέρνησης – αντιπολίτευσης με φόντο τις δηλώσεις Π. Καμμένου

Σφοδρή αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης προκάλεσαν οι δηλώσεις του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Πάνου Καμμένου, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στις ΗΠΑ, για εναλλακτικό σχέδιο αν δεν περάσει η Συμφωνία των Πρεσπών, ενώ αναφέρθηκε στην πιθανότητα δημιουργίας νέων αμερικανικών βάσεων στην Ελλάδα.

O κ. Καμμένος εξέφρασε την πεποίθηση ότι η συμφωνία δεν θα καταφέρει να επικυρωθεί στην ΠΓΔΜ, ενώ κατέθεσε και ένα εναλλακτικό σχέδιο, το όποιο, όπως εξήγησε, θα υλοποιεί μεν τους ίδιους γεωπολιτικούς στόχους με τη Συμφωνία των Πρεσπών, χωρίς, όμως, να αγγίζει το θέμα του ονοματολογικού.

Παράλληλα, σχολιάζοντας το ενδεχόμενο της δημιουργίας νέων βάσεων στην Ελλάδα, ο κ. Καμμένος υποστήριξε ότι η αμερικανική στρατιωτική παρουσία στη χώρα μας θα μπορούσε να ενισχύσει, μέσω της παροχής τεχνογνωσίας, την αμυντική πολιτική της Ελλάδας σε μια περίοδο που εμφανίζονται στο προσκήνιο νέου είδους απειλές.

Μαξίμου: Προσηλωμένη στη Συμφωνία των Πρεσπών η κυβέρνηση

«Η ελληνική κυβέρνηση παραμένει προσηλωμένη στη Συμφωνία των Πρεσπών» επεσήμαναν κυβερνητικές πηγές, λίγες ώρες μετά από τις δηλώσεις του υπουργού Εθνικής Άμυνας από τις ΗΠΑ.

Όπως τόνιζαν οι πηγές του Μαξίμου, η κυβέρνηση «σέβεται τις συνταγματικές διαδικασίες στη γείτονα και στηρίζει τις προσπάθειες του κ. Ζάεφ να υλοποιήσει τις προϋποθέσεις για να τεθεί σε ισχύ η συμφωνία».

Γ. Κουμουτσάκος: Ποιος ασκεί την εξωτερική πολιτική σε αυτή τη χώρα;

Την ίδια ώρα. ερώτηση προς τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά, κατέθεσε ο τομεάρχης Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, Γιώργος Κουμουτσάκος, σε συνέχεια των δηλώσεων του υπουργού Άμυνας.

Ο κ. Κουμουτσάκος επικαλείται τηλεγράφημα του ΑΜΠΕ από την Ουάσιγκτον, σύμφωνα με το οποίο – όπως αναφέρει ο ερωτών βουλευτής – ο υπουργός Άμυνας προέβη σε δηλώσεις που αποτυπώνουν μια δική του, διαφορετική και παράλληλη πρόταση εξωτερικής πολιτικής.

Συγκεκριμένα, επισημαίνει ότι ο κ. Καμμένος αναφέρθηκε στην κατάθεση «εναλλακτικού σχεδίου για τη συμφωνία των Πρεσπών», καθώς και για «αμυντική συμμαχία στα Βαλκάνια με σκοπό την αναχαίτιση της ρωσικής διείσδυσης στα Βαλκάνια».

«Αυτά, τη στιγμή που κυβερνητικοί παράγοντες διατρανώνουν την πεποίθησή τους ότι η συμφωνία θα περάσει από την ελληνική Βουλή και προετοιμάζεται η επίσημη επίσκεψη του κ. Τσίπρα στη Μόσχα», αναφέρει ο κ. Κουμουτσάκος.

Σε συνέχεια αυτών, ο αρμόδιος Τομεάρχης της Ν.Δ. δήλωσε ότι ευλόγως – όπως σημειώνει – τίθεται το ερώτημα «ποιος ασκεί την εξωτερική πολιτική σε αυτή τη χώρα» και ζητά από τον υπουργό Εξωτερικών να απαντήσει:

«Αν είναι σε γνώση του η ύπαρξη εναλλακτικού σχεδίου το οποίο, όπως ισχυρίστηκε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, υποκαθιστά τη συμφωνία των Πρεσπών; Αν ναι, από ποιον διαμορφώθηκε, ποίου την έγκριση πήρε και σε ποιον φορέα κατατέθηκε το εν λόγω σχέδιο; Αποτελεί αυτό αλλαγή της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής στα Βαλκάνια και στο θέμα του ονοματολογικού;

»Εν όψει της ήδη ανακοινωμένης επίσκεψης του κ. Πρωθυπουργού στη Ρωσία τον προσεχή Δεκέμβριο, πιστεύετε ότι η πρόταση Καμμένου περί “αναχαίτισης της ρωσικής διείσδυσης στα Βαλκάνια”, βοηθά την προετοιμασία και τους στόχους της εν λόγω επίσκεψης, καθώς και την προοπτική των διμερών σχέσεων Ελλάδας – Ρωσίας;

»Τελικά, ποιος ασκεί την εξωτερική πολιτικής της χώρας; Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας ή ο υπουργός Εξωτερικών;».

Ανδρ. Λοβέρδος: Ποιος εξουσιοδότησε τον κ. Καμμένο να διαπραγματεύεται για αμερικανικές βάσεις;

Ως «ταχυδρόμο που χτύπησε δυο φορές», χαρακτήρισε τον Πάνο Καμμένο ο τομεάρχης Εξωτερικών και Άμυνας του Κινήματος Αλλαγής, Ανδρέας Λοβέρδος, τονίζοντας πως «ο υπουργός Άμυνας έκανε δύο προτάσεις: να εγκαταστήσουν οι Αμερικανοί τρεις βάσεις στην Ελλάδα και να παρακαμφθεί η συμφωνία των Πρεσπών».

«Ο πρωθυπουργός οφείλει να απαντήσει: Του έχει δώσει εξουσιοδότηση να διαπραγματεύεται τέτοια θέματα και βάσει ποιου άγνωστου για την υπόλοιπη Ελλάδα σχεδιασμού;», υπογράμμισε ο κ. Λοβέρδος.

Όπως είπε «είναι προφανές ότι δεν ξέρουν τι τους γίνεται. Η αντίστροφη μέτρηση έχει αρχίσει γι αυτούς κι έρχεται η ώρα που ο Ελληνικός λαός θα πάρει την κατάσταση στα χέρια του. Όσο μένουν μόνο προβλήματα δημιουργούν στη χώρα», κατέληξε.

Δ. Τσιόδρας: Νέο κυβερνητικό αλαλούμ

Όπως τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου του Ποταμιού, «η αλλοπρόσαλλη εικόνα της κυβέρνησης συνεχίζεται με τον κ. Καμμένο να καταθέτει πρόταση για αμυντικές συμμαχίες στα Βαλκάνια και η κυβέρνηση στην οποία είναι υπουργός Άμυνας, να τον αποδοκιμάζει».

«Το αλαλούμ συμπληρώνεται αν ληφθούν υπόψιν παλιότερες διθυραμβικές ανακοινώσεις για “την αδιαμφισβήτητη συμβολή του Υπουργού Άμυνας στην αναθέρμανση των ελληνορωσικών σχέσεων”, ενώ τώρα ο κ. Καμμένος προτείνει από αμερικανικό έδαφος ενέργειες “για να αναχαιτιστεί η ρωσική διείσδυση στα Βαλκάνια”. Η κατάσταση θα ήταν για γέλια αν δεν αφορούσε τόσο κρίσιμα εθνικά θέματα», υπογράμμισε ο κ. Τσιόδρας.

Πηγή: naftemporiki.gr 

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet