Πέμπτη 27 Ιουνίου 2019

Κηδεύεται σήμερα ο λιμενικός – ήρωας Κυριάκος Παπαδόπουλος

0
111 Προβολές

Κηδεύεται σήμερα Πέμπτη, στον ναό του Αγίου Θεράποντα της Μυτιλήνης, ο ο υποπλοίαρχος του Λιμενικού Σώματος Κυριάκος Παπαδόπουλος, που άφησε την τελευταία του πνοή σε ηλικία 44 ετών.

Οι σημαίες σε όλες τις μονάδες των Ενόπλων Δυνάμεων που εδρεύουν στη Λέσβο θα κυματίζουν μεσίστιες σήμερα για τον θάνατο του Παπαδόπουλου. Τη σχετική εντολή έδωσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος.

Ο Κυριάκος Παπαδόπουλος έγινε γνωστός από την προσφυγική κρίση. Ως κυβερνήτης του περιπολικού σκάφους ΠΛΣ 602 στη Μυτιλήνη σηματοδότησε τις προσπάθειες των στελεχών του Λιμενικού Σώματος να σώσουν χιλιάδες ανθρώπους που περνούσαν στα ελληνικά νησιά την περίοδο 2015 – 2016.

«Πόσους ανθρώπους έχετε σώσει;» τον είχε ρωτήσει ο Βέρνερ Φάιμαν, τότε ομοσπονδιακός καγκελάριος της Αυστρίας και πρώην αρχηγός των Αυστριακών Σοσιαλδημοκρατών όταν, με τον ‘Ελληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, είχαν επισκεφθεί τη Μυτιλήνη. «Περισσότερους από πέντε χιλιάδες» του απάντησε ο Έλληνας αξιωματικός. Δεν άκουσε καλά ο τότε Αυστριακός καγκελάριος και του είπε ότι «πέντε ζωές είναι κάτι πολύ σημαντικό». Τον διόρθωσαν και του είπαν πως πρόκειται για πέντε χιλιάδες ζωές… «Είσαστε πραγματικός ήρωας», του είχε πει έκπληκτος ο Φάιμαν.

Παιδί μιας προσφυγικής οικογένειας από τη Νικομήδεια, μεγάλωσε από εργάτες γονείς σε μια λαϊκή γειτονιά της Μυτιλήνης, τη Λαγκάδα, αποφοίτησε από τη Σχολή Εμποροπλοιάρχων των Οινουσσών, ναυτολογήθηκε πρώτα σε πλοίο του Εμπορικού Ναυτικού κι από εκεί κατατάχθηκε στο Λιμενικό Σώμα.

Για τη δράση του είχε τιμηθεί από την Ακαδημία Αθηνών και την ελληνική πολιτεία, ενώ διεκδίκησε και το χρυσό αγαλματίδιο των Όσκαρ για το ντοκιμαντέρ «4.1 miles» στο οποίο «πρωταγωνίστησε». Πιστός στο καθήκον του και πάντα αξιωματικός του Λιμενικού Σώματος για το οποίο ήταν περήφανος, είχε ερωτηθεί τότε από το Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων για το πώς ένιωθε στο κόκκινο χαλί των βραβείων. «Είμαστε περήφανοι για τις υπεράνθρωπες προσπάθειες των πληρωμάτων του Λιμενικού Σώματος να μη χαθεί ούτε μια ζωή μέσα στην θάλασσα σε αυτήν την τραγωδία που, ας μη ξεχνάμε, ότι ακόμα διαδραματίζεται στην Ελλάδα μας», είχε πει ο Μυτιληνιός κυβερνήτης του ΠΛΣ 602.

Ήταν παντρεμένος και πατέρας δύο παιδιών.

Πηγή: reader.gr

Αφήστε ένα σχόλιο

Scroll Up