Βραδιά ιστορικής μνήμης από τον Όμιλο για την UNESCO Βορείων Προαστίων
Αυτοδιοίκηση

Βραδιά ιστορικής μνήμης από τον Όμιλο για την UNESCO Βορείων Προαστίων

Μία εκδήλωση υψηλού κύρους με τη συμμετοχή υψηλόβαθμων εκπροσώπων του Γενικού Επιτελείου Στρατού, της στρατιωτικής ηγεσίας της χώρας και απογόνων ηρώων της χώρας, πραγματοποίησε ο Όμιλος για την UNESCO Βορείων Προαστίων με επίκεντρο την παρουσίαση του βιβλίου «Ρούπελ το οχυρό της αντίστασης, της αξιοπρέπειας, του ηρωισμού» που υπογράφει ο Βασίλης Νικόλτσιος και η Αναστασία Χαδιά. Την εκδήλωση που φιλοξενήθηκε στην αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου Αμαρουσίου προλόγισε η πρόεδρος για την UNESCO Βορείων Προαστίων, Μαρίνα Πατούλη-Σταυράκη, ευχαριστώντας για την ξεχωριστή τιμή της παρουσίας τους τον υποστράτηγο, διευθυντή Γ΄ Κλάδου του ΓΕΣ, Ευάγγελο Λύκο και την πρόεδρο της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO Μαρία-Αικατερίνη Παπαχριστοπούλου-Τζιτζικώστα.

Για το βιβλίο μίλησαν ο Ευάνθης Χατζηβασιλείου, καθηγητής Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών, η δρ. Ευπραξία Σ. Πασχαλίδου, ιστορικός, διευθύντρια Υπηρεσίας Ιστορικού Αρχείου/ΔΙΣ/ΓΕΣ, μέλος Διοικητικού Συμβουλίου Πολεμικού Μουσείου, ο Λεωνίδας Τσιαντούλας, αρχιπλοίαρχος, π. διευθυντής Διεύθυνσης Ιστορίας Ναυτικού. Την παρουσίαση συντόνισε ο δημοσιογράφος Χρίστος Βασιλόπουλος.

Καλωσορίζοντας τον συγγραφέα του έργου συνταγματάρχη εν αποστρατεία Βασίλη Νικόλτσιο, η πρόεδρος του Ομίλου για την UNESCO Βορείων Προαστίων, Μαρίνα Πατούλη-Σταυράκη, μίλησε για την πολυετή ενασχόλησή του με την ιστορική έρευνα και τεκμηρίωση, τον συνεχάρη για το πλούσιο συγγραφικό του έργο που συμβάλλει στην ανάδειξη της ιστορικής γνώσης και στην εμπέδωση της εθνικής συνείδησης και αποτελεί πολύτιμο εργαλείο στα χέρια ενός εκπαιδευτικούγια τη διδασκαλία της ιστορίας στα παιδιά με εύληπτο και ευσύνοπτο τρόπο.

Στον χαιρετισμό της η κ. Πατούλη-Σταυράκη, μεταξύ άλλων, ανέφερε: «Η θέρμη με την οποία ανταποκριθήκατε στο κάλεσμά μας αποδεικνύει ότι μας συνδέουν οι ίδιες αρχές με αυτές που πρεσβεύουμε και υπηρετούμε ως Όμιλος. Αγκαλιάζοντας αυτό το ιστορικό ντοκουμέντο για το Ρούπελ, θέλαμε να προσφέρουμε σε όλους μας την ευκαιρία να αντλήσουμε από την ιστορική μας παρακαταθήκη διδάγματα ως εφαλτήριο για ατομικό και συλλογικό προβληματισμό, να προσφέρουμε τροφή για σκέψη, να αφυπνίσουμε συνειδήσεις, να αναδείξουμε τα ιδανικά των Ελλήνων, να υπενθυμίσουμε ότι ο λαός μας έχει στο DNA του να μπορεί να πετυχαίνει το αδύνατο. Έχουμε ηθικό χρέος απέναντι στα παιδιά μας να μεταλαμπαδεύσουμε τις αξίες και τα υψηλά ιδανικά της ελευθερίας, της εθνικής ανεξαρτησίας και της αγάπης για την πατρίδα, να τους προσφέρουμε ιστορική γνώση και παιδεία. Αντί να οδηγηθούμε σε εθνική παράλυση, οφείλουμε όλοι οι Έλληνες, με ομοψυχία, να ενώσουμε τις δυνάμεις μας και εάν θέλουμε να έχουμε μέλλον, να αποκαταστήσουμε όλα όσα κάναμε σε βάρος της νέας γενιάς της πατρίδας μας. Το ηρωικό Ρούπελ ως πράξη αντίστασης μπορεί να αποτελέσει ένα σύγχρονο εφαλτήριο της αναγεννητικής προσπάθειας ενάντια σε κάθε επίδοξο κατακτητή. Όλοι μαζί μπορούμε να παλέψουμε για την εθνική μας αναγέννηση και να την πετύχουμε».

Κλείνοντας τη βραδιά, η πρόεδρος του Ομίλου για την UNESCO Βορείων Προαστίων απένειμε τιμητικές πλακέτες στον υποστράτηγο, διευθυντή Γ΄ Κλάδου του ΓΕΣ, Ευάγγελο Λύκο, στην πρόεδρο της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO Μαρία-Αικατερίνη Παπαχριστοπούλου-Τζιτζικώστα, και στον συγγραφέα του έργου συνταγματάρχη Βασίλη Νικόλτσιο, για την παρουσία τους στην εκδήλωση. Αντίστοιχα, ο πρόεδρος της Κοινωφελούς Επιχείρησης Δήμου Αμαρουσίου, Νίκος Πέππας, προσέφερε στους ομιλητές της βραδιάς ένα αναμνηστικό λεύκωμα με την ιστορία της πόλης του Αμαρουσίου.

Παρόντες στη βραδιά ήταν, επίσης, ο αντιστράτηγος, επίτιμος αρχηγός ΓΕΕΦ Κύπρου, Γιώργος Μπακασιούλας, οι στρατηγοί Κωνσταντίνος Θεοφανίδης και Παναγιώτης Δρακόπουλος, δεκάδες αντιστράτηγοι εν ενεργεία και εν αποστρατεία, η εγγονή του Παύλου Μελά, Ναταλία Ιωαννίδου, η εγγονή του Ιωάννη Μεταξά, Ιωάννα Φωκά, η Μαρία Καλάρη, ανιψιά του στρατηγού Καλάρη, ο γιος του στρατηγού της 14ης Μεραρχίας και διοικητής του Ρούπελ Νάσος Παπακωνσταντίνου, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Αμαρουσίου, Παναγιώτης Βραχνός, αντιδήμαρχοι του Αμαρουσίου, δημοτικοί σύμβουλοι του Αμαρουσίου και της Λυκόβρυσης – Πεύκης, εκπρόσωποι συλλόγων των Δήμων Αμαρουσίου και Λυκόβρυσης – Πεύκης, μέλη του Ομίλου για την UNESCO Βορείων Προαστίων.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet