Ενημερωτική ημερίδα για τα κουνούπια στο Πολιτιστικό Κέντρο Καμίνι, στο Γαλάτσι
Αυτοδιοίκηση

Ενημερωτική ημερίδα για τα κουνούπια στο Πολιτιστικό Κέντρο Καμίνι, στο Γαλάτσι

Ενημερωτική ημερίδα για τα κουνούπια, με τίτλο «Κουνούπια: Δεν τσιμπάω. Ενημερώνομαι, Ρωτάω, Συμμετέχω», πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 10 Οκτωβρίου 2018, στο Πολιτιστικό Κέντρο Καμίνι, καθώς ο Δήμος Γαλατσίου συνεχίζει τις δράσεις ενημέρωσης του πληθυσμού και καταπολέμησης κουνουπιών έως και τον Νοέμβριο, στο πλαίσιο του προγράμματος Ελέγχου – Καταπολέμησης κουνουπιών. Συγκεκριμένα, έγινε διανομή ενημερωτικών φυλλαδίων από το ΚΕΕΛΠΝΟ στις λαϊκές αγορές, ανάρτηση αφισών σε διάφορα σημεία του Δήμου και αποστολή ενημερωτικών φυλλαδίων για παιδιά στα σχολεία.

Η προστασία από τα κουνούπια είναι το ασφαλέστερο και αποτελεσματικότερο μέτρο πρόληψης έναντι νοσημάτων όπως η λοίμωξη από τον ιό του Δυτικού Νείλου και η ελονοσία (νοσήματα που μεταδίδονται από τσιμπήματα κουνουπιών). Τα τελευταία χρόνια έχει επιμηκυνθεί η περίοδος ανάπτυξης/δραστηριοποίησης κουνουπιών από αρχές Απριλίου έως και Νοέμβριο, καθώς ο καιρός είναι βροχερός αλλά ζεστός, όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση του Δήμου Γαλατσίου.

Στην ημερίδα μίλησε η κ. Σταυρούλα Μπελερή, βιολόγος της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας, για το θέμα «Τα κουνούπια στη ζωή μας: Μαθαίνω, Συμβάλλω, Προστατεύομαι» και έδωσε στοιχεία για τα είδη κουνουπιών που υπάρχουν στην Ελλάδα. Ανέφερε την εγκατάσταση του κουνουπιού τίγρης (Aedes Albopictus) στη χώρα μας. Το συγκεκριμένο είδος κουνουπιών είναι αυτό που δημιουργεί μεγαλύτερη όχληση, καθώς τσιμπάει καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Ο πληθυσμός του είδους αυτού ελέγχεται από την ΕΣΔΥ, σε συνεργασία με τον Δήμο Γαλατσίου (και τον εκάστοτε ανάδοχο).

Στη συνέχεια η κ. Δανάη Περβανίδου, ιατρός του ΚΕΕΛΠΝΟ, εισηγήθηκε το θέμα «Ιός του Δυτικού Νείλου στην Ελλάδα, Επιδημιολογικά Δεδομένα και δράσεις πρόληψης», δίνοντας σημαντικές πληροφορίες για τον ιό του Δυτικού Νείλου και την ευρεία εξάπλωσή του στις χώρες της Νότιας Ευρώπης αυτή τη χρονιά. Τόνισε ότι η διάδοση του ιού είναι πολύ δύσκολο να προβλεφθεί και για αυτό είναι πολύ σημαντικό να συνδράμουμε όλοι, ειδικά στο αστικό περιβάλλον, καθώς οι εστίες αναπαραγωγής κουνουπιών βρίσκονται κυρίως στα σπίτια (γλάστρες, λάστιχα, άχρηστα δοχεία κ.λπ.).

Η κ. Μαρία-Αργυρώ Σπάρου, υγιεινολόγος της Περιφέρειας Αττικής, περιέγραψε τις δράσεις του Κεντρικού Τομέα της Περιφέρειας Αττικής σχετικά με την καταπολέμηση κουνουπιών και η κ. Μαύρα Χατζηδημητρίου, γγιεινολόγος του Δήμου Γαλατσίου, ανέφερε τις δράσεις που υλοποιούνται στον Δήμο Γαλατσίου, τονίζοντας ότι η συμμετοχή όλων είναι το κλειδί για τον περιορισμό του πληθυσμού των κουνουπιών στον Δήμο μας.

«Υπενθυμίζεται ότι για να είναι επιτυχημένο το πρόγραμμα καταπολέμησης κουνουπιών πρέπει να συνεργαζόμαστε όλοι, λαμβάνοντας τα κατάλληλα μέτρα προστασίας, ώστε να συμβάλλουμε σε ατομικό και συλλογικό επίπεδο για να μειωθούν τα κρούσματα από ασθένειες μεταδιδόμενες από τα κουνούπια», καταλήγει η ανακοίνωση του Δήμου.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet