H «κουτσή πάπια»: Η παρομοίωση της Ν.Δ. για την κυβέρνηση μετά την παραίτηση Κοτζιά
Πολιτική

H «κουτσή πάπια»: Η παρομοίωση της Ν.Δ. για την κυβέρνηση μετά την παραίτηση Κοτζιά

Το φαινόμενο της «κουτσής πάπιας», ή αλλιώς «lame duck» στα αγγλικά, δεν είναι άγνωστο στους απανταχού ασχολούμενους με την πολιτική. Στις ΗΠΑ, για παράδειγμα, οι εκλογές γίνονται κατά βάση τον Νοέμβριο: αυτοί που δεν επανεκλέγονται, όμως, επιστρέφουν στα καθήκοντά τους έως τα μέσα Ιανουαρίου. Σε αυτό το μεσοδιάστημα, είναι «λαβωμένοι», «κουτσές πάπιες» δηλαδή. Και ακριβώς σε αυτό το μεσοδιάστημα, αυτοί οι πολιτικοί, έχοντας χάσει την κρίσιμη εκλογική μάχη, απελευθερώνονται εντελώς και είναι οιωνεί πολιτικά επικίνδυνοι για το κόμμα τους.

Με αυτό το δεδομένο, η παρομοίωση της κυβέρνησης με μια «κουτσή πάπια» από τον πρόεδρο της Ν.Δ., Κυριάκο Μητσοτάκη, χθες το βράδυ στις Βρυξέλλες, δεν ήταν τυχαία. Όλες τις προηγούμενες ημέρες, από το ηγετικό επιτελείο της Ν.Δ., παρακολουθώντας τις εξελίξεις στον κυβερνητικό συνασπισμό με τον «εμφύλιο» ελέω Καμμένου, εξέπεμπαν το μήνυμα ότι αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί επί μακρόν και προσέθεταν ότι το κυβερνητικό πουλόβερ έχει αρχίσει να ξηλώνεται.

Κάπως έτσι, για τον κ. Μητσοτάκη, μετά τη σημαντική «αποπομπή» (όπως το έθεσε) Κοτζιά, η κυβέρνηση παραπέμπει όλο και περισσότερο σε μια «κουτσή πάπια». Σύμφωνα με τη θεώρηση του κ. Μητσοτάκη, η κυβέρνηση βρίσκεται σε μια πολύ κακή συγκυρία, οι περισσότεροι πολίτες, δε, προδιαθέτουν την πολιτική της ήττα στις εκλογές όποτε και αν γίνουν, συνεπώς στο ενδιάμεσο η κυβέρνηση είναι επικίνδυνη και απρόβλεπτη. Με άλλα λόγια, όπως το θέτει ο κ. Μητσοτάκης, η κυβέρνηση είναι σε αποσύνθεση, αλλά, στο ενδιάμεσο, θα κάνει το παν, προκειμένου να παρατείνει την παραμονή της στην εξουσία με κάθε τρόπο.

Δεν είναι, άλλωστε, τυχαίο ότι ο κ. Μητσοτάκης από τις Βρυξέλλες έκανε λόγο για «νάρκες» που αφήνει πίσω της η κυβέρνηση, «νάρκες» τις οποίες θα κληθεί να διαχειριστεί μια μελλοντική κυβέρνηση της Ν.Δ. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, καίτοι άσχετο με τα χθεσινά τεκταινόμενα, η κατάσταση που επικρατεί στη ΔΕΗ, με τα «καμπανάκια» να έχουν ηχήσει εδώ και πολλούς μήνες στην οδό Πειραιώς που ανησυχεί για τη βιωσιμότητα της επιχείρησης και αντιμετωπίζει ως υπαρκτό κίνδυνο την αύξηση των τιμών του ρεύματος, εφόσον η επιχείρηση συνεχίσει την ίδια πορεία.

Μέχρι να έρθει η ώρα των εκλογών, λοιπόν, στη Ν.Δ. εκτιμούν ότι η κυβέρνηση θερίζει τις θύελλες από τους ανέμους που έσπειρε. «Διαχειρίστηκε το ζήτημα του Σκοπιανού έχοντας ως παράπλευρο στόχο τη διάσπαση της Ν.Δ. και τελικά κατάφερε να διασπάσει την κυβέρνησή του», λένε για τον κ. Τσίπρα συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη. Και μπορεί ο κ. Τσίπρας να «θυσίασε» τον κ. Κοτζιά ενώπιον του κινδύνου ρήξης με τον κ. Καμμένο – με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να επισημαίνει ότι ο ΥΠΕΞ δεν απεπέμφθη λόγω της θέσης του στο Μακεδονικό -, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι η κυβέρνηση έχει λύσει τα προβλήματά της και κάνει φυγή προς τα εμπρός. Τουναντίον, στη Ν.Δ. διαβλέπουν ότι ο σφιχτότερος εναγκαλισμός των κ.κ. Τσίπρα και Καμμένου, προς χάριν της παραμονής τους για λίγο ακόμα στην εξουσία, καθιστά την κυβέρνηση όλο και πιο ευάλωτη.

Πηγή: reader.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet