Γ. Θεοδωρακόπουλος: Θα μειώσει επιτέλους τα δημοτικά τέλη η διοίκηση Μαυρίδη;
Κοινωνία

Γ. Θεοδωρακόπουλος: Θα μειώσει επιτέλους τα δημοτικά τέλη η διοίκηση Μαυρίδη;

Αυτές τις ημέρες συζητείται το θέμα των δημοτικών τελών και στο Δήμο Λυκόβρυσης – Πεύκης. Η πρώτη απόφαση – εισήγηση λαμβάνεται από την Οικονομική Επιτροπή, όπου προεδρεύει ο δήμαρχος Τάσος Μαυρίδης και θα ακολουθήσει η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Στον συγκεκριμένο Δήμο η υπόθεση των δημοτικών τελών είναι «ακανθώδης» και απασχολεί τους πολίτες από την αρχή της οικονομικής κρίσης, όπως αναφέρει η δημοτική παράταξη Συμμαχία Πολιτών, με επικεφαλής τον πρώην δήμαρχο Πεύκης Γιάννη Θεοδωρακόπουλο. Όπως σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση της παράταξης, εδώ και εννέα χρόνια όλοι οι δήμοι έχουν προβεί σε μείωση των δημοτικών τελών, από μία έως τρεις φορές, σε αντίθεση με αυτόν της Λυκόβρυσης – Πεύκης που είναι αρνητικός στις προτάσεις που έχουν κάνει η Συμμαχία Πολιτών και ο επικεφαλής της.

«Δυστυχώς ο Δήμος δεν μείωσε ούτε κατά ένα ευρώ τα δημοτικά τέλη», τονίζεται στην ανακοίνωση.

«Η επιβάρυνση είναι μεγάλη για τους κατοίκους του Δήμου μας. Και να μην βιαστεί κάποιος να πει ότι οι δήμοι έχουν μικρότερη επιχορήγηση από το κράτος, άρα και οικονομικές δυσκολίες, γιατί τα δημοτικά τέλη είναι ανταποδοτικά. Και ανταποδοτικά σημαίνει ότι οι κάτοικοι πληρώνουν αναλόγως με τις δαπάνες για καθαριότητα και ηλεκτροφωτισμό. Από το 2011, λοιπόν, έως σήμερα οι δαπάνες έχουν μειωθεί αρκετά, αφού οι μισθοί των εργατών καθαριότητας έχουν περικοπεί (30% – 45%) και επί πλέον οι δήμοι έχουν όφελος από την κατάργηση του 13ου και του 14ου μισθού. Εξ άλλου ο Δήμος μας και με τη διοίκηση του κ. Φωκιανού και με τη διοίκηση του κ. Μαυρίδη, δεν έχει κάνει επενδύσεις σε  απορριμματοφόρα, φορτηγά, σάρωθρα. Άρα, η άρνηση του για μείωση είναι αδικαιολόγητη» επισημαίνει, από την πλευρά του, ο κ. Θεοδωρακόπουλος.

Επί θητείας του, ο πρώην δήμαρχος Πεύκης είχε αγοράσει φορτηγό, δύο αυτοκίνητα-σάρωθρα, ενώ είχε εξασφαλίσει ένα καινούργιο όχημα για τα ανακυκλώσιμα, προσθέτει η ανακοίνωση, με τον κ. Θεοδωρακόπουλο να προτείνει για τη νέα περίοδο μείωση των δημοτικών τελών 15% για τις κατοικίες και 20% για τα καταστήματα, καθώς και αυτά – όπως λέει – «σε αυτή την κρίση δεν είχαν καμιά βοήθεια».

Επίσης, εκφράζει την απογοήτευσή του γιατί -όπως υποστηρίζει – η διοίκηση Μαυρίδη δεν έκανε καμιά διαβούλευση με φορείς, κατοίκους και δημοτικές παρατάξεις πριν παρουσιάσει την πρόταση στην Οικονομική Επιτροπή την Τρίτη 23 Οκτωβρίου 2018.

Επίσης, η Συμμαχία Πολιτών επισημαίνει ότι οι συντελεστές των τελών διαφέρουν στις δύο κοινότητες και αυτό το θέμα θα πρέπει επίσης να ρυθμιστεί.

Συγκεκριμένα οι κυριότεροι συντελεστές είναι:

Α) Για τις οικίες στην Πεύκη είναι 1,70 ανά τ.μ. (στη Λυκόβρυση είναι 1,27 και επί πλέον 0,40 το ειδικό τέλος, δηλαδή 1,67).

Β) Για επαγγελματικούς χώρους έως 200τ.μ. στην Πεύκη είναι 3,27 και για χώρους 201-1.000τ.μ. είναι 5,10, ενώ στη Λυκόβρυση για χώρους έως 120τ.μ. είναι 4,45 ευρώ ανά τ.μ. και για χώρους 121-1.000τ.μ. είναι 5,71.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet