«Τι ΄χες Γιάννη, τι ΄χα πάντα» για τα οικονομικά
Πολιτική

«Τι ΄χες Γιάννη, τι ΄χα πάντα» για τα οικονομικά

Οι οικονομικές δυσκολίες που εξακολουθεί να αντιμετωπίζει ο Δήμος Αμαρουσίου ήρθαν, εκ νέου, στην επιφάνεια κατά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου την Τρίτη 15 Ιουλίου 2014. Αφορμή αυτή τη φορά ήταν η έκθεση εσόδων-εξόδων για το β΄ τρίμηνο του 2014 και η 5η αναμόρφωση του προϋπολογισμού, τα οποία έφερε προς συζήτηση η διοίκηση του Δήμου.

Μ. Καρλατήρα: «Βασικοί χρηματοδότες του Δήμου οι δημότες»

Για «λυπηρές διαπιστώσεις» έκανε λόγο η δημοτική σύμβουλος της ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ Μαρία Καρλατήρα, στην αρχή της τοποθέτησής της, σχολιάζοντας τις «πολύ χαμηλές επιδόσεις της διοίκησης» τόσο στο σκέλος των εσόδων, όσο και σε εκείνο των εξόδων. Επιδόσεις που, όπως υποστήριξε η ίδια, αποδεικνύουν ότι «δεν υλοποιείται ακόμη κι αυτός ο αντιλαϊκός προϋπολογισμός».

Η κ. Μ. Καρλατήρα παρατήρησε, επίσης, ότι τα περισσότερα έσοδα του προϋπολογισμού καλύπτονται από τα ανταποδοτικά τέλη, «τα οποία μόνο ανταποδοτικά δεν είναι», όπως τόνισε χαρακτηριστικά, ενώ την ίδια στιγμή σχεδόν μηδενίζεται η κρατική συμμετοχή, καθιστώντας τους δημότες ως βασικούς χρηματοδότες του Δήμου.

Η δημοτική σύμβουλος επεσήμανε ακόμη ότι, με βάση τη σημερινή εικόνα του προϋπολογισμού, καθίσταται σαφές ότι «ίσα ίσα που εξασφαλίζεται η μισθοδοσία των υπαλλήλων του Δήμου και συντηρούνται κάποιες πενιχρές κοινωνικές δομές», προσθέτοντας ότι το θέμα δεν είναι οικονομικό αλλά πολιτικό και «είτε δέχεσαι την παρούσα κατάσταση και συνεχίζεις, είτε διαφωνείς και διεκδικείς να την ανατρέψεις, όπως κάνουμε εμείς».

Λ. Μαγιάκης: «Στόχος της διοίκησης η πλήρης ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών»

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης ΕΝΟΤΗΤΑ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΚΑΙ ΕΡΓΟ για το Μαρούσι Λευτέρης Μαγιάκης ανέφερε ότι επιβεβαιώθηκαν οι εκτιμήσεις της παράταξής του, κατά την αρχική συζήτηση για τον προϋπολογισμό, ότι αυτός «είναι εικονικός και δεν πρόκειται να υλοποιηθεί», συνεχίζοντας σε επιμέρους παρατηρήσεις. Μεταξύ άλλων, τόνισε ότι υπάρχει μεγάλη απόκκλιση στο σκέλος των εσόδων, το οποίο απέδωσε στην αδυναμία της διοίκησης να απορροφήσει κονδύλια για την εκτέλεση έργων («εντάσσατε έργα προεκλογικά, τα οποία ξέρατε ότι δεν μπορείτε να υλοποιήσετε» ήταν η χαρακτηριστική φράση του προς τη διοίκηση), καθώς και στη μη είσπραξη εσόδων από τη λειτουργία του εμπορικού κέντρου «Golden Hall».

Επίσης, ο κ. Λ. Μαγιάκης αναφέρθηκε στις παλιές οφειλές (περίπου 40 εκατ. ευρώ), που μεταφέρονται από προϋπολογισμό σε προϋπολογισμό, «χωρίς να μας λέτε ποιοι είναι αυτοί οι μεγάλοι οφειλέτες και πώς θα μπορέσουμε να εισπράξουμε αυτά τα χρήματα».

Ιδιαίτερα επικριτικός ήταν ο επικεφαλής της παράταξης για το θέμα των δαπανών του Δήμου, κατηγορώντας τη διοίκηση ότι τις έχει προσαρμόσει στα όσα προστάζουν η μνημονιακή πολιτική και οι επιταγές του «Καλλικράτη» (ισοσκέλιση εσόδων-εξόδων), με αποτέλεσμα να «κόβονται» χρήματα από τα έργα υποδομής και την ανάπτυξη. Κατηγόρησε δε, τη δημοτική αρχή ότι το μόνο που την ενδιαφέρει είναι να κάνει ΣΔΙΤ (σ.σ.: Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα), να παραχωρεί στην Αναπτυξιακή Εταιρεία δράσεις όπως ο αθλητισμός και ο πολιτισμός, «για να βγάζει κέρδη», να ιδιωτικοποιεί, μέσω των ΚΟΙΝΣΕΠ (σ.σ.: Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις) την Καθαριότητα και βάζει την ιδιωτική πρωτοβουλία ακόμη και στο κομμάτι της κοινωνικής πολιτικής.

Τέλος, ο κ. Λ. Μαγιάκης αναφέρθηκε στον τραπεζικό δανεισμό, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «ο Δήμος έχει γίνει βασικός αιμοδότης των τραπεζών, καταβάλλοντας υψηλά ποσά για τόκους και χρεολύσια, χωρίς να μειώνει το ύψος των χρεών του», ενώ ζήτησε -στο πλαίσιο της διαφάνειας- την ενημέρωση των δημοτών για τα οικονομικά του Δήμου, μέσω ειδικής παρουσίασης στην οποία θα κληθούν, πλην όλων των άλλων, και ειδικοί επιστήμονες για να εφράσσουν τις απόψεις τους.

Σπ. Σταθούλης: «Τα… πολιτικά από τη νέα περίοδο»

Στις αιτιάσεις των συμβούλων της μειοψηφίας ανέλαβε να απαντήσει, από πλευράς διοίκησης, ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Σπύρος Σταθούλης, ο οποίος έκανε λόγο για «τεχνοκρατική τακτοποίηση του προϋπολογισμού στο τέλος μίας δημοτικής περιόδου», καλώντας τους συναδέλφους του να αναβάλουν τις πολιτικές αναφορές τους για τη νέα δημοτικό περίοδο.

Επίσης, απέδωσε τις αποκκλίσεις που εμφανίζονται στον προϋπολογισμό τόσο στη δίμηνη προεκλογική περίοδο που μεσολάβησε, όσο και σε εξωγενείς παράγοντες.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Σπ. Σταθούλης στο θέμα των οφειλών παρελθόντων ετών, τονίζοντας ότι με βάση τον πρόσφατο νόμο για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές υπάρχει σε εξέλιξη διαδικασία ρυθμίσεων, που θα επιμηκύνει χρονικά την αποπληρωμή τους. Για δε τις παλαιότερες μεγάλες οφειλές, κυρίως εταιρειών, τόνισε ότι ο Δήμος έχει εξαντλήσει κάθε νομικό μέσο που μπορούσε να λάβει και πλέον περιμένει από την κεντρική διοίκηση το «πράσινο φως» για διαγραφή μεγάλου μέρους αυτών των οφειλών, που «ούτως ή άλλως δεν πρόκειται να εισπράξουμε ποτέ», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Τέλος, για το «Golden Hall» ο αντιδήμαρχος υποστήριξε ότι «το θέμα δεν έχει αφεθεί στην τύχη του», αντιθέτως το χειρίζεται η αρμόδια υπηρεσία του Δήμου και σύντομα θα υπάρξουν τα πρώτα αποτελέσματα.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet