Ξεκαθαρίζει το τοπίο με τις παιδικές χαρές
Αυτοδιοίκηση

Ξεκαθαρίζει το τοπίο με τις παιδικές χαρές

Μετά τις κωμικοτραγικές καταστάσεις που δημιουργήθηκαν στους Δήμους με το “τελεσίγραφο” του πρώην υπουργού Εσωτερικών Γιάννη Μιχελάκη για τις δημοτικές παιδικές χαρές, που ουσιαστικά οδηγούσε στο κλείσιμό τους στις 30 Ιουνίου, τελικώς φαίνεται να επικρατούν πιο νηφάλιες σκέψεις. Έτσι, εκδόθηκε υπουργική απόφαση για την οργάνωση και τη λειτουργία των παιδικών χαρών των ΟΤΑ, τροποποιητική και συμπληρωματική της προηγούμενης απόφασης του 2009, προκειμένου αυτές να εκσυγχρονισθούν σταδιακά και να πληρούν τους απαραίτητους όρους ασφαλείας.

Με βάση τη συγκεκριμένη απόφαση ορίζονται οι προδιαγραφές των παιδικών χαρών όσον αφορά την ασφάλεια και την υγεία των παιδιών, καθορίζεται με σαφήνεια η ευθύνη του κατασκευαστή των παιχνιδιών και η απαραίτητη ύπαρξη πιστοποίησης από διαπιστευμένο φορέα ελέγχου για τον εξοπλισμό και προσδιορίζεται το πεδίο ευθύνης των δημοτικών αρχών και οι προδιαγραφές που θα πρέπει να ακολουθούν κατά την ανακαίνιση, δημιουργία και συντήρηση των παιδικών χαρών. Έτσι, για να κατασκευάσει ένας δήμος παιδική χαρά πλέον είναι απαραίτητη η ύπαρξη πιστοποιητικού λειτουργίας.

Ωστόσο, σε ό,τι αφορά τις υφιστάμενες παιδικές χαρές, για τους εξοπλισμούς που έχουν εγκατασταθεί μετά τον Νοέμβριο του 1998, εφαρμόζονται τα πρότυπα που ίσχυαν κατά τον χρόνο της εγκατάστασής τους, ενώ για εξοπλισμούς για τους οποίους δεν προκύπτει χρόνος εγκατάστασης ή δεν υφίσταται φάκελος κατασκευαστή με αναλυτικά στοιχεία, ο ΟΤΑ υποχρεούται να προβεί στις απαραίτητες διορθωτικές επεμβάσεις.

Επίσης, οι αποκεντρωμένες διοικήσεις αναλαμβάνουν την υποχρέωση συγκρότησης και λειτουργίας Επιτροπών Ελέγχου Παιδικών Χαρών.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet