Σκοπιανό: Εντός της εβδομάδας το β’ στάδιο – Ενστάσεις από τα αλβανικά κόμματα
Πολιτική

Σκοπιανό: Εντός της εβδομάδας το β’ στάδιο – Ενστάσεις από τα αλβανικά κόμματα

Στα μέσα της επόμενης εβδομάδας αναμένεται η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ να υποβάλει στη Βουλή τα σχέδια τροπολογιών του Συντάγματος, μετά και την έγκριση της πρότασης της κυβέρνησης του Ζόραν Ζάεφ για την έναρξη της διαδικασίας των Συνταγματικών αλλαγών, από το Κοινοβούλιο.

Υπενθυμίζεται ότι στις 19 Οκτωβρίου το Κοινοβούλιο της ΠΓΔΜ αποφάσισε με πλειοψηφία δύο τρίτων την έναρξη διαδικασίας τροποποίησης του Συντάγματος της χώρας, στη βάση της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Αμέσως μετά την ψηφοφορία, το Κοινοβούλιο ανέθεσε στην κυβέρνηση της χώρας να συντάξει σχέδια τροπολογιών και να τα υποβάλει εντός 15 ημερών προκειμένου η διαδικασία τροποποίησης του Συντάγματος να περάσει στο επόμενο στάδιο.

Τα σχέδια αυτά των τροπολογιών του Συντάγματος θα συζητηθούν αρχικά στην Επιτροπή Συνταγματικών Υποθέσεων και εν συνεχεία στην Ολομέλεια του σώματος. Θα ακολουθήσει ψηφοφορία για κάθε σχέδιο τροπολογίας χωριστά, κατά την οποία απαιτείται απόλυτη πλειοψηφία (61 βουλευτές στους 120), την οποία η κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ διαθέτει άνετα.

Στη συνέχεια, τα εν λόγω προσχέδια, εφόσον εγκριθούν από την Ολομέλεια, τίθενται σε δημόσια διαβούλευση.

Ακολούθως η κυβέρνηση αναλαμβάνει να συντάξει τα τελικά κείμενα των τροπολογιών, τα οποία θα υποβάλει προς συζήτηση στις αρμόδιες Επιτροπές και στην Ολομέλεια του Κοινοβουλίου. Η διαδικασία ολοκληρώνεται με ψηφοφορία για κάθε τροπολογία χωριστά, για την οποία απαιτείται ενισχυμένη πλειοψηφία δύο τρίτων (80 βουλευτές στους 120).

Η όλη διαδικασία αναθεώρησης του Συντάγματος της ΠΓΔΜ υπολογίζεται να διαρκέσει μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου και στη συνέχεια το «μπαλάκι» περνά στην ελληνική πλευρά.

Αλβανικός κίνδυνος για τη Συμφωνία των Πρεσπών;

Σε κίνδυνο βρίσκεται η εύθραυστη πλειοψηφία των 2/3 της Βουλής της ΠΓΔΜ για τη συνταγματική αναθεώρηση, λόγω των ενστάσεων που φέρεται να διατυπώνουν τα δύο μικρά αλβανικά κόμματα -βασικοί σύμμαχοι του Ζόραν Ζάεφ στη Συμφωνία των Πρεσπών.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του «BalkanInsight», τα δύο κόμματα απειλούν με καταψήφιση στις επόμενες δύο ψηφοφορίες για την αναθεώρηση του Συντάγματος, εφόσον δεν συμπεριληφθεί η αλβανική στις επίσημες γλώσσες του γειτονικού κράτους.

Πηγή: naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΙΒΝΑ

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet