Video

«Καυτή πρεμιέρα» για τον νέο πρόεδρο του Δ.Σ. Πεντέλης – «Ομαδικά πυρά» από τη μειοψηφία – VIDEO

Συνεδρίαση – «φωτιά» πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 30 Οκτωβρίου 2018 στο Δημοτικό Συμβούλιο Πεντέλης. Ουσιαστικά ήταν η πρώτη συνεδρίαση υπό τον νέο πρόεδρο του Σώματος, Μιχάλη Κολιό, ο οποίος αντικατέστησε την κ. Ευαγγελία Μπουσίου, που ανεξαρτητοποιήθηκε πρόσφατα από την παράταξη της πλειοψηφίας, Δημοτική Συμμαχία. Και αν ισχύει ότι «η καλή μέρα από το πρωί φαίνεται», τότε μάλλον μας περιμένουν πολλά ακόμη «εκρηκτικά» βράδια μέχρι την ολοκλήρωση της παρούσας δημοτικής περιόδου.

Ενδεικτικό του κλίματος που επικράτησε στην αίθουσα συνεδριάσεων του δημαρχείου Πεντέλης ήταν ότι τα 30 θέματα της ημερήσιας διάταξης ολοκληρώθηκαν γύρω στα μεσάνυχτα, μετά από πέντε ώρες σκληρών αντιπαραθέσεων, ενώ σε πολλές προηγούμενες περιπτώσεις ανάλογες συνεδριάσεις δεν ξεπερνούσαν τις δύο ώρες.

Οι πρωταγωνιστές της βραδιάς πολλοί, με κάποιους να δίνουν πραγματικό αντιπολιτευτικό ρεσιτάλ, εκμεταλλευόμενοι τα πολλά «κενά» που παρουσίαζε ο τρόπος συντονισμού της συζήτησης από τον πρόεδρο του Σώματος.

Ακόμη και χωροταξικά πάντως, στην αίθουσα συνεδριάσεων άρχισαν να αποτυπώνονται πολιτικές συμπάθειες και αντιπάθειες. Έτσι, στα έδρανα της μείζονος μειοψηφίας ήταν πολλές οι απουσίες, αμέσως μετά ακολουθούσε μια σειρά άδειων εδράνων, για να ακολουθήσει το «σκληρό» αντιπολιτευτικό τόξο, το οποίο αποτελούσαν ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης Νέοι Άνθρωποι – Νέα Αρχή, Αντώνης Φειδοπιάστης, οι ανεξάρτητοι δημοτικοί σύμβουλοι, αλλά και μέλη της προαναφερόμενης παράταξης, Βασίλης Μπούρας και Δημήτρης Αποστολάκος και οι ανεξάρτητοι δημοτικοί σύμβουλοι Λευτέρης Κοντουλάκος (υποψήφιος δήμαρχος με την παράταξη Μπροστά Μαζί), Άγγελος Παλαιοδήμος, Κώστας Καλλιανιώτης, Ευαγγελία Μπουσίου και Άντα Μπούσουλα-Χάνου.

Μείζων μειοψηφία Δ.Σ.
Δημοτική παράταξη Νέοι Άνθρωποι – Νέα Αρχή.
Ανεξάρτητοι δημοτικοί σύμβουλοι.

 

 

 

 

Η συγκεκριμένη «οκτάδα», με εξαίρεση τον κ. Καλλιανιώτη που κάποια υποχρέωση τον ανάγκασε να αποχωρήσει νωρίς από τη συνεδρίαση, ήταν αυτή που μετέτρεψε σε «κόλαση» την πρώτη του κ. Μ. Κολιού στη θέση του προέδρου. Σχεδόν κάθε θέμα της ημερήσιας διάταξης «πυροβολήθηκε εξ επαφής» από τους δημοτικούς συμβούλους της μειοψηφίας, που είχαν προσέλθει εξαιρετικά προετοιμασμένοι.

Η καταγραφή που ακολουθεί είναι μόνο ενδεικτική, αφού οι διάλογοι και οι προσωπικές αντιπαραθέσεις που υπήρξαν ήταν πάμπολλες…

Απολογισμός σε… στενό οικογενειακό κύκλο

Η αρχή έγινε με το αίτημα από πλευράς διοίκησης για αλλαγή ημερομηνίας, ώρας και τόπου της ειδικής συνεδρίασης για την πραγματοποίηση του απολογισμού πεπραγμένων της δημοτικής αρχής για το 2017. Και μπορεί στην ημερομηνία και την ώρα η μειοψηφία να συναίνεσε, ωστόσο στο θέμα του τόπου ξεσηκώθηκε, ιδιαίτερα μετά την αναφορά του δημάρχου Δημήτρη Στεργίου ότι επιλέγεται η αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου, γιατί δεν θέλει να δώσει μορφή «προεκλογικής φιέστας» στον απολογισμό.

Οι δημοτικοί σύμβουλοι της μειοψηφίας και ιδιαίτερα εκείνοι που πρόσφατα εγκατέλειψαν την παράταξη του δημάρχου έσπευσαν να κατηγορήσουν τον δήμαρχο ότι επιλέγει τον συγκεκριμένο χώρο αφ’ ενός επειδή φοβάται ότι δεν θα μαζέψει τον κόσμο που θα ήθελε, αλλά κυρίως γιατί θέλει να αποφύγει την κριτική των δημοτών που θα συγκεντρωθούν. Μάλιστα, πολλοί δημοτικοί σύμβουλοι έθεσαν το ερώτημα πού θα χωρέσουν στην -περιορισμένου χώρου- αίθουσα συνεδριάσεων οι δημότες, οι εκπρόσωποι των φορέων και συλλόγων και οι υπάλληλοι των υπηρεσιών του Δήμου, χωρίς ωστόσο να λάβουν κάποια απάντηση.

Από την πλευρά της, η τέως πρόεδρος του Σώματος, Ευαγγελία Μπουσίου, είπε ότι με την εισήγηση της διοίκησης παραβιάζονται «ο κώδικας, ο θεσμός και ο νόμος», ενώ από πλευράς διοίκησης υποστηρίχθηκε ότι ο νόμος επιτρέπει στη διοίκηση να επιλέξει τον «προσφορότερο χώρο» και αυτός, κατά την ίδια, είναι η αίθουσα συνεδριάσεων.

«Κάρφωμα» Μπουσίου για ένα κανονιστικό θέμα που… αγνοούσε το προεδρείο

Εκεί που, ωστόσο, τα πράγματα… αγρίεψαν ήταν στο δεύτερο θέμα της ημερήσιας διάταξης που αφορούσε τη σύσταση προσωρινής προσωποπαγούς θέσης με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, σε εφαρμογή δικαστικής απόφασης. Η κ. Μπουσίου επέμενε να αναγνωστεί η γνωμάτευση του δικηγόρου, η οποία ωστόσο δεν υπήρχε στον φάκελο (σ.σ.: και δεν ήταν η πρώτη φορά, αφού ελλείψεις εντοπίστηκαν και σε άλλα θέματα, προκαλώντας τις αυστηρές παρατηρήσεις του δημάρχου προς τον πρόεδρο του Δ.Σ.). Το θέμα κρατήθηκε, η συζήτηση προχώρησε σε άλλα θέματα και όταν επανήλθε στο συγκεκριμένο ζήτημα, τα πράγματα εξελίχθηκαν δυσάρεστα για τη διοίκηση.

Η μειοψηφία, «πατώντας» πάνω στη γνωμάτευση του δικηγόρου υποστήριξε ότι η διοίκηση κακώς παραιτήθηκε των ένδικων μέσων, έκανε λόγο για «χαριστική πράξη» που δεν ακολουθήθηκε σε άλλες περιπτώσεις, ενώ η κ. Μπουσίου κατηγόρησε ευθέως τον κ. Κολιό ότι προσπάθησε δύο φορές να παραπλανήσει το Σώμα, αφ’ ενός διαβάζοντας «επιλεκτικά» τη γνωμάτευση του δικηγόρου και αφ’ ετέρου στο θέμα της έκδοσης του σχετικού με την πρόσληψη ΦΕΚ. Ωστόσο, δεν αρκέστηκε σε αυτό. Αφού άφησε να εξελιχθεί η ψηφοφορία, η οποία εξασφάλισε μόνο τις ψήφους της πλειοψηφίας, πήρε τον λόγο και, αιφνιδιάζοντας τον πρόεδρο, που είχε προεξοφλήσει την έγκριση του θέματος, του είπε «να διαβάζει προσεκτικά τις εισηγήσεις», γιατί το θέμα είναι κανονιστικό και απαιτεί αυξημένη πλειοψηφία, η οποία και δεν επετεύχθη.

Ακολούθησε πραγματικός χαμός με δημοτικούς συμβούλους της πλειοψηφίας να χτυπούν τα έδρανα και να φωνάζουν «ντροπή» προς την κ. Μπουσίου για το γεγονός ότι δεν πέρασε το θέμα, με εκείνη να τους απαντά ότι το μόνο που έκανε είναι να προστατεύσει το Σώμα, αφού η απόφαση θα «έπεφτε» ούτως ή άλλως στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση.

«Δημοτικά τέλη εισπρακτικού και όχι ανταποδοτικού χαρακτήρα»

Ένταση επικράτησε και στη συζήτηση του θέματος της μείωσης των τελών καθαριότητας και φωτισμού για το 2019. Η διοίκηση, διά του αντιδημάρχου Δημοσθένη Παπακωνσταντίνου, εισηγήθηκε τη μείωσή τους κατά 10%, επικαλούμενη τη δυνατότητα που υπάρχει λόγω της χρηστής διοίκησης που έχει ασκηθεί και της ύπαρξης σχετικού πλεονάσματος.

Η συγκεκριμένη τοποθέτηση προκάλεσε «ομοβροντία πυρών» από τα έδρανα της μειοψηφίας, η οποία κατηγόρησε τη δημοτική αρχή για την εικόνα που παρουσιάζει ο Δήμος από πλευράς καθαριότητας.

Ειδικότερα, μεταξύ άλλων:

Η ανεξάρτητη δημοτική σύμβουλος Άντα Μπούσουλα μίλησε για την εγκατάλειψη των σχεδίων για την αναβάθμιση του δημοτικού οδοφωτισμού και της εγκατάστασης κάδων κομποστοποίησης, που θα οδηγούσαν σε δραστική μείωση των τελών.

Η κ. Γεωργία Μητροπούλου, από τη μείζονα μειοψηφία, είπε ότι «ο Δήμος δεν είναι ταμιευτήριο» και ότι οι τρεις δημοτικές ενότητες έχουν ανάγκες, ιδιαίτερα στον τομέα της καθαριότητας.

Ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος Άγγελος Παλαιοδήμος έδωσε, για άλλη μια φορά «εύσημα» στη διοίκηση για τις εισπρακτικές ικανότητές της, αλλά αναρωτήθηκε για το πού πάνε τελικώς τα έσοδα που συγκεντρώνει, υποστηρίζοντας ότι αυτά κάθε άλλο παρά ανταποδοτικά αποδεικνύονται.

Η κ. Ευαγγ. Μπουσίου τόνισε ότι «οι δημότες απαιτούν και δικαιούνται καθαριότητα», ενώ έκανε αναφορά στη μη ανανέωση του μηχανολογικού εξοπλισμού από πλευράς Δήμου.

Ο κ. Λ. Κοντουλάκος έκανε λόγο για μικρή μείωση στα δημοτικά τέλη, αλλά και για «τραγικό επίπεδο καθαριότητας» στον Δήμο. «Έχουμε περισσότερο κλαδιά από τον Αμαζόνιο!» είπε χαρακτηριστικά.

Τέλος, ο κ. Αντώνης Φειδοπιάστης είπε ότι «η πόλη βρωμά» και τα σκουπίδια μαζεύονται μετά από τηλεφωνήματα στον Δήμο, εν είδει «ρουσφετιού». Επίσης, κατηγόρησε τη διοίκηση για το θέμα των παράνομων χωματερών που έχει δημιουργήσει στον Δήμο (σ.σ.: θέμα που έχει αναδείξει με σειρά καταγγελιών η παράταξη Νέοι Άνθρωποι – Νέα Αρχή), ενώ αναφορά έκανε και στην προσπάθεια της διοίκησης – όπως σημείωσε – «να ξεπουλήσει τον ηλεκτροφωτισμό σε ιδιώτες».

Πάντως, για την ιστορία, το θέμα ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία.

Έγκριση πρωτοκόλλων οριστικής παραλαβής… χωρίς επιτροπή παραλαβής!

Νέο μείζον θέμα δημιουργήθηκε με το 15ο θέμα της ημερήσιας διάταξης, για την έγκριση πρωτοκόλλων οριστικής παραλαβής παροχής γενικών υπηρεσιών. «Πέτρα του σκανδάλου» και πάλι η κ. Μπουσίου, η οποία ζήτησε να αναγνωστεί η εισήγηση των μελών της επιτροπής παραλαβής. Η αναζήτηση του προέδρου στον φάκελο που βρισκόταν μπροστά του δεν οδήγησε στο επιθυμητό αποτέλεσμα, δέχθηκε για ακόμη μία φορά τις επιπλήξεις του δημάρχου και δόθηκε εντολή στη γραμματέα να το αναζητήσει εκείνη τη στιγμή. Και αυτό το θέμα κρατήθηκε, η συζήτηση προχώρησε, αλλά όταν επανήλθε σε αυτό, τα πράγματα πήραν άλλη τροπή…

Συγκεκριμένα ο πρόεδρος του Σώματος ανακοίνωσε ότι, «λόγω της προχωρημένης ώρας, το έγγραφο δεν ανευρέθη» και ότι θα παραδοθεί, σε όποιον επιθυμεί, το επόμενο πρωινό. Όπως ήταν επόμενο, επικράτησε μεγάλη ένταση στην αίθουσα, με τη μειοψηφία να ζητεί επιμόνως έστω και τα ονόματα των μελών της επιτροπής παραλαβής, χωρίς ωστόσο αυτά να δοθούν ποτέ. Οι διάλογοι που ακολούθησαν ήταν αποκαλυπτικοί, με σύμβουλο της πλειοψηφίας ουσιαστικά να παραδέχεται ότι δεν υπάρχει η επιτροπή και τελικώς τον πρόεδρο να διαβεβαιώνει την κ. Μπουσίου ότι θα της παράσχει το σχετικό έγγραφο το επόμενο πρωί και εκείνη να τον προειδοποιεί να μην επαναλάβει «την αποψινή απρέπεια και αύριο».

Από την πλευρά του, ο κ. Αντώνης Φειδοπιάστης, σε πολύ έντονο ύφος, προειδοποίησε ότι «εάν δεν κατατεθεί απόψε το πρωτόκολλο παραλαβής και περάσει το θέμα θα προχωρήσει σε μηνυτήρια αναφορά στον εισαγγελέα και όποιος το ψηφίσει θα τον κατονομάσω μέσα».

Κι αυτό το θέμα πέρασε κατά πλειοψηφία.

Πρώτα η σύμβαση και μετά η έγκριση από το Δημοτικό Συμβούλιο

Χαμός έγινε και με το 23ο θέμα της ημερήσιας διάταξης, που αφορούσε στην έκτακτη επιχορήγηση της Πρωτοβάθμιας Σχολικής Επιτροπής για την προμήθεια εξοπλισμού (θρανία).

Εδώ τα «πυρά» δέχθηκε ο αντιδήμαρχος Ηλίας Βιλιώτης, ο οποίος κατηγορήθηκε από συμβούλους της μειοψηφίας ότι πρώτα προχώρησε στη σύμβαση και μετά έφερε το θέμα για έγκριση στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Μάλιστα, η κ. Μπουσίου, βλέποντας ότι ο αντιδήμαρχος αρνείται ότι έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες προμήθειας του εξοπλισμού, πριν αποφασίσει γι’ αυτό το Σώμα και έχοντας προειδοποιήσει τον κ. Βιλιώτη ότι η ίδια γνωρίζει το θέμα, τελικώς αποκάλυψε στο Σώμα ότι έχει ήδη πληρωθεί η σύμβαση. Έθεσε, επίσης, και το ζήτημα ότι το ποσό αυτής είναι αναντίστοιχο (μικρότερο) από αυτό που υπάρχει στην εισήγηση ως έκτακτη επιχορήγηση.

Μεσολάβησε ακόμη ένας γύρος έντονων αντιπαραθέσεων, με τη διοίκηση να υποστηρίζει ότι όλα έχουν γίνει με διαφανή και νόμιμο τρόπο και ότι οι πρώην σύμβουλοι της διοίκησης προσπαθούν απλώς να πλήξουν τη δημοτική αρχή.

Τελικώς, το θέμα πέρασε κατά πλειοψηφία.

Μαθήματα λογιστικής, «παραποιημένοι» ισολογισμοί και στο «στόχαστρο» ο πρόεδρος του ΟΠΑΘ

Η επεισοδιακή βραδιά έκλεισε με επίσης έντονο τρόπο, με τη συζήτηση να μετατοπίζεται στο νομικό πρόσωπο Οργανισμός Πολιτισμού & Αθλητισμού (ΟΠΑΘ) του Δήμου και τον πρόεδρό του, Παναγιώτη Μούστρη. Η «καύσιμη ύλη» ήταν μία ακόμη αναμόρφωση του προϋπολογισμού, ο ταμειακός απολογισμός και ισολογισμός του 2017 και η έκθεση ορκωτών λογιστών για το ίδιο έτος.

Αυτή τη φορά, «αιχμή του δόρατος» της επίθεσης της μειοψηφίας ήταν ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος Βασίλης Μπούρας, ο οποίος – έχοντας βαθιά γνώση των θεμάτων του νομικού προσώπου – «ξιφούλκησε» κατά του κ. Μούστρη, κατηγορώντας για τα λάθη εγγραφών στον ισολογισμό, για να πάρει τη «σκυτάλη» ο κ. Αντ. Φειδοπιάστης, που μίλησε για «παραποίηση στοιχείων του ισολογισμού», που, μεταξύ άλλων, δημιουργούν ευθύνες και για τον ορκωτό που τον υπογράφει και για τον οποίο αναρωτήθηκε γιατί δεν βρίσκεται στην αίθουσα.

Από την πλευρά του, ο κ. Άγγελος Παλαιοδήμος έθεσε το θέμα των «πολλαπλών έκτακτων επιχορηγήσεων» προς τον Οργανισμό και της αναγκαιότητας που εξυπηρετούν, θέτοντας εμμέσως θέμα διοίκησης του νομικού προσώπου, ενώ αναρωτήθηκε και για το πού πηγαίνουν αυτές.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet