Γιώργος Καψιώχας: Η αναλογική υπευθυνότητα μιας κατάρρευσης
Γνώμες

Γιώργος Καψιώχας: Η αναλογική υπευθυνότητα μιας κατάρρευσης

Συνήθως, όταν διεξάγεται μία συζήτηση ανάμεσα σε δύο ανθρώπους που διαχωρίζονται ιδεολογικά, εκφράζοντας παραδοσιακές πολιτικές ταυτότητες, ο ένας από αυτούς υπερασπίζεται την προοδευτικότητά του, εκφράζοντας τη γνώμη ότι η αναλογική εκπροσώπηση της κοινωνίας είναι η πιο δημοκρατική έκφραση που μπορεί να μας προσφέρει μια εκλογική διαδικασία. Η παραπάνω άποψη, παρόλο που τείνει να γίνει απλώς και μόνο μια φράση «κλισέ», δεν αντιμετωπίζει την ουσία του προβλήματος.

Γράφει ο Γιώργος Καψιώχας*

Μία διοίκηση και ειδικότερα μια διοίκηση που αντιπροσωπεύει τους πολίτες σε έναν καθημερινό αγώνα για την επίλυση τοπικών ζητημάτων, αντιμετωπίζει ένα σοβαρό πρόβλημα μέσα σε ένα σύστημα «απλής αναλογικής», καθώς τίθεται σε αμφισβήτηση η αποτελεσματικότητά της και έρχεται στο φως κάθε προσωπική στρατηγική, ανεξάρτητα αν αυτή ταυτίζεται με το συλλογικό συμφέρον. Συνεπώς, καταλήγουμε σε μία πολιτική ζωή, στην οποία ο ανθρώπινος εγωισμός γίνεται σπόρος που «ποτίζεται με το μίσος» και «φυτρώνει καρπούς καταγγελίας», που μετατρέπουν την τοπική κοινωνία σε ένα απέραντο δικαστήριο.

Ταυτόχρονα, προβληματικό είναι και το επιχείρημα περί «ανόθευτης αντιπροσώπευσης». Σκεφτείτε την περίπτωση που δύο συνδυασμοί επιτυγχάνουν μία μετεκλογική συμφωνία, για την οποία το εκλογικό σώμα δεν έχει τοποθετηθεί εξαρχής ή το σκηνικό μιας προεκλογικής σύγκλισης που αποδοκιμάζεται από τους πολίτες. Πόσο ανόθευτο είναι το αποτέλεσμα μιας τέτοιας διαδικασίας. Αντίθετα, σε μία αναμέτρηση με τους όρους που γνωρίζαμε μέχρι σήμερα οι αντικειμενικές δυσκολίες είχαν αντιμετωπιστεί και υπήρχε και μια μορφή αντιπροσώπευσης αποτυπωμένη στο συλλογικό όργανο, καθώς και η καλύτερη δυνατή αποτελεσματικότητα.

Η απλή αναλογική μπορεί να εκφραστεί ως συλλογικό συμφέρον, χωρίς να αποτυπωθούν ποσοστιαίες διαφορές. Χρειαζόμαστε μία ξεκάθαρη επιλογή διοίκησης, που γινόταν πραγματικότητα μέχρι σήμερα και η οποία δεν θα υπολόγιζε μόνο το συμφέρον της πλειοψηφίας, αλλά θα ανέπτυσσε διάλογο με τη μειοψηφία για να εκπροσωπήσει όλους τους πολίτες.

Εξάλλου, μέχρι σήμερα η πολιτική ευθύνη αποδιδόταν ξεκάθαρα. Αύριο ποιος μπορεί να διασφαλίσει την ορθή απόδοση ευθυνών σε ένα καθεστώς σύγχυσης που θα προσφέρει το νέο σύστημα;

* Υπεύθυνος Επικοινωνίας και Στρατηγικού Σχεδιασμού ΔΗΜΤΟ Πεντέλης της Νέας Δημοκρατίας

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet