Διατήρηση του προληπτικού ελέγχου στην Οικονομική Διαχείριση Δήμων ζητεί η Ένωση Δημάρχων Αττικής
Αυτοδιοίκηση

Διατήρηση του προληπτικού ελέγχου στην Οικονομική Διαχείριση Δήμων ζητεί η Ένωση Δημάρχων Αττικής

Τη διατήρηση του προληπτικού ελέγχου στην Οικονομική Διαχείριση των Δήμων ζητεί η Ένωση Δημάρχων Αττικής.

Η Ένωση δηλώνει ότι δεν συμφωνεί με την κατάργηση του προληπτικού ελέγχου και ζητεί από το υπουργείο Εσωτερικών τη ματαίωση της κατάργησής του ή έστω την παράταση της λειτουργίας του για δύο ακόμη χρόνια, όπως σημειώνει στην ακόλουθη ανακοίνωσή της:

Η Ένωση Δημάρχων Αττικής δηλώνει κατηγορηματικά αντίθετη στην επικείμενη κατάργηση του Προληπτικού Ελέγχου από το Ελεγκτικό Συνέδριο των δαπανών των ΟΤΑ Α΄ Βαθμού από 1/1/2019. Σε μια δαιδαλώδη νομοθεσία, με σημαντικότατες ελλείψεις εξειδικευμένου προσωπικού στους Δήμους, η κατάργηση του Προληπτικού Ελέγχου, μπορεί να οδηγήσει αιρετούς και εργαζόμενους σε δύσκολη θέση με βαρύτατες συνέπειες από ενδεχόμενα λάθη στην ερμηνεία και εφαρμογή των νόμων.

Οι δήμαρχοι έχουν δηλώσει κατ΄ επανάληψη ότι επιθυμούν τον έλεγχο, που συμβάλλει στη διαφάνεια, αρκεί αυτός να μην γίνεται εμπόδιο στο έργο τους με τις αλληλοεπικαλύψεις και τη γραφειοκρατία του.

Ο προληπτικός έλεγχος στις δαπάνες των ΟΤΑ έστω και με τον λανθασμένο τρόπο που ασκείται μέχρι σήμερα (ύστερα δηλαδή από την έκδοση του 1ου εντάλματος πληρωμής) ήταν μια δικλείδα προστασίας και αποτροπής λαθών, αιρετών και εργαζομένων.

Ζητούμε από το υπουργείο Εσωτερικών τη ματαίωση της κατάργησης ή έστω την παράταση της λειτουργίας του προληπτικού ελέγχου για δύο ακόμη χρόνια. Τουλάχιστον μέχρι η νέα Αυτοτελής Υπηρεσία Ελέγχου που προβλέπεται στον Ν.4855/2018 («Κλεισθένης Ι») ως και η Υπηρεσία Εσωτερικού Ελέγχου, δημιουργηθούν και λειτουργήσουν με αξιοπιστία και επάρκεια.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet