Κυριακή 21 Απριλίου 2019

Reuters: Εγκλωβισμένα σε έναν φαύλο κύκλο κακοποίησης τα προσφυγόπουλα στην Ελλάδα

0
84 Προβολές

Για έναν «φαύλο κύκλο κακοποίησης» προσφυγόπουλων, τα οποία αναγκάζονται να εκδίδονται για να επιβιώσουν και στη συνέχεια μέρος των χρημάτων τα διαθέτουν για την κάλυψη των δικών τους ερωτικών αναγκών, κάνει λόγο δημοσίευμα του Reuters, επικαλούμενο στοιχεία του μη κερδοσκοπικού οργανισμού Φάρος.

«Πολλά ανήλικα παιδιά βρίσκονται σε κίνδυνο, παιδιά ευάλωτα στο να γίνουν υποχείρια εκμετάλλευσης και στο να εκδίδονται για να κερδίζουν κάποια χρήματα. Είναι παιδιά που αναγκάζονται να φροντίσουν τον εαυτό τους μόνα τους» δήλωσε ο Νταν Μπίσβας, που ίδρυσε τον Φάρο το 2014 έναν χρόνο πριν το ξέσπασμα της προσφυγικής κρίσης στην Ευρώπη.

«Ήταν συγκλονιστικό για εμάς να διαπιστώνουμε ότι τα ίδια αγόρια που εκδίδονταν χρησιμοποιούσαν λεφτά για να αγοράσουν σεξ», δήλωσε στο περιθώριο της συνεδρίασης των γυναικών ηγετών για την παγκόσμια υγεία στο Λονδίνο.

Σήμερα περίπου 3.640 ασυνόδευτα παιδιά ζουν στην Ελλάδα, κυρίως αγόρια από τη Συρία, το Αφγανιστάν και το Πακιστάν, αναφέρει το Reuters, επικαλούμενο κυβερνητικά έγγραφα που δημοσιεύτηκαν τον Οκτώβριο.

Ο Μπίσβας υποστηρίζει ότι μερικά από τα προσφυγόπουλα στην Αθήνα που ήταν θύματα εκμετάλλευσης, στη συνέχεια κακοποιούσαν τις γυναίκες, γεγονός που ο Οργανισμός του οποίου ηγείται προσπαθεί να αντιμετωπίσει μέσω της εκπαίδευσης.

«Εργαζόμαστε για την προστασία και τη διαφύλαξη αυτών των παιδιών αλλά ταυτόχρονα και για τη στάση που έχουν τα νεαρά αγόρια απέναντι στις γυναίκες» λέει ο Νταν Μπίσβας.

«Πολλά από αυτά τα αγόρια προέρχονται από πολιτισμούς όπου οι γυναίκες, σε ορισμένες περιπτώσεις, θεωρούνται κατώτερο είδος», δήλωσε στο ίδιο συνέδριο του Λονδίνου. «Έτσι, τους μιλάμε για την ισότητα των φύλων και τον σεβασμό απέναντι στις γυναίκες», προσθέτει.

Η UNICEF δήλωσε ότι πολλά παιδιά μεταναστών μετακινούνται στην Ευρώπη χωρίς να έχουν ταυτοποιηθεί, χωρίς να έχουν ζητήσει άσυλο, επομένως γίνονται ευκολότερα ευάλωτα στην εκμετάλλευση και κακοποίησή τους από λαθρεμπόρους και ντόπιους κατοίκους, καθώς δεν υπάρχουν καταγεγραμμένα σε επίσημα έγγραφα.

Μόνο το 2017 έφτασαν σχεδόν 33.000 παιδιά στην Ελλάδα, την Ιταλία, την Ισπανία και τη Βουλγαρία. Από τον αριθμό αυτό, σχεδόν 20.000 παιδιά και έφηβοι ταξίδευαν μόνοι τους ή χωρίστηκαν από τις οικογένειές τους κατά τη διάρκεια του ταξιδιού.

Τα παιδιά αναγκάζονται να στηριχθούν στη «βοήθεια» των λαθρεμπόρων. Έτσι πολλές φορές γίνονται αντικείμενο εκμετάλλευσης και κακοποίησης και γίνονται θύματα βιασμού, καταναγκαστικής εργασίας και ξυλοδαρμού, συνεχίζει η UNICEF.

Πηγή: reader.gr

Αφήστε ένα σχόλιο

Scroll Up