Κρίνονται στο Euro Working Group οι συντάξεις – Τα επιχειρήματα της Αθήνας
Οικονομία-Αγορά

Κρίνονται στο Euro Working Group οι συντάξεις – Τα επιχειρήματα της Αθήνας

Με ενισχυμένη διαπραγματευτική θέση και πολλά επιχειρήματα προσέρχεται στο σημερινό Euro Working Group στις Βρυξέλλες o αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης, καθώς οι δημοσιονομικές επιδόσεις στο δεκάμηνο Ιανουαρίου – Οκτωβρίου 2018 είναι υπερδιπλάσιες του στόχου και το πρωτογενές πλεόνασμα είναι ήδη στα 6,46 δισ. ευρώ ή στο 3% του ΑΕΠ.

Με τέτοιες δημοσιονομικές επιδόσεις, ο κ. Χουλιαράκης θα επιχειρήσει να πείσει τους Ευρωπαίους αφ’ ενός για τη μη ανάγκη περικοπής των συντάξεων και αφ’ ετέρου για την πλήρη ενεργοποίηση των αντιμέτρων.

Εάν το EuroWorking Group πειστεί για το μέγεθος του δημοσιονομικού χώρου του 2019, κάτι που είναι το πιο πιθανό σενάριο, τότε το Eurogroup στις 19 Νοεμβρίου θα σφραγίσει τη μη περικοπή της προσωπικής διαφοράς στις παλαιές συντάξεις.

Και αυτή θα είναι μια καλή είδηση, όχι μόνον για την κυβέρνηση Τσίπρα και για τους συνταξιούχους, αλλά για τα ίδια τα δημόσια οικονομικά. Εφόσον δεν θα περικοπούν οι συντάξεις το Δημόσιο θα γλιτώσει 1,2 δισ. ευρώ, καθώς δεν θα μειωθούν κατά 750 εκατ. ευρώ τα φορολογικά έσοδα που αποδίδονται από τους συνταξιούχους, δεν θα χαθούν 200 εκατ. ευρώ από την εισφορά 6% υπέρ ΕΟΠΠΥ και ο ΑΚΑΓΕ δεν θα απολέσει 250 εκατ. ευρώ, τα οποία θα χάνονταν εάν περικόπτονταν οι συντάξεις.

Αλλά η κυβέρνηση δεν αρκείται στη μη περικοπή των συντάξεων. Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θέλει μέσα στο 2019 να προχωρήσει και σε παροχές 900 εκατ. ευρώ. Από το ποσό αυτό θα καταβληθεί το επίδομα στέγασης, οι μειώσεις των ασφαλιστικών εισφορών ελεύθερων επαγγελματιών, αυτοαπασχολούμενων και αγροτών, η επιδότηση στις εισφορές κοινωνικής ασφάλισης των νέων εργαζομένων, η μείωση του φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων, θα επιτραπεί η μείωση του ΕΝΦΙΑ μεσοσταθμικά κατά 10%, η μείωση του φορολογικού συντελεστή επί των διανεμόμενων μερισμάτων, το πρόγραμμα βοήθειας στο σπίτι και η ενίσχυση των σχολικών μονάδων Ειδικής Αγωγής.

Ωστόσο, οι θεσμοί θεωρούν ότι ενδεχόμενη μη εφαρμογή των περικοπών των συντάξεων το 2019, σε συνδυασμό με την ενεργοποίηση θετικών μέτρων 765 εκατ. ευρώ, οδηγεί σε δημοσιονομικό κενό της τάξεως των 200-300 εκατ. ευρώ για το επόμενο έτος, έναντι του στόχου για πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ.

Στη βάση αυτή ζητούν από την κυβέρνηση να διασφαλίσει το ποσό αυτό. Ένα από τα σενάρια που έχει πέσει στο τραπέζι είναι να περικοπεί κατά 300 εκατ. ευρώ το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων του 2019. Να σημειωθεί ότι στο προσχέδιο του προϋπολογισμού προβλέπεται η διάθεση πιστώσεων ύψους 7,3 δισ. ευρώ για το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Εάν περικοπεί οι δαπάνες του προγράμματος για το σύνολο του 2019 θα είναι 7 δισ. ευρώ. Ένα άλλο σενάριο προβλέπει μικρότερη μείωση του ΕΝΦΙΑ το 2019 και μικρότερο κοινωνικό μέρισμα το 2018, ώστε να εξοικονομηθούν τα 300 εκατ. ευρώ του δημοσιονομικού κενού που βλέπουν οι θεσμοί.

Πηγή: reader.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet