Στο Νευροκόπι ο κινητός μαστογράφος της Αντικαρκινικής Εταιρείας με τη συνεργασία της ΚΕΔΕ
Αυτοδιοίκηση

Στο Νευροκόπι ο κινητός μαστογράφος της Αντικαρκινικής Εταιρείας με τη συνεργασία της ΚΕΔΕ

Η κινητή μονάδα της Ελληνικής Αντικαρκινικής εταιρείας συνεχίζει το πρόγραμμα προληπτικών εξετάσεων στους απομακρυσμένους Δήμους της χώρας, το οποίο διεξάγεται με την υποστήριξη της ΚΕΔΕ για τις ανασφάλιστες δημότισσες και τις γυναίκες οικονομικά ευπαθών οικογενειών.

Μέχρι σήμερα ο κινητός μαστογράφος με την ομάδα διαγνωστικού ελέγχου και ενημέρωσης της Αντικαρκινικής Εταιρείας έχει πραγματοποιήσει περισσότερες από 3.000 μαστογραφίες και έχει ξεπεράσει τους 30 Δήμους – σταθμούς της χώρας τους οποίους επισκέφθηκε από τον προηγούμενο Απρίλιο που ξεκίνησε ο φετινός κύκλος του Προγράμματος.

Το Πρόγραμμα Προληπτικού Έλεγχου και Ενημέρωσης της Αντικαρκινικής Εταιρείας πραγματοποιείται με έμφαση τη διαγνωστική κάλυψη απομακρυσμένων περιοχών της επικράτειας, και διεξάγεται με τη χορηγική και οργανωτική υποστήριξη της ΚΕΔΕ, κάνοντας πράξη την πρόληψη ως κύριο όπλο στη μάχη κατά της ασθένειας.

Κατά μέσο όρο δίνεται η δυνατότητα 100 και πλέον μαστογραφιών ανά δήμο σε γυναίκες που δεν θα είχαν διαφορετικά την ευκαιρία να ελεγχθούν. Απευθύνεται σε ευπαθείς οικονομικά δημότισσες ηλικίας 40-70 ετών που δεν έχουν την οικονομική ή ασφαλιστική δυνατότητα ψηφιακής μαστογραφίας. Σε αρκετές περιπτώσεις μάλιστα, ο κινητός μαστογράφος χρειάστηκε να παρατείνει την παρουσία του σε κάποιους σταθμούς λόγω αυξημένης ζήτησης σε κάποιους δήμους.

Μέχρι και αύριο 17 Νοεμβρίου η κινητή μονάδα θα βρίσκεται στο Νευροκόπι ενώ ο προληπτικός έλεγχος θα συνεχιστεί:

  • Στην Πύδνα στις 18-19 Νοέμβριου 2018
  • Στην Ηγουμενίτσα 30 Νοεμβρίου και 1η Δεκεμβρίου 2018

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Γιώργος Πατούλης, δήλωσε σχετικά:

«Η εκστρατεία της Αντικαρκινικής Εταιρείας αποσκοπεί “στις ευκαιρίες ζωής’’ που ο προληπτικός έλεγχος προσδίδει, ειδικά στον καρκίνο του μαστού. Είναι γνωστό ότι σήμερα η διάγνωση της νόσου σε πρώτο στάδιο προσφέρει στις γυναίκες πρόγνωση επιβίωσης 99% για τα πρώτα πέντε χρόνια, διάστημα καθοριστικό για να χαρακτηρισθεί κλινικά η ασθένεια ότι έχει νικηθεί.

»Το προληπτικό πρόγραμμα που η ΚΕΔΕ στηρίζει ώστε ο κινητός μαστογράφος να υλοποιήσει την περιοδεία του, προσεγγίζει, εξετάζει και ενημερώνει μία προς μία, γυναίκες, που διαφορετικά θα έχαναν αυτή την ευκαιρία».

Μέχρι σήμερα η κινητή μονάδα της Αντικαρκινικής Εταιρείας έχει επισκεφτεί τον Πόρο, τον Γαλατά, το Λυγουριό, στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη την Ορεστιάδα, τον Δήμο Σουφλίου, τον Δήμο Φερών, τον Δήμο Τοπείρου, τον Δήμο Κομοτηνής, τον Δήμο Ξάνθης και τον Δήμο Καβάλας, νησιωτικούς σταθμούς στην Τήνο, τη Λέρο, την Αμοργό, επίσης, τους Δήμους Λειβαδιάς, Θήβας, Αντικύρων Άμφισσας και  Βόλου, τους Δήμους Καρδίτσας, Πύλης Τρικάλων, Καλαμπάκας, Ιωαννίνων, Νεστορίου, Έδεσσας και Πτολεμαΐδας, καθώς και τους Δήμους Βέροιας, Θερμαϊκού, Δέλτα, Βόλβης.

Ο δήμαρχος Δέλτα, Ευθύμιος Φωτόπουλος, δήλωσε: «Θέλω να ευχαριστήσω την ΚΕΔΕ και την Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία για την υλοποίηση του προγράμματος δωρεάν μαστογραφιών στον Δήμο Δέλτα, στη Σίνδο και στη Χαλάστρα. Είναι μια σημαντική προσφορά της αυτοδιοίκησης προς τους πολίτες, που μάλιστα έχει να κάνει με την πρόληψη του καρκίνου του μαστού. Γιατί η ευαισθητοποίηση και η έγκαιρη διάγνωση σώζουν ζωές».

Η δήμαρχος Σκύδρας, Κατερίνα Ιγνατιάδου, ευχαριστώντας την ΚΕΔΕ για την πρωτοβουλία της, τόνισε την αναγκαιότητα της υλοποίησης τέτοιων δράσεων και μάλιστα με συχνότερη και μεγαλύτερη διάρκεια ώστε αυξάνεται ο αριθμός των ωφελουμένων γυναικών με συνέπεια τη μείωση των επιπτώσεων της ασθένειας.

«Καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια για να βρεθούμε κοντά στους πολίτες που ανησυχούν για την υγεία τους και στερούνται τα μέσα για να την προστατέψουν. Ειδικά στους απομακρυσμένους Δήμους, συνεχίζουμε για 3η συνεχή χρονιά με την ΚΕΔΕ να προσφέρουμε την υποστήριξή μας, τα μέσα και τις ευκαιρίες, ώστε να μην στερηθεί καμία δημότισσα τη δυνατότητα να σώσει την ζωή της αξιοποιώντας την σύγχρονη επιστήμη», υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ και πρόεδρος του ΙΣΑ, Γιώργος Πατούλης.

Οι προϋποθέσεις για συμμετoχή στον δωρεάν μαστογραφικό έλεγχο είναι:

  • Ηλικίες γυναικών από 40 έως 70 ετών.
  • Να μην έχει γίνει μαστογραφία τους τελευταίους 12 μήνες.
  • Να μην έχουν ιστορικό καρκίνου μαστού, βιοψίας ή αισθητικής επέμβασης στο μαστό.
  • Να μην είναι σε έμμηνο ρύση (περίοδο 3 ημέρες πριν – 5 ημέρες μετά).

Δεν προσφέρεται ο μαστογραφικός έλεγχος σε γυναίκες που έχουν την οικονομική ή επαρκή ασφαλιστική κάλυψη για μαστογραφία σε κάποιο εργαστήριο ιδιωτικά.

Η εξέταση είναι ανώδυνη, διαρκεί ελάχιστο χρόνο και με τα νέα μηχανήματα η δόση ακτινοβολίας είναι εξαιρετικά χαμηλή.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet