Πέντε υπουργοί πιέζουν τη Μέι να αλλάξει τη συμφωνία για το Brexit
Κόσμος

Πέντε υπουργοί πιέζουν τη Μέι να αλλάξει τη συμφωνία για το Brexit

Καταιγιστικές συνεχίζουν να είναι οι εξελίξεις στη Βρετανία, μετά τη δημοσιοποίηση του σχεδίου συμφωνίας της πρωθυπουργού, Τερέζα Μέι με την Ε.Ε. για το Brexit.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει το BBC, πέντε κορυφαίοι υπουργοί αυξάνουν – παρασκηνιακά – τις πιέσεις  στην Τερέζα Μέι, προκειμένου η ίδια να επιστρέψει στις Βρυξέλλες και να επαναδιαπραγματευτεί σημεία της συμφωνίας για το Brexit.

Επικεφαλής της ομάδας των «5» υπουργών είναι η ηγέτιδα της Βουλής των Κοινοτήτων, Άντρεα Λίντσομ, ενώ την 5άδα απαρτίζουν ο Μάικλ Γκόουβ, ο Λάιαμ Φοξ, ο Κρις Γκρέιλινγκ και η Πένι Μορντόντ, οι οποίοι ανήκουν στην ευρωσκεπτικιστική πτέρυγα των Συντηρητικών και θεωρούν ότι υπάρχει ακόμη χρόνος για αλλαγές στη συμφωνία με τις Βρυξέλλες.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, οι πέντε υπουργοί προσδοκούν ότι εάν η Τερέζα Μέι κατορθώσει να αλλάξει τα πιο αμφιλεγόμενα σημεία της συμφωνίας για το Brexit, θα καταφέρει να αποφύγει τη διαδικασία ψήφισης πρότασης μομφής και μια ήττα στο κοινοβούλιο. Υπενθυμίζεται εδώ ότι οι 48 απαιτούμενες υπογραφές για την πρόταση μομφής έχουν ήδη συγκεντρωθεί.

Σύμφωνα πάντα με το BBC, η Λίτσομ δήλωσε ότι ελπίζει να συνεργαστεί με τους υπόλοιπους τέσσερις υπουργούς, προκειμένου να διεκδικήσουν αλλαγές στη συμφωνία με τρόπο που να μπορούν να τη στηρίξουν και να κερδίσουν.

Στο μεταξύ, νωρίτερα, σήμερα Σάββατο, ο υπουργός Εξωτερικών της Ιρλανδίας, Σάιμον Κόβενι, απηύθυνε κάλεσμα προς τους Βρετανούς πολιτικούς να στηρίξουν το σχέδιο συμφωνίας της Τερέζα Μέι για το Brexit.

«Έχουν να κάνουν μια επιλογή – είτε αυτή τη συμφωνία, είτε ένα χαοτικό Brexit χωρίς συμφωνία, είτε δυνητικά μια σειρά γεγονότων που θα οδηγήσουν το όλο σχέδιο σε κατάρρευση», δήλωσε ο Κόβενι.

Ο ίδιος εκτίμησε ότι θα είναι «δύσκολο» να βρεθεί μια εναλλακτική στη συμφωνία που διαπραγματεύθηκε η Μέι, η οποία θα επιτρέπει να αποφευχθούν τα λεγόμενα «σκληρά» σύνορα.

«Εάν οδηγηθούμε σε αυτή την κατάσταση, θα πρέπει να αναζητήσουμε τρόπους με τους οποίους αυτό μπορεί να αποφευχθεί, αλλά δεν θα είναι εύκολο», τόνισε ο Ιρλανδός υπουργός.

Πηγή: reader.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet