«Άκυρο» στην αναπροσαρμογή των τελών καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού από τη μειοψηφία
Κοινωνία

«Άκυρο» στην αναπροσαρμογή των τελών καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού από τη μειοψηφία

«Κόκκινη κάρτα» έβγαλε η μειοψηφία στη διοίκηση του δημάρχου Αγίας Παρασκευής αναφορικά με την αναπροσαρμογή των τελών καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού, καθώς και των τελών του Δημοτικού Κοιμητηρίου για το 2018. Και οι δύο εισηγήσεις δεν συγκέντρωσαν τον απαραίτητο αριθμό ψήφων, ενώ η αναπροσαρμογή των τελών χρήσης πεζοδρομίων, πλατειών και λοιπών κοινοχρήστων χώρων πέρασαν μόνο αφ’ ότου η διοίκηση έκανε δεκτό, εν μέρει, αίτημα συμβούλων της μειοψηφίας.

Δήμαρχος: Έχουμε τα φθηνότερα δημοτικά τέλη ίσως σε όλη την Αττική
Γιάννης Σταθόπουλος

Ειδικότερα, ο δήμαρχος εισηγήθηκε τη μείωση των τελών οικιών κατά 3% και τη μείωση των τελών καταστημάτων από τα 2,76 ευρώ ανά τ.μ. στα 2,50 ευρώ ανά τ.μ., επεκτείνοντας το εμβαδόν των καταστημάτων που αφορούν από 1τ.μ. μέχρι 60τ.μ. σε 1τ.μ. μέχρι 600τ.μ.

Με τις μειώσεις αυτές, όπως είπε ο κ. Γιάννης Σταθόπουλος, ο Δήμος Αγίας Παρασκευής καθίσταται ο φθηνότερος στον Βόρειο Τομέα, «αν όχι σε ολόκληρη την Αττική», όπως είπε χαρακτηριστικά. Πάντως, παραδέχθηκε ότι επελέγη συνειδητά η μικρή μείωση των τελών, προκειμένου να χρηματοδοτηθούν οι επενδύσεις που προγραμματίζει ο Δήμος στους τομείς καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού.

Γιάννης Σιδέρης

Από την πλευρά του, ο αρμόδιος αντιδήμαρχος, Γιάννης Σιδέρης, ανέφερε την αναγκαιότητα λήψης μιας σειράς δράσεων προκειμένου να περιορισθεί το σύμμεικτο απόρριμμα, τόσο για την εξοικονόμηση πόρων, όσο και για το γεγονός ότι πολύ σύντομα (το τοποθέτησε χρονικά σε περίπου 1,5 χρόνο) δεν θα μπορούν να απορροφούνται όλα τα σύμμεικτα απορρίμματα των δήμων, καθώς εξαντλείται η δυνατότητα του ΧΥΤΑ.

Ταυτόχρονα, ο κ. Σιδέρης τόνισε ότι διαχρονικά η Περιφέρεια Αττικής δεν έχει σταθεί στο ύψος της σε ό,τι αφορά τη διαχείριση των στερεών αποβλήτων, δυσκολεύοντας σημαντικά το έργο των δήμων.

Βασίλης Ζορμπάς: Οφείλετε να επιστρέψετε μέρος του αποθεματικού στους δημότες
Βασίλης Ζορμπάς

Από πλευράς μείζονος μειοψηφίας, ο επικεφαλής Βασίλης Ζορμπάς αναρωτήθηκε εάν τα αποθεματικά των δημοτικών τελών τηρούνται σε ξεχωριστό λογαριασμό και εάν οι τόκοι από αυτά παραμένουν στον ίδιο λογαριασμό, για να του απαντήσει ο δήμαρχος ότι ούτε εκείνος, όταν ήταν διοίκηση, δεν είχε πράξει κάτι ανάλογο.

Επίσης, ο κ. Ζορμπάς κατηγόρησε τη διοίκηση ότι ενώ υπήρχε έτοιμος διαγωνισμός για την προμήθεια μηχανολογικού εξοπλισμού στον τομέα καθαριότητας από τη δική του διοίκηση, το ακύρωσε και μετά από 4,5 χρόνια έρχεται να πει ότι θα ξεκινήσει νέο διαγωνισμό, έχοντας αφήσει εν τω μεταξύ τον Δήμο χωρίς ούτε ένα νέο μηχάνημα.

Τέλος, είπε ότι είναι παράνομο να κρατά τόσο υψηλά αποθεματικά ο Δήμος και ότι πρέπει να επιστρέψει στους δημότες τουλάχιστον ένα μεγάλο μέρος τους, ζητώντας να μπει σε ψηφοφορία πρότασή του για μείωση των δημοτικών τελών κατά 30%, την οποία υπολόγισε σε ένα ποσό της τάξεως του 1,5 εκατ. ευρώ, που και πάλι αφήνει υψηλό υπόλοιπο αποθεματικού στον Δήμο.

Ως ανταπάντηση, ο δήμαρχος θύμισε στον κ. Ζορμπά ότι και αυτός είχε αποθεματικό ύψους 1,8 εκατ. ευρώ, ενώ πρόσθεσε ότι ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη δύο μεγάλες μελέτες του Δήμου, συμπληρώνοντας ότι η εικόνα της πόλης από πλευράς καθαριότητας είναι πολύ βελτιωμένη σε σχέση με το παρελθόν. Επίσης, χαρακτήρισε ως «λαϊκίστικη» την πρόταση του κ. Ζορμπά για μείωση των τελών κατά 30%.

Παρέμβαση προέδρου ΕΝΕΒΑΠ
Βασίλης Τσαγκάρης

Στο συγκεκριμένο σημείο παρενέβη ο πρόεδρος της ΕΝΕΒΑΠ (Ένωση Επαγγελματιών Εμπόρων Βιοτεχνών Αγίας Παρασκευής), Βασίλης Τσαγκάρης, ο οποίος, επικαλούμενος την οικονομική κρίση, ζήτησε από τη διοίκηση να κατηγοριοποιηθούν τα καταστήματα με βάση το εμβαδόν τους σε δύο κατηγορίες, μία από 1τ.μ. έως 150τ.μ., όπου η μείωση των τελών να είναι 1,5 ευρώ ανά τ.μ. και μία από 151τ.μ. έως 600τ.μ., όπου θα ισχύει η προτεινόμενη χρέωση των 2,5 ευρώ ανά τ.μ.

Η πρόταση του προέδρου της ΕΝΕΒΑΠ έγινε αμέσως δεκτή από τη διοίκηση, με τον δήμαρχο να δηλώνει ότι «από αβλεψία» δεν είχε αυτή συμπεριληφθεί στην αρχική εισήγηση, προκαλώντας ποικίλα σχόλια από πλευράς συμβούλων της μειοψηφίας, οι οποίοι εξέφρασαν έντονη απορία για την αμεσότητα αποδοχής του αιτήματος των καταστηματαρχών, ενώ αναρωτήθηκαν γιατί αυτή η τακτική δεν είναι λαϊκίστικη, ενώ είναι αυτή της πρότασης του επικεφαλής της μείζονος για σημαντική μείωση των δημοτικών τελών για τα νοικοκυριά.

Συνέχεια αντιδράσεων
Ανδρέας Γκιζιώτης

Ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης, Ανδρέας Γκιζιώτης, έθεσε το γενικότερο θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων, λέγοντας ότι το πρόβλημα δεν θα έπρεπε να καλούνται να το επωμισθούν οι δήμοι, αλλά αυτός στον οποίο και ανήκει, δηλαδή το κράτος, που θα έπρεπε να πληρώνει για την καθαριότητα και να μην υποχρεώνονται οι πολίτες να πληρώνουν πρόσθετα τέλη.

Επίσης, είπε ότι το επίπεδο καθαριότητας στην Αγία Παρασκευή δεν έχει αλλάξει σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια, ενώ χαρακτήρισε ως «προεκλογικού χαρακτήρα» τις δηλώσεις της διοίκησης περί σχεδιαζόμενων επενδύσεων στους τομείς καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού.

Γιάννης Μυλωνάκης

Ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος και πλέον υποψήφιος δήμαρχος με την παράταξη Αλλάζουμε, Γιάννης Μυλωνάκης, είπε ότι «η διοίκηση έχει ξεμείνει από πολιτικό αφήγημα» και πλέον προβάλλει ότι η Αγία Παρασκευή είναι ο φθηνότερος δήμος από πλευράς δημοτικών τελών, όταν γνωρίζει ότι το ζητούμενο είναι η δίκαιη κατανομή αυτών.

Επίσης, χαρακτήρισε ως αστεία τη μείωση που προτείνεται για τα νοικοκυριά, η οποία δεν ανέρχεται στα 3 ευρώ τον χρόνο, ενώ σχολίασε και αυτός την αμεσότητα με την οποία η διοίκηση έκανε δεκτό το αίτημα της ΕΝΕΒΑΠ, κατηγορώντας την ότι, για πολλοστή φορά, ενεργεί με «τσαπατσουλιά και προχειρότητα», υιοθετώντας «λαϊκίστικες τακτικές».

Κώστας Τσιαμπάς

Από την πλευρά του, ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος Κώστας Τσιαμπάς υποστήριξε ότι η διοίκηση έκανε δεκτή την πρόταση της ΕΝΕΒΑΠ γιατί «μέτρησε το πολιτικό κόστος». Ο ίδιος διαφώνησε και με την πρόταση του κ. Ζορμπά για μείωση κατά 30% των δημοτικών τελών, καθώς όπως είπε κάτι τέτοιο σε δύο χρόνια θα «εξανέμιζε» τα αποθεματικά του Δήμου, υπονομεύοντας το μέλλον του, αντιπροτείνοντας η όποια επιστροφή του αποθεματικού στους δημότες να πραγματοποιηθεί μέσω ανταποδοτικών έργων.

Το πανηγύρι παραλίγο να φέρει και νέες… περιπέτειες

Αναφορικά με την αναπροσαρμογή των τελών χρήσης πεζοδρομίων, πλατειών και λοιπών κοινόχρηστων χώρων, ισχυρή αντίδραση από τη μειοψηφία συνάντησαν οι προτάσεις για μείωση των τελών για το πανηγύρι της Αγίας Παρασκευής, αλλά και για τα περίπτερα.

Ειδικά για την πρώτη περίπτωση, οι σύμβουλοι της μειοψηφίας ζήτησαν επιτακτικά να μην γίνει καμία μείωση στα τέλη χρήσης για τη λειτουργία του πανηγυριού, κάτι που – έστω και απρόθυμα – δέχθηκε η διοίκηση, χωρίς ωστόσο να κάνει αποδεκτό το αίτημα για μη μείωση των τελών για τα κουβούκλια των περιπτέρων, όπως και την πρόταση να μεγαλώσει το ποσοστό μείωσης για τη χρήση των τραπεζοκαθισμάτων των καταστημάτων.

Επίσης, έντονες ήταν οι αμφιβολίες συμβούλων της μειοψηφίας, όπως η κ. Έφη Καψοκεφάλου και ο κ. Διονύσης Λέκκας, για το κατά πόσο πληρώνουν τακτικά οι επαγγελματίες που κάνουν χρήση των ειδικών οικονομικών ρυθμίσεων του Δήμου, ώστε να εξακολουθούν να εκμεταλλεύονται τους κοινόχρηστους χώρους.

Περί συναίνεσης ο λόγος…

Όπως ήταν φυσικό, η καταψήφιση της αναπροσαρμογής των τελών καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού, αλλά και η παραλίγο καταψήφιση και των τελών κοινοχρήστων χώρων, προκάλεσε δυσαρέσκεια από πλευράς διοίκησης, με τον δήμαρχο να υποστηρίζει ότι δεν υπάρχει καμιά διάθεση συναίνεσης από πλευράς μειοψηφίας.

Άμεση ήταν η αντίδραση αρκετών δημοτικών συμβούλων από την… αντίπερα όχθη, οι οποίοι υποστήριξαν ότι «πολύ αργά θυμήθηκε τη συναίνεση ο κ. Σταθόπουλος», προσθέτοντας ότι εάν ήθελε τη συνεργασία της μειοψηφίας θα έπρεπε να την ενημερώνει και να τη συμβουλεύεται.

Και ένα «θερμό» επεισόδιο

Η όλη εξέλιξη της συζήτησης του θέματος δημιούργησε και εντάσεις μεταξύ του προέδρου της ΕΝΕΒΑΠ και δημοτικών συμβούλων που καταψήφισαν τα τέλη καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού.

Έτσι, έξω από την αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου, ο κ. Βασίλης Τσαγκάρης ζητούσε με πολύ επιτακτικό και έντονο τρόπο από δημοτικούς συμβούλους να του εξηγήσουν το σκεπτικό της καταψήφισης του συγκεκριμένου θέματος, θεωρώντας ότι η εξέλιξη αυτή στρέφεται κατά των συμφερόντων των επαγγελματιών της πόλης.

Μάλιστα, σε παρατήρηση δημοτικού συμβούλου ότι είναι πολύ επιθετικός, απάντησε ότι «την επίθεση θα τη δει τις επόμενες μέρες», μέσω ανακοίνωσης που θα βγει από την Ένωση.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet