Επιστολή Γ. Σγουρού προς τον πρωθυπουργό για τα προβλήματα σε Μάτι και Νέο Βουτζά
Περιφέρεια Αττικής

Επιστολή Γ. Σγουρού προς τον πρωθυπουργό για τα προβλήματα σε Μάτι και Νέο Βουτζά

Επιστολή στον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, σχετικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι σε Μάτι και Νέο Βουτζά μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές της 23ης Ιουλίου 2018 έστειλε ο υποψήφιος περιφερειάρχης Γιάννης Σγουρός, μετά την επίσκεψη που πραγματοποίησε στις 2-11-2018 στην περιοχή.

Στην επιστολή του ο κ. Σγουρός επισημαίνει ότι η τρομερή ζημία που υπέστη η περιοχή έχει προκαλέσει μια αλυσίδα επιπτώσεων στο φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον και απαιτείται η λήψη άμεσων μέτρων για την προστασία των κατοίκων της περιοχής και τη διασφάλιση της υγείας και ασφάλειάς τους και συγκεκριμένα:

  • Υπάρχει επείγουσα ανάγκη  εκπόνησης ολοκληρωμένης και επικαιροποιημένης ακτομηχανικής μελέτης για την ακτογραμμή του Ματιού.
  • Σύμφωνα με την από 08.10.2018 έκθεση δασολόγου που εξέτασε την περιοχή του Νέου Βουτζά, υπάρχει επιτακτική αναγκαιότητα εκτέλεσης έργων κορμοδεμάτων και κορμοφραγμάτων στην εντός σχεδίου περιοχή του Νέου Βουτζά (στους κοινόχρηστους χώρους και τα επικλινή οικόπεδα). Λαμβάνεται ιδιαιτέρως υπόψη το φυσικό ανάγλυφο και η μορφολογία του Οικισμού.
  • Έχουν εκτελεστεί εργασίες υλοτόμησης στην περιοχή υπό την εποπτεία του υπουργείου Υποδομών, χωρίς ταυτόχρονα να χρησιμοποιούνται οι κορμοί για αντιπλημμυρικά και αντιδιαβρωτικά έργα, ενώ πολλά υλοτομηθέντα τεμαχίζονται, άρα δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν.
  • Παρουσιάζονται συνεχή φαινόμενα αποκομιδής των κομμένων δέντρων από την περιοχή.
  • Ήδη μετά την πυρκαγιά παρουσιάστηκαν φαινόμενα κατάρρευσης τμημάτων της ακτογραμμής, ενώ κατά τις βροχές της 29/9 και 30/9 παρουσιάστηκαν ορισμένα φαινόμενα απόσπασης και μεταφοράς εδαφικής ύλης στους δρόμους του Οικισμού του Νέου Βουτζά, ενώ παρατηρήθηκαν, για πρώτη φορά, προβλήματα εισροής υδάτων σε κτήρια που βρίσκονται κατάντη οδών του Οικισμού, ειδικά στο τμήμα αυτού με μεγάλες κλίσεις.
  • Σε περίπτωση μη εκτέλεσης έργων, πρέπει να επιβεβαιωθεί προς τους κατοίκους ότι δεν κινδυνεύουν τα επικλινή εδάφη και η ακτογραμμή από διάβρωση και αποσάθρωση, ότι δεν υπάρχει κίνδυνος για το οδικό δίκτυο, για τις ιδιοκτησίες και την ασφάλεια των κατοίκων και των περιουσιών τους και ότι δεν θα επηρεαστεί αρνητικά η φυσική αναγέννηση της βλάστησης. Επίσης ότι δεν κινδυνεύει με πλημμύρα η περιοχή.

Εγείρονται συνεπώς τα εξής ερωτήματα:

  • Απαιτούνται ή όχι κατά την άποψη του υπουργείου Υποδομών: α) αντιπλημμυρικά και αντιδιαβρωτικά έργα, με χρήση της επιτόπιας καμένης ξυλείας, με κατασκευή και τοποθέτηση κορμοδεμάτων και κορμοφραγμάτων και  β) επείγουσες παρεμβάσεις στην ακτογραμμή;
  • Σε περίπτωση θετικής απάντησης: ποιες διαδικασίες θα ακολουθηθούν, ποιες εργασίες θα πραγματοποιηθούν και με ποιο χρονοδιάγραμμα; Πώς θα εξασφαλιστεί η επιλογή επεμβάσεων αποκατάστασης φιλικών προς το περιβάλλον;
  • Πώς σκοπεύουν οι αρμόδιες υπηρεσίες να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα της ύπαρξης άκτιστων ιδιοκτησιών (οικοπέδων) με καμένη ξυλώδη ύλη, που βρίσκονται σε μεγάλες κλίσεις στον Ν. Βουτζά και έχουν ανάγκη αντιδιαβρωτικών έργων;
  • Ποια μέτρα αναγέννησης και αποκατάστασης της βλάστησης στους κοινόχρηστους χώρους και στο περιαστικό πράσινο του Νέου Βουτζά, καθώς και στην ακτογραμμή του Ματιού, θα ληφθούν;
  • Πώς θα γίνει διαχείριση του καμένου ξυλώδους κεφαλαίου;
  • Απαιτούνται ή όχι μελέτες υδραυλικών ή άλλων κατάλληλων έργων για τα ρέματα, καθώς και εκτέλεση σχετικών εργασιών;
  • Απαιτούνται ή όχι άμεσες υποστηρικτικές επεμβάσεις στην ακτογραμμή;
  • Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα εκπόνησης και παράδοσης των μελετών και ποιο της υλοποίησής τους και κατά πόσον σε ήδη υπάρχουσες μελέτες, όπως αυτή για την ακτογραμμή, έχουν ληφθεί υπόψη τα νέα δεδομένα που προέκυψαν μετά την πυρκαγιά της 23ης Ιουλίου 2018.

Σε δηλώσεις του σχετικά με το θέμα, ο κ. Σγουρός σημείωσε ότι «μετά την ανείπωτη τραγωδία της 23ης Ιουλίου 2018 η Πολιτεία οφείλει να αποδεικνύει ότι είναι παρούσα στο Μάτι καθημερινά, ότι σχεδιάζει και μεριμνά για το αύριο των κατοίκων. Δεν συγχωρούνται και δεν επιτρέπονται λάθη, καθυστερήσεις και αναβολές».

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet