Ο Στέφανος Καμπάς μιλά στο «Ε» για το… ταξίδι του Συλλόγου «ΑΡΓΩ» στο Χαλάνδρι
Κοινωνία

Ο Στέφανος Καμπάς μιλά στο «Ε» για το… ταξίδι του Συλλόγου «ΑΡΓΩ» στο Χαλάνδρι

Το ΕΝΥΠΟΓΡΑΦΑ βρέθηκε στο Χαλάνδρι, στην εστία «που φιλοξενεί τις ιδέες και τις πρωτοβουλίες κάθε μέλους και φίλου» του Πολιτιστικού και Επιστημονικού Συλλόγου «ΑΡΓΩ».

Συνέντευξη στη Λυδία Καραθανάση

Εκεί, μας υποδέχτηκε ο πρόεδρος του Συλλόγου, Στέφανος Καμπάς, ο οποίος μάς ξενάγησε στους πολύ όμορφους χώρους, που στεγάζονται σε ένα νεοκλασικό οίκημα στο κέντρο της πόλης και μας μίλησε για το πώς δημιουργήθηκε η «ΑΡΓΩ», τις δυσκολίες που καλείται συχνά να αντιμετωπίσει, αλλά και τις πολλές όμορφες στιγμές που χαρίζει τόσο στους ίδιους τους συντελεστές των δράσεών της, όσο -πολύ περισσότερο – σε όλους εμάς που τις απολαμβάνουμε.

«Σε μια περίοδο που η οικονομική κρίση είχε φθείρει τα πάντα γύρω της, όπου ο Πολιτισμός έδειχνε να φθηναίνει ποιοτικά και να μοιάζει με πολυτέλεια, εμπνευστήκαμε έναν Σύλλογο που να διαγράψει μια αντίστροφη πορεία».

Πότε ιδρύθηκε ο Σύλλογός σας κ. Καμπά και με ποιος ήταν ο αρχικός σκοπός του;

Ο  Σύλλογος μας είναι σχετικά νεοσύστατος. Σε λίγο καιρό θα συμπληρώσει τέσσερα χρόνια λειτουργίας. Ξεκινήσαμε μερικοί άνθρωποι αυτήν την προσπάθεια, έχοντας ως όνειρο και έμπνευση να ασχοληθούμε με θέματα και πλευρές του Πολιτισμού, των Τεχνών και των Επιστημών. Να συμβάλλουμε όσο μπορούμε στην ανάπτυξη της πολιτιστικής δημιουργίας στην πόλη που ζούμε, στην ενδυνάμωση της κοινωνικής συνεκτικότητας, στην ενεργοποίηση γύρω από αυτά όσο το δυνατόν περισσότερων συμπολιτών μας.

Σε μια περίοδο που η οικονομική κρίση είχε φθείρει τα πάντα γύρω της, όπου ο Πολιτισμός έδειχνε να φθηναίνει ποιοτικά και να μοιάζει με πολυτέλεια, εμπνευστήκαμε έναν Σύλλογο που να διαγράψει μια αντίστροφη πορεία. Μια πορεία συλλογικής δημιουργίας, με επιδίωξη να τονώσει τις κοινωνικές σχέσεις, να συνεγείρει και να εμπνεύσει. Θέσαμε μια θεματολογία που χώρεσε πολλά και διαφορετικά ενδιαφέροντα. Που χώρεσε διαφορετικούς ανθρώπους, με διαφορετικές οπτικές.

Στη μικρή διάρκεια αυτής της πορείας μας, αλλά εξαιρετικά πλούσιας σε εμπειρίες και δραστηριότητες, τα αποτελέσματα υπερέβησαν τις προσδοκίες μας, αφού έχουμε ξεπεράσει τις 150 εκδηλώσεις, στις οποίες ανταποκρίθηκαν και συμμετείχαν, χωρίς υπερβολή, χιλιάδες συμπολίτες μας.

Στη μέχρι σήμερα διαδρομή του ποια είναι, κατά τη γνώμη σας, οι ιστορικοί σταθμοί του Συλλόγου, εκείνες οι δράσεις που θεωρείτε ότι ξεχώρισαν;

Είναι πολλές οι δράσεις που θα ξεχωρίζαμε. Θα λέγαμε ότι κάθε νέος τομέας δραστηριοτήτων που ανοίγουμε αποτελεί έναν σταθμό, έχοντας τη δική του ιδιαίτερη αξία.

Να αναφέρω ενδεικτικά την καθιερωμένη από την εικαστική μας ομάδα Ετήσια Έκθεση Ερασιτεχνών Ζωγράφων, την οποία εμπνεύστηκε ο ζωγράφος Νίκος Οικονομίδης και αποτελεί πλέον έναν τοπικό θεσμό, που δίνει την ευκαιρία σε δεκάδες ερασιτέχνες και νέους δημιουργούς να παρουσιάσουν τα έργα τους.

«Η θεατρική ομάδα μας διαπρέπει και συνεχώς διευρύνεται. Μάλιστα, την περασμένη άνοιξη διακρίθηκε στο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου στην Καρδίτσα».

Οι παρουσιάσεις πολύ αξιόλογων Ελλήνων σκηνοθετών και συντελεστών των ταινιών που προβάλει τo Cine ΑΡΓΩ, οι συζητήσεις με σπουδαίους σύγχρονους συγγραφείς που πραγματοποιεί η Λέσχη Ανάγνωσης, οι επιστημονικές διαλέξεις με διακεκριμένους ομιλητές.

Η θεατρική ομάδα μας, όπου μέσα σε μόλις δύο χρόνια ύπαρξης διαπρέπει και συνεχώς διευρύνεται. Μάλιστα, την περασμένη άνοιξη διακρίθηκε στο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου στην Καρδίτσα. Αξίζει, εδώ, να σταθώ στη συνεργασία μας με τον ΣΒΑΠ, τον Σύνδεσμο Βιώσιμης Ανάπτυξης Πόλεων, όπου αναγνωρίζοντας όλη αυτή την προσπάθεια, με τη δική τους σημαντική συμβολή, οι παραστάσεις της θεατρικής ομάδας φιλοξενήθηκαν σε όλους τους γειτονικούς Δήμους με εξαιρετική επιτυχία.

Όμως, αναφορά θέλω να κάνω στις συνεργασίες που έχουμε αναπτύξει και με άλλους φορείς της πόλης μας, αφού με κοινές δράσεις επιδιώκουμε να αναδεικνύουμε τη σύνδεση του Πολιτισμού και της ερασιτεχνικής δημιουργικότητας, με την Παιδεία, το Περιβάλλον κ.λπ., αλλά πέρα από αυτά, το πιο σημαντικό, ίσως, είναι οι προοπτικές ευρύτερης ενίσχυσης της κοινωνικής συνοχής και συνεννόησης που διαμορφώνουν αυτές οι συμπράξεις.

Θα σημειώσω ενδεικτικά τις εκδηλώσεις με την Ένωση Κρητών για τον Καζαντζάκη, την εκδήλωση για το «Ποδόσφαιρο και την Τέχνη», την πρόσφατη μεγάλη συναυλία για τον Πολιτισμό και το Περιβάλλον με τον Σύλλογο Ρεματιάς. Αλλά και τη φετινή Ημερίδα για την Εκπαίδευση με την Ένωση Γονέων Χαλανδρίου, όπου σε μια εντελώς πρωτότυπη και πρωτόγνωρη διαδικασία δόθηκε βήμα σε εκπρόσωπους μαθητών από όλα σχεδόν τα Λύκεια του Χαλανδρίου. Μπροστά σε ένα κοινό γονιών, εκπαιδευτικών, καθώς και συνδικαλιστικών εκπροσώπων, τα παιδιά κατέθεσαν δική τους οπτική, τις ανησυχίες, τις δυσκολίες και τις μελλοντικές προοπτικές που αναζητούν μέσα από το εκπαιδευτικό σύστημα. Ήταν ένα μεγάλο μάθημα για όλους μας, για την ωριμότητά τους, αλλά και για το ό,τι χρειάζεται να οργανώνουμε ευκαιρίες να δίνεται δημόσια ο λόγος στα παιδιά, που άλλωστε αποτελούν το μέλλον.

Με τι κριτήριο επιλέγονται οι εκδηλώσεις που θα προωθήσει ο Σύλλογος;

Προσπαθούμε να μην παρασυρθούμε σε έναν εύκολο, «εμπορικό» και τετριμμένο τρόπο πολιτιστικών δραστηριοτήτων, επηρεασμένο από τα συνήθη μιντιακά πρότυπα. Αλλά ούτε και να καταφύγουμε σε μια αφ΄ υψηλού και ελιτίστικη πολιτιστική προσέγγιση για λίγους κι εκλεκτούς.

Από την αρχή σκοπεύουμε στο να συνδέουμε τον Πολιτισμό με τις Επιστήμες, με το κοινωνικό γίγνεσθαι, με τους πολλούς, λαμβάνοντας υπόψη τις διαφορετικότητες που έχουμε μεταξύ μας.

Επιλέγουμε εκδηλώσεις και δραστηριότητες που να ενισχύουν και να αναδεικνύουν τάσεις ερασιτεχνικής δημιουργίας, να αλληλεπιδρούν, να χτίζουν μια συνέχεια, στις οποίες ο καθένας να αισθάνεται συμμέτοχος κι όχι απλός θεατής.

Στέφανος Καμπάς

____________

Από την αρχή σκοπεύουμε στο να συνδέουμε τον Πολιτισμό με τις Επιστήμες, με το κοινωνικό γίγνεσθαι, με τους πολλούς, λαμβάνοντας υπόψη τις διαφορετικότητες που έχουμε μεταξύ μας…
_______________________

Πώς και πόσο ανταποκρίνονται οι νέοι στις δράσεις του Συλλόγου;

Έχουμε τη χαρά σε όλες τις ομάδες του Συλλόγου να συμμετέχουν πολλοί νέοι άνθρωποι και να βάζουν τη σφραγίδα τους. Θέλουμε η «ΑΡΓΩ» να αποτελεί ένα βήμα, ένα μέσο, όπου οι νέοι άνθρωποι να βρίσκουν χώρο και τρόπο έκφρασης.

Ενθαρρύνουμε και δίνουμε ευκαιρίες σε νεανικές πρωτοβουλίες που, με τη δική τους ιδιαίτερη ματιά, βλέπουν το σήμερα και το αύριο. Η νεανική ερασιτεχνική δημιουργικότητα είναι πηγή αναζωογόνησης κάθε κοινωνίας. Όμως, δεν βρίσκει εύκολα έδαφος να αναπτυχθεί. Οφείλουμε να τη στηρίζουμε με ουσιαστικό τρόπο.

Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμά μας είναι το Cine Αργώ, που το ξεκίνησε και το συνέχισε με επιτυχία μια παρέα νέων. Επίσης, παρουσιάζουμε νέους μουσικούς και καλλιτέχνες. Βέβαια, παρ΄ όλα αυτά, δεν θα έλεγα ότι αυτά μας αρκούν. Οι νέοι άνθρωποι είναι η ελπίδα και χρειάζονται να είναι πάντα στο κέντρο της προσοχής μας, διαμορφώνοντας ένα γόνιμο περιβάλλον γι΄ αυτούς και τα όνειρά τους.

«Οι συλλογικές δράσεις και προσπάθειες, για να έρθουν οι κάτοικοι μιας πόλης πιο κοντά, να βρουν κοινές πορείες, νομίζω είναι ό,τι πιο αισιόδοξο».

Τι δυσκολίες υπάρχουν ως προς την οργάνωση και τον συντονισμό των δράσεων που κάνετε;

Οι δυσκολίες θα έλεγα ότι είναι αυτές που αντιμετωπίζει κάθε συλλογική πολυπρόσωπη προσπάθεια που δεν έχει επαγγελματικό χαρακτήρα και βασίζεται στην προσφορά και όχι στο κέρδος. Αφορούν στον χρόνο, στους πόρους, στους κατάλληλους χώρους. Ιδίως όταν υπάρχει ένα πλήθος δραστηριοτήτων, πολλές φορές ταυτόχρονων, ενίοτε παρουσιάζεται το «πρόβλημα» πώς θα στηριχθούν. Όμως, έχει αποδειχθεί ότι η πολυμορφία των δράσεων είναι και το πλεονέκτημά τους, αφού κάθε μια υποστηρίζει την επόμενη. Εμπλουτίζονται από φίλους με διαφορετικά ενδιαφέροντα.

Ένα μεγάλο μέρος των δυσκολιών που αρχικά αντιμετωπίσαμε λύθηκαν με την εύρεση γραφείων στο κέντρο του Χαλανδρίου, ένα διασωζόμενο νεοκλασικό οίκημα που συνδυάζει κομψούς εσωτερικούς χώρους με μια όμορφη μεγάλη αυλή. Αποτελεί για μας την εστία που μπορεί να οργανώσει και να φιλοξενήσει τις ιδέες και τις πρωτοβουλίες κάθε μέλους και φίλου μας.

Παρ΄ όλα αυτά, για τις μεγαλύτερες εκδηλώσεις υπάρχει πάντα το πρόβλημα των μεγάλων κλειστών χώρων που λείπουν από το Χαλάνδρι.

«Με τον Δήμο Χαλανδρίου έχουμε μια θετική συνεργασία, αφού μας διευκολύνει παραχωρώντας μας το Κέντρο Νεότητας για τις προβολές του Cine Αργώ ή άλλες δραστηριότητες».

Ο Δήμος Χαλανδρίου πώς στέκεται απέναντι στη δραστηριότητα του Συλλόγου;

Με τον Δήμο Χαλανδρίου έχουμε μια θετική συνεργασία, αφού μας διευκολύνει παραχωρώντας μας το Κέντρο Νεότητας για τις προβολές του Cine Αργώ ή άλλες δραστηριότητες, όπως, επίσης, το Θέατρο Ρεματιάς. Μάλιστα, επί δυο χρονιές εντάσσει τις παραστάσεις της θεατρικής ομάδας μας στο Φεστιβάλ Ρεματιάς.

Ποιο μήνυμα θα θέλατε να στείλετε, ως πρόεδρος του Συλλόγου «ΑΡΓΩ», προς την τοπική κοινωνία του Χαλανδρίου;

Το Χαλάνδρι, όπως και οι άλλες περιοχές βέβαια, διαθέτει ένα πολύ μεγάλο δυναμικό δημιουργικών ανθρώπων, δραστήριων πολιτών, που έχουν οράματα, ιδέες, αναζητήσεις, διάθεση για προσφορά. Είναι η πραγματική αξία μιας πόλης. Είμαστε περήφανοι που η «ΑΡΓΩ» εμπνέει, συσπειρώνει και εκφράζει ένα μεγάλο μέρος τέτοιων ανθρώπων.

Όλοι οι συλλογικοί φορείς  που πασχίζουν γι΄ αυτά προσφέρουν στη γενική πρόοδο. Οι συλλογικές δράσεις και προσπάθειες, για να έρθουν οι κάτοικοι μιας πόλης πιο κοντά, να βρουν κοινές πορείες, νομίζω είναι ό,τι πιο αισιόδοξο. Είναι η θετική απάντηση, η «ασπίδα» απέναντι στις κάθε είδους κρίσεις και αναχρονισμούς που απειλούν την κοινωνία μας.

Είναι σημαντικό να βρίσκουμε διεξόδους, να χτίζουμε σημερινές και αυριανές σχέσεις, μέσα από τη δημιουργία, τις τέχνες, τις επιστήμες. Διαμορφώνουμε έτσι ανοιχτούς ορίζοντες, ανθρώπινες, δημοκρατικές κοινωνίες με ενεργούς πολίτες.

«Το Χαλάνδρι, όπως και οι άλλες περιοχές βέβαια, διαθέτει ένα πολύ μεγάλο δυναμικό δημιουργικών ανθρώπων, δραστήριων πολιτών, που έχουν οράματα, ιδέες, αναζητήσεις, διάθεση για προσφορά. Είναι η πραγματική αξία μιας πόλης».

Και κλείνοντας, θα ήθελα να προσθέσω, ότι για όλα τα παραπάνω πολύ καθοριστική θεωρώ τη συμβολή του Τύπου, ώστε να μεταδίδονται όλα αυτές οι δράσεις, να «γονιμοποιούνται». Ιδιαίτερα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι τα «ΕΝΥΠΟΓΡΑΦΑ» και αξίζουν ιδιαίτερης μνείας.

Είναι προς τιμή της ιστοσελίδας σας ότι συστηματικά αφιερώνει χώρο αναδεικνύοντας τις προσπάθειες φορέων και ανθρώπων που αγωνίζονται, ο καθένας με τον τρόπο του, να ομορφύνουν τις πόλεις και την κοινωνία μας. Θα έλεγα ότι είναι ο Πολιτισμός της Δημοσιογραφίας, που προβάλλει τα θετικά πρότυπα που όλοι έχουμε ανάγκη.

Σχετικά άρθρα

1 Comment

  1. DGhC

    Χρειαζόμαστε περισσότερη προβολή τέτοιων θετικών δράσεων! Πολλά μπράβο στην κ. Καραθανάση και φυσικά στον κ. Καμπά!

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet