Δίκτυο Εργαζομένων στους ΟΤΑ: Όχι στην περικοπή συντάξεων, επιστροφή του 13ου-14ου μισθού
Αυτοδιοίκηση

Δίκτυο Εργαζομένων στους ΟΤΑ: Όχι στην περικοπή συντάξεων, επιστροφή του 13ου-14ου μισθού

Νομοθετική ρύθμιση για την μη περικοπή των συντάξεων και την κατάργηση του «νόμου Κατρούγκαλου», για την επαναφορά και την άμεση καταβολή του 13ου-14ου μισθού και την αύξηση στον βασικό μισθό ζητεί με παρέμβασή του το Δίκτυο Εργαζομένων στους ΟΤΑ.

Ειδικότερα, σε ανακοίνωση που εξέδωσε, το Δίκτυο αναφέρει:

Να πάρουμε πίσω όλα όσα μας στέρησαν και μας έκλεψαν.

Το γραφείο προϋπολογισμού της Βουλής, υποστηρίζει ότι το πρωτογενές πλεόνασμα μπορεί να κλείσει στο 4% του ΑΕΠ ( Υπερπλεόνασμα 1,5 δισ. ευρώ για το 2018). Το Eurogroup και η ΚΟΜΙΣΙΟΝ τονίζουν ΤΩΡΑ, ότι το μέτρο της περικοπής των συντάξεων δεν είναι απαραίτητο. ΤΥΧΑΙΑ; Υπουργοί και στελέχη της κυβέρνησης πανηγυρίζουν για τα πλεονάσματα που έχουν δημιουργηθεί. Όλοι μας λένε ότι , μετά την έξοδο από το πρόγραμμα τον περασμένο Αύγουστο, έχει δημιουργηθεί χώρος για δημοσιονομικές αλλαγές. Την ίδια στιγμή  οι 700 μνημονιακοί νόμοι του «πρώτου μεταμνημονιακού προϋπολογισμού» παραμένουν, όπως παραμένει και η δέσμευση για τα «ματωμένα» πλεονάσματα έως το 2060, αλλά και η εποπτεία της Ε.Ε. Ο νέος αντιλαϊκός προϋπολογισμός για το 2019 προβλέπει μεταξύ άλλων, μείωση των φόρων του κεφαλαίου, αλλά και τη μη περικοπή των συντάξεων για τον ίδιο χρόνο.

Είναι φανερό ότι τα πλεονάσματα αυτά οφείλονται στο ξεζούμισμα του λαού, στην αφαίμαξη και υπερχρέωση των λαϊκών στρωμάτων, στην διάλυση της κοινωνίας. Στις περικοπές των δαπανών για υγεία, παιδεία, αυτοδιοίκηση, στην μείωση των μισθών στο δημόσιο και στη μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων. Στην τεράστια και διακυβερνητική περικοπή των συντάξεων. Στα τεράστια βάρη που επιβλήθηκαν στις πλάτες του λαού, ενώ δεν ήταν απαραίτητα.

Για να μην είναι ένα πουκάμισο αδειανό τα όσα λέγονται από τους κυβερνώντες, για να μην συνεχιστούν, λιτότητα, φτώχεια, εξαθλίωση και μετά τα μνημόνια, χρειάζεται να καταργηθούν οι μνημονικοί νόμοι και ρυθμίσεις. Να ξετυλιχθεί το κουβάρι του αντεργατικού πλέγματος. Να γίνουν δημόσιες επενδύσεις. Να μειωθεί ο χρόνος εργασίας χωρίς μείωση των αποδοχών, να μειωθούν τα όρια ηλικίας για την σύνταξη. Έτσι θα δημιουργηθούν νέες θέσεις σταθερής εργασίας. Να μην δοθούν τα ματωμένα πλεονάσματα για την κερδοφορία των επιχειρήσεων, καθ υπόδειξη των βιομηχάνων.

Αυτό σημαίνει κατάργηση με νόμο και όχι προσωρινή αναστολή, της περικοπής των συντάξεων κύριων και επικουρικών. Κατάργηση του νόμου Κατρούγκαλου, που επιβάλει συντάξεις δυο ταχυτήτων πείνας και εξαθλίωσης. Οι νέοι συνταξιούχοι μετά τον Μάιο του 2016, έχουν περικοπές που φτάνουν έως και 35%. Επαναφορά και καταβολή άμεσα του 13ου και 14ου μισθού με νομοθετική ρύθμιση. Νέο μισθολόγιο με αύξηση στο βασικό μισθό. Αύξηση της υπερωριακής αμοιβής και της υπερεργασίας. Εφαρμογή του μισθολογίου των εργαζομένων στους ΟΤΑ και των συλλογικών συμβάσεων, σε όσους εργάζονται στο δημόσιο με διάφορες ελαστικές συμβάσεις και προγράμματα, όπως κοινωφελούς εργασίας.

Οι Δήμαρχοι να σταματήσουν να παίζουν παιχνίδια στη πλάτη των εργαζομένων. Όχι μόνο να μην κάνουν έφεση κατά θετικών δικαστικών αποφάσεων, όπως έκανε πρόσφατα ο Δήμαρχος Μεταμόρφωσης κ. Καρπέτας με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, αλλά να καταβάλουν τα χρήματα χωρίς εφέσεις και να πάρουν αποφάσεις στα δημοτικά συμβούλια ότι καλούν την κυβέρνηση να νομοθετήσει την καταβολή από 1η Ιανουαρίου 2019 του 13 ου -14ου μισθού στους εργαζόμενους. Τα αναδρομικά να δοθούν σε όλους τους εργαζόμενους χωρίς δικαστικές αγωγές, ενιαία και ισότιμα, με κρατική χρηματοδότηση στους δήμους. Διαφορετικά δεν αποκλείεται να επαναληφθεί αυτό που έγινε στο πρόσφατο παρελθόν με το επίδομα των 176 ευρώ, όπου σε ελάχιστους εργαζόμενους δόθηκαν με δικαστικές αποφάσεις και στη συνέχεια με απόφαση των ανώτερων δικαστηρίων μπήκε ταφόπλακα σε βάρος της πλειοψηφίας των εργαζομένων που δεν τα έλαβε ποτέ.

Η λύση δεν βρίσκεται στα δικαστήρια και τους διάδρομους των δικηγορικών γραφείων. ΔΕΝ βρίσκεται στην παροχολογία, της υποταγμένης στην νεοφιλελεύθερη πολιτική κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. ΔΕΝ βρίσκεται στον ακροδεξιό νεοφιλελευθερισμό της Ν.Δ, ούτε στην ενίσχυση της ακροδεξιάς.

Η Ελπίδα για μια καλύτερη ζωή βρίσκεται στην ανάπτυξη των εργατικών αγώνων ΤΩΡΑ. Με ταξική ενότητα, αλληλεγγύη και μαζικούς αγώνες διάρκειας. Για να ανατραπούν οι αντεργατικές πολιτικές, να καταργηθούν οι μνημονιακοί νόμοι. Για να έχουμε εργασία με δικαιώματα. Ζωή με αξιοπρέπεια.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet