Αντίστροφη μέτρηση για την απομάκρυνση των πυλώνων υπερυψηλής τάσης από τη Ν. Πεντέλη
Κοινωνία

Αντίστροφη μέτρηση για την απομάκρυνση των πυλώνων υπερυψηλής τάσης από τη Ν. Πεντέλη

Ένα σημαντικό πρόβλημα για τη Νέα Πεντέλη, που ταλαιπωρεί για χρόνια τους κατοίκους της, αυτό της λειτουργίας πυλώνων υπερυψηλής τάσης (400kV) μέσα στον οικιστικό ιστό, φαίνεται να βαίνει προς τη λύση του, μετά από την ομόφωνη ψήφιση από το Δημοτικό Συμβούλιο Πεντέλης της έγκρισης των όρων και της σύναψης προγραμματικής σύμβασης μεταξύ του Δήμου και της ΑΔΜΗΕ Α.Ε. για τη μεταφορά των συγκεκριμένων γραμμών μεταφοράς ρεύματος εκτός της πόλης.

Μια ομοφωνία που ήρθε πάντως – στη συνεδρίαση της Πέμπτης 29 Νοεμβρίου 2018 –  όχι χωρίς «γκρίνιες» από πλευράς της μειοψηφίας, η οποία θεώρησε ότι οι προτεινόμενοι όροι σύμβασης, αλλά και όλο το σκεπτικό της εισήγησης, εγκυμονούν κινδύνους για τον Δήμο.

Δήμαρχος: Πρωτοποριακό έργο και μεγάλος στόχος της διοίκησης

Ο δήμαρχος Πεντέλης μίλησε για ένα πρωτοποριακό έργο, τονίζοντας ότι η Πεντέλη είναι ο πρώτος Δήμος που πετυχαίνει μεταφορά πυλώνων ρεύματος. Ο κ. Δημήτρης Στεργίου σημείωσε ότι μέχρι να προκύψει η συγκεκριμένη απόφαση μεσολάβησαν πολύχρονες και δύσκολες διαδικασίες, οι οποίες κυρίως είχαν να κάνουν με περιβαλλοντικούς λόγους. Παράλληλα, αναγνώρισε ότι το αποτέλεσμα ήρθε χάρη στην καλή προετοιμασία που είχε γίνει για το συγκεκριμένο θέμα από πλευράς του πρώην Δήμου Πεντέλης, τον σχετικό φάκελο του οποίου παρέλαβε η διοίκησή του και «έτρεξε» μέχρι να επιτευχθεί η σημερινή συμφωνία.

Βέβαια, το κόστος της συγκεκριμένης μεταφοράς μόνο μικρό δεν είναι, αφού ανέρχεται στο ύψος των 2,3 εκατ. ευρώ, το οποίο αν και χαρακτηρίστηκε ως «φιλικό τίμημα» από τον αντιδήμαρχο Οικονομικών, Δημοσθένη Παπακωνσταντίνου, θα αναγκάσει τον Δήμο Πεντέλης να προσφύγει σε δανεισμό. Κι αυτό καθώς ναι μεν η Περιφέρεια φαίνεται διατεθειμένη να καλύψει χρηματοδοτικά το 1,5 εκατ. ευρώ, ωστόσο μένουν ακόμη άλλα 800.000 ευρώ, τα οποία ο Δήμος θα δανειστεί από το Ταμείο Παρακαταθηκών & Δανείων, με το οποίο ήδη έχει έρθει σε επαφή, όπως ενημέρωσε ο δήμαρχος. Κάτι που πρέπει να γίνει άμεσα, αφού – με βάση τη σύμβαση – ο Δήμος θα πρέπει να καταβάλει με την υπογραφή της σύμβασης το 30% της συνολικής δαπάνης, δηλαδή γύρω στα 700.000 ευρώ, για την προμήθεια του εξοπλισμού που θα απαιτηθεί για την υλοποίηση του έργου.

Πάντως η διοίκηση Στεργίου είναι αποφασισμένη να προχωρήσει το έργο πάση θυσία, αφού όπως είπε ο δήμαρχος, απαντώντας σε σχετικές επίμονες ερωτήσεις συμβούλων της μειοψηφίας, ακόμη και στην περίπτωση που «στραβώσει» κάτι και δεν έρθουν τα χρήματα από την Περιφέρεια Αττικής, είναι αποφασισμένος να χρηματοδοτήσει με χρήματα του Δήμου το σύνολο του έργου, το οποίο έκρινε σημαντικό για την υγεία των πολιτών.

«Επαχθείς» οι όροι της σύμβασης

Από την πλευρά τους, σύμβουλοι της μειοψηφίας έκαναν λόγο για «επαχθείς όρους» σύμβασης, ενώ επέρριψαν στη διοίκηση βιασύνη να κλείσει το θέμα πριν ακόμη η Περιφέρεια Αττικής δώσει το επίσημο «πράσινο φως» για τη χρηματοδότηση (σ.σ.: κάτι που η διοίκηση διαβεβαίωσε ότι θα γίνει τα επόμενα 24ωρα).

Επίσης, αρκετή και έντονη συζήτηση έγινε για την αναγκαιότητα ο Δήμος να προβεί σε δανεισμό για την καταβολή του μεριδίου δαπάνης του για το έργο, τη στιγμή που η διοίκηση, σε όλους τους τόνους, «διαφημίζει» – όπως ειπώθηκε χαρακτηριστικά – ότι στο ταμείο του Δήμου υπάρχουν περίπου 5 εκατ. ευρώ». Η συγκεκριμένη κριτική ήταν ιδιαιτέρως σκληρή από την πλευρά πρώην στελεχών της διοίκησης και νυν ανεξάρτητων συμβούλων, οι οποίοι θύμισαν στον κ. Στεργίου ότι μέχρι σήμερα επαιρόταν ότι «όσο κάθομαι σε αυτήν την καρέκλα, δεν πρόκειται να χρεώσω με δάνειο τους δημότες».

Παρά τις ενστάσεις, πάντως, η τελική απόφαση, όπως αναφέραμε, ήταν ομόφωνη και πλέον ο χρόνος μετρά αντίστροφα για την υπογραφή της σύμβασης. Και από τη στιγμή που «θα πέσουν οι υπογραφές», μέσα σε 9 μήνες, όπως τόνισε ο δήμαρχος, οι πυλώνες υπερυψηλής τάσης στη Ν. Πεντέλη θα αποτελούν παρελθόν.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet