Κέρδη 33,5 εκατ. ευρώ για «The Mall Athens» και «Golden Hall» στο εννεάμηνο του 2018
Print Friendly, PDF & Email
Επιχειρήσεις – Αγορά

Κέρδη 33,5 εκατ. ευρώ για «The Mall Athens» και «Golden Hall» στο εννεάμηνο του 2018

Σε ενοποιημένο επίπεδο τα καθαρά κέρδη της Lamda Development ανήλθαν σε 26,6 εκατ. ευρώ έναντι ζημιών 22,0 εκατ. ευρώ το εννεάμηνο 2017.

Tα συνολικά ενοποιημένα λειτουργικά αποτελέσματα EBITDA του ομίλου της Lamda Development προ αποτιμήσεων κατά το ενιάμηνο του 2018 διαμορφώθηκαν σε 37,7 εκατ. ευρώ, καταγράφοντας αύξηση 25,2% σε σχέση με το εννεάμηνο 2017.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση εάν δεν είχε προηγηθεί η προαναφερθείσα εξαγορά, το συνολικό λειτουργικό αποτέλεσμα του ομίλου προ αποτιμήσεων θα ήταν αυξημένο κατά 1,9%.

Παρουσίαση βασικών εμπορικών δεικτών

Κατά το εννεάμηνο του 2018, ο συνολικός κύκλος εργασιών των καταστημάτων παρουσίασε αύξηση 2,9% σε σύγκριση με το εννεάμηνο του 2017. Επίσης, η συνολική επισκεψιμότητα των εμπορικών κέντρων κατά την ίδια χρονική περίοδο κατέγραψε αύξηση της τάξεως του 2,2%. Η μέση πληρότητα των εμπορικών κέντρων της εταιρείας προσεγγίζει το 100%, με αμείωτο το ενδιαφέρον για νέες μισθώσεις.

Η λειτουργική κερδοφορία του εμπορικού κέντρου «The Mall Athens», στο Μαρούσι, ανήλθε στα 20,7 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας άνοδο 4,1%. Επισημαίνεται ότι ο τζίρος των καταστημάτων παρουσίασε αύξηση 1,6%, ενώ ο αριθμός των επισκεπτών παρουσίασε αύξηση 2%.

Ο κύκλος εργασιών των καταστημάτων του εμπορικού κέντρου «Mediterranean Cosmos» στη Θεσσαλονίκη παρουσίασε αύξηση 2,3%, καθώς και αύξηση του αριθμού των επισκεπτών κατά 1%. Η λειτουργική κερδοφορία του ανήλθε σε 10,7 εκατ., παρουσιάζοντας πτώση 1,8% αποκλειστικά λόγω της αύξησης του ετήσιου μισθώματος προς το Οικουμενικό Πατριαρχείο, απόρροια της συμφωνίας επέκτασης της διάρκειας παραχώρησης κατά 30 έτη.

Σε ό,τι αφορά στο «Golden Hall», επίσης στο Μαρούσι, η λειτουργική του κερδοφορία το εννεάμηνο του 2018 ανήλθε σε 12,7 εκατ., παρουσιάζοντας ρεκόρ αύξησης κατά 7,6%. Ο συνολικός κύκλος εργασιών των καταστημάτων κινήθηκε ανοδικά, καταγράφοντας σημαντική αύξηση 5,7%, ενώ ο αριθμός των επισκεπτών κινήθηκε ανοδικά με αύξηση 5,6%.

Σημειώνεται ότι το α΄ εξάμηνο 2017 η ιδιοκτησία του εμπορικού κέντρου «The Mall Athens» ανήρχετο σε 50%. Εάν δεν είχε πραγματοποιηθεί η εξαγορά του «The Mall Athens» τα συνολικά λειτουργικά αποτελέσματα των εμπορικών κέντρων θα ήταν αυξημένα κατά 3,5%.

Ιδιαίτερα σημαντική θετική εξέλιξη για την εταιρεία αποτέλεσε το γεγονός ότι η θυγατρική της «Πυλαία A.E.» προχώρησε σε συμφωνία με το Οικουμενικό Πατριαρχείο, ιδιοκτήτη της έκτασης στην οποία έχει αναπτυχθεί και λειτουργεί το Εμπορικό Κέντρο «Mediterranean Cosmos», για την παράταση της σύμβασης μακροχρόνιας μίσθωσης της ως άνω έκτασης για 30 επιπλέον έτη, έως το 2065. H θετική επίπτωση της ως άνω συμφωνίας στην αξία του κέντρου αποτιμήθηκε στις οικονομικές καταστάσεις του πρώτου εξαμήνου του τρέχοντος έτους από τους ορκωτούς εκτιμητές ανεβάζοντας την αξία του ακινήτου σε 181,3 εκατ. ευρώ.

Η Καθαρή Αξία Ενεργητικού προ φόρων (Net Asset Value) ανήλθε σε €433,9 εκατ. (€5,57 ανά μετοχή).

Η μετοχή της εταιρείας παρουσιάζει πτώση της τάξης 16,5% σε σχέση με το κλείσιμο του έτους 2017, με τιμή μετοχής 5,76 στις 23/11/2018, ενώ ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου Αθηνών για την ίδια περίοδο παρουσιάζει πτώση 25,2%.

Ο δείκτης καθαρού δανεισμού προς την αξία του επενδυτικού χαρτοφυλακίου (Net Loan to Value) ανέρχεται στο 42,3. Τέλος, αξίζει να αναφερθεί ότι, με ημερομηνία αναφοράς 30/09/2018, η Εταιρεία είχε στη κατοχή της 1.866.007 ίδιες μετοχές που αντιπροσωπεύουν το 2,34% επί του συνόλου, με μεσοσταθμικό κόστος κτήσεως 3,87 ανά μετοχή.

Σημαντικά Γεγονότα

Ιδιαίτερα σημαντική θετική εξέλιξη για την εταιρεία αποτέλεσε η συμφωνία με το Οικουμενικό Πατριαρχείο, ιδιοκτήτη της έκτασης στην οποία έχει αναπτυχθεί και λειτουργεί το Εμπορικό Κέντρο «Mediterranean Cosmos», για την παράταση της σύμβασης μακροχρόνιας μίσθωσης της ως άνω έκτασης για 30 επιπλέον έτη, έως το 2065.

Τον περασμένο Αύγουστο έγινε η έναρξη των εργασιών για την ανάπτυξη της δυτικής πτέρυγας του κτηρίου του πρώην Διεθνούς Κέντρου Ραδιοτηλεόρασης εντός του οποίου λειτουργεί το «Golden Hall», με στόχο την ολοκλήρωση της επένδυσης πριν το τέλος του 2019. Ο προϋπολογισμός του έργου είναι 25 εκατ., ενώ ο σχεδιασμός προβλέπει η επένδυση αυτή να συμπληρώσει και να ενισχύσει το υφιστάμενο εμπορικό κέντρο «Golden Hall».

Αναφορικά με το έργο του Ελληνικού, όπως έχει ήδη αναφερθεί, εκδόθηκε το Προεδρικό Διάταγμα με το οποίο εγκρίθηκε το Σχέδιο Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης του Ελληνικού, ενώ είναι σε εξέλιξη, μεταξύ άλλων, η έγκριση των πολεοδομικών μελετών μέσω Κοινών Υπουργικών Αποφάσεων και η χορήγηση άδειας μέσω του διεθνούς δημόσιου διαγωνισμού που αφορά στο Ολοκληρωμένο Τουριστικό Συγκρότημα – Καζίνο, τα οποία αποτελούν προϋποθέσεις για την απόκτηση της «Ελληνικό Α.Ε.» και την έναρξη των εργασιών.

Πηγή: insider.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2019
Powered by Wisenet