Συνάντηση της Ένωσης Γονέων & Κηδεμόνων Δήμου Αμαρουσίου με την ΚΤ.ΥΠ.
Κοινωνία

Συνάντηση της Ένωσης Γονέων & Κηδεμόνων Δήμου Αμαρουσίου με την ΚΤ.ΥΠ.

Την Παρασκευή 30 Νοεμβρίου 2018 πραγματοποιήθηκε προγραμματισμένη συνάντηση του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Συλλόγων Γονέων & Κηδεμόνων Αμαρουσίου με τον διευθύνοντα σύμβουλο των Κτιριακών Υποδομών, Γιάννη Χαρωνίτη.

Θέμα της συνάντησης ήταν τα οξυμένα κτιριακά προβλήματα των σχολείων του Δήμου Αμαρουσίου.

Στη συνάντηση κλήθηκαν να παραστούν, με πρόσκληση της Ένωσης, εκπρόσωποι από όλους τους Συλλόγους Γονέων στα σχολεία των οποίων υπάρχουν ιδιαίτερα οξυμένα προβλήματα.

Από το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Συλλόγων Γονέων παραβρέθηκαν ο πρόεδρος, Βασίλης Μπούρας, η γενική γραμματέας, Λουΐζα Πάπαρου και ο ταμίας, Κώστας Νικολαΐδης.

Από τους Συλλόγους Γονέων παραβρέθηκαν ο κ. Γιάννης Γιαννέλας και η κ. Γιώτα Σφουντούρη από το 5ο Δημοτικό και το 13ο Νηπιαγωγείο και η κ. Δήμητρα Κωστάκη από το 16ο Δημοτικό και 10ο Νηπιαγωγείο.

Από την πλευρά των Κτιριακών Υποδομών, εκτός του διευθύνοντος συμβούλου, Γιάννη Χαρωνίτη, παραβρέθηκε και ο γενικός διευθυντής Έργων, Θεόδωρος Κυριαζόπουλος.

Η συζήτηση, όπως ήταν φυσικό, επικεντρώθηκε στα σχολεία εκείνα όπου οι κτιριακές συνθήκες δημιουργούν ασφυκτικές και αντιπαιδαγωγικές συνθήκες στη σχολική καθημερινότητα. Αυτά είναι τα: 10ο, 12ο, 13ο και 18ο Νηπιαγωγείο, 5ο, 11ο και 16ο Δημοτικό, το 8ο Γυμνάσιο, 6ο και 9ο Λύκειο.

Αναφέρθηκαν, επίσης, κτιριακά προβλήματα που χρονίζουν και αφορούν στο 10ο Δημοτικό και τα συστεγαζόμενα σχολεία του 2ου Γυμνασίου και 2ου Λυκείου.

Η συμβολή του διευθύνοντος συμβούλου στη «διαλεύκανση» του τοπίου γύρω από τη διαδικασία και το στάδιο που βρίσκονται πάγια αιτήματα του γονεϊκού κινήματος για την ανέγερση σχολικών μονάδων υπήρξε, όπως επισημαίνει η Ένωση, σημαντική.

Πιο συγκεκριμένα όπως ενημερωθήκαμε από τον κ Χαρωνίτη:

  • Η ανέγερση του κτηρίου του 11ου Δημοτικού και 12ου Νηπιαγωγείου βρίσκεται σε ώριμο στάδιο και μπορεί να ενταχθεί στο επόμενο χρηματοδοτικό πρόγραμμα το οποίο ζητήσαμε επιτακτικά.
  • Το 6ο Λύκειο μπορεί να έχει την ίδια τύχη αν εξασφαλισθεί από πλευράς δήμου, όπως έχει δεσμευθεί, η ομαλή προσωρινή μετεγκατάσταση του σχολείου σε άλλον χώρο.
  • Η κατασκευή του 18ου Νηπιαγωγείου θα μπορέσει να προχωρήσει, στον προαύλιο χώρο του 18ου Δημοτικού μόλις ολοκληρωθεί η δικαστική διαδικασία και ενταχθεί στην περιουσία της ΚΤ.ΥΠ.

Για τα υπόλοιπα σχολεία οι εκπρόσωποι των Κτιριακών Υποδομών δηλώσαν ότι δεν έχουν κανένα έγγραφο ή επίσημη ενημέρωση ότι ολοκληρώθηκαν οι προαπαιτούμενες ενέργειες από το Δήμο ώστε να προχωρήσει η ΚΤ.ΥΠ. τη διαδικασία ανέγερσης σχολείων.

Για την κατασκευή νέων κτηρίων για το 5ο Δημοτικό και 13ο Νηπιαγωγείο καθώς και το 16ο Δημοτικό και 10ο Νηπιαγωγείο, υπάρχουν, εδώ και πολλά χρόνια, οικόπεδα δεσμευμένα από τον Δήμο και χαρακτηρισμένα για την κατασκευή σχολείων, που όμως δεν έχουν αποζημιωθεί οι ιδιοκτήτες τους, ώστε να ολοκληρωθεί η απαλλοτρίωσή τους. «Είναι προφανής η ολιγωρία και οι ευθύνες της δημοτικής Αρχής σε αυτό τον τομέα» τονίζει η Ένωση και συμπληρώνει: «Καλούμε, λοιπόν, τον Δήμο, εν΄ όψει του προϋπολογισμού του 2019 και της κατάρτισης του Τεχνικού Προγράμματος του 2019, να προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες, για την απόκτηση απαλλοτρίωση των οικοπέδων, έτσι ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την έναρξη των διαδικασιών της κατασκευής των νέων σχολικών μονάδων».

Όσο αφορά την ανέγερση των δύο αιθουσών στην επέκταση του κτιρίου του 10ου Δημοτικού, η μελέτη των οποίων έχει πραγματοποιηθεί από εθελοντές γονείς του σχολείου και έχει σταματήσει λίγο πριν την ολοκλήρωσή της, ο γενικός διευθυντής Έργων δεσμεύτηκε να την εξετάσει.

Για το αίτημα κατασκευής αίθουσας πολλαπλών χρήσεων στο αδόμητο τμήμα του οικοπέδου του 2ου Γυμνασίου και 2ου Λυκείου, δεσμεύτηκε, όπως ενημερώνει η Ένωση, να εξετάσει το ιδιοκτησιακό καθεστώς, καθώς και την πιθανότητα ύπαρξης υπόλοιπου συντελεστή δόμησης.

Στη συζήτηση τέθηκε, επίσης, η αναγκαιότητα κατασκευής ανελκυστήρων, ειδικά στα κτήρια εκείνα που φοιτούν μαθητές και με κινητικά προβλήματα. Αντιλαμβανόμενοι την δυσκολία κατασκευής τους, προτείναμε την τοποθέτηση αναβατορίου σκάλας για ΑμεΑ, ως πιο οικονομική λύση, για την οποίο απαιτείται μόνο άδεια μικρής κλίμακας. Η πρόταση της Ένωσης αντιμετωπίστηκε θετικά από τους εκπροσώπους της ΚΤ.ΥΠ. Α.Ε.

Επιπλέον, ο διευθύνων σύμβουλος αποδέχθηκε πρόσκληση της Ένωσης να επισκεφθεί τα σχολεία του Δήμου με τα μεγαλύτερα προβλήματα για να αποκτήσει σαφή ιδίαν άποψη.

Η Ένωση επισημαίνει, επίσης:

Τέλος, παρόλο που επανειλημμένως και δημόσια έχουμε δηλώσει ότι θα συνδράμουμε τον Δήμο στη διεκδίκηση ανέγερσης νέων σχολείων προς οιονδήποτε κρατικό φορέα, μετά λύπης μας πληροφορηθήκαμε ότι την Τρίτη 4.12.2018 έχει προγραμματιστεί συνάντηση με πρωτοβουλία της δημοτικής Αρχής, εκπροσώπων του Δήμου Αμαρουσίου, κάποιων κατ΄ επιλογήν Συλλόγων Γονέων και διευθυντών με την ΚΤ.ΥΠ. Α.Ε., χωρίς να προσκληθεί η Ένωση Συλλόγων Γονέων Αμαρουσίου ως κατ΄ εξοχήν θεσμικός φορέας.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet