Ο πρόεδρος του ΣΠΑΠ στο ετήσιο τακτικό συνέδριο της ΚΕΔΕ
Αυτοδιοίκηση

Ο πρόεδρος του ΣΠΑΠ στο ετήσιο τακτικό συνέδριο της ΚΕΔΕ

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Δήμων για την Προστασία και Ανάπλαση (ΣΠΑΠ) και γενικός γραμματέας του Εποπτικού Συμβουλίου της ΚΕΔΕ, Βλάσσης Σιώμος, συμμετέχει στο ετήσιο τακτικό συνέδριο της ΚΕΔΕ που διεξάγεται στην Αθήνα, με κεντρικό σύνθημα «Η Ελλάδα ψηλά» και κύρια θεματολογία, τον «Κλεισθένη», τη συνταγματική μεταρρύθμιση και την αποκέντρωση στο νέο τοπίο που διαμορφώνεται.

Το Συνέδριο άνοιξε με ομιλία του ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ και δήμαρχος Αμαρουσίου, Γιώργος Πατούλης. Στην εισήγησή του πρόεδρος της ΚΕΔΕ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι αγνόησε και απαξίωσε την Αυτοδιοίκηση, εμμένοντας σε ιδεοληψίες και κομματικές σκοπιμότητες. Υποστήριξε δε, ότι «η κυβέρνηση κοροϊδεύει και αγνοεί την Αυτοδιοίκηση, παρά το γεγονός ότι το κράτος χρειάζεται αναδόμηση και προειδοποίησε ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση θα στείλει στις επόμενες εκλογές, ένα ηχηρό μήνυμα σε όσους απαξίωσαν την ίδια και τους πολίτες».

Ο πρόεδρος του ΣΠΑΠ και γενικός γραμματέας του Εποπτικού Συμβουλίου της ΚΕΔΕ, Βλάσσης Σιώμος, δήλωσε κατά τη διάρκεια των εργασιών του Συνεδρίου:

«Σε λίγο καιρό το νέο νομικό πλαίσιο του “Κλεισθένη” με βάση το οποίο θα κληθεί να λειτουργήσει η Αυτοδιοίκηση Α΄ και Β΄ βαθμού θα δημιουργήσει ένα νέο τοπίο στην Αυτοδιοίκηση πρωτόγνωρο για τα μέχρι σήμερα δεδομένα, ενώ παράλληλα αλλαγές αναμένονται και με την επικείμενη συνταγματική αναθεώρηση που επικεντρώνεται και σε θέματα που αφορούν την Αυτοδιοίκηση.

»Οι διευκρινήσεις και οι προτεινόμενες αλλαγές που πρότεινε ο υπουργός Εσωτερικών, Αλέξης Χαρίτσης, στον “Κλεισθένη Ι”, δεν ικανοποίησαν τους συμμετέχοντες συνέδρους, οι οποίοι ανέμεναν πιο τολμηρές αλλαγές.

»Κάτω από αυτό το πρίσμα οι θεσμικοί και κοινωνικοί φορείς της χώρας καλούμαστε να ενώσουμε τις δυνάμεις μας, ώστε να συμβάλλουμε δημιουργικά στην εθνική προσπάθεια για την αναπτυξιακή επανεκκίνηση και το θεσμικό εκσυγχρονισμό της χώρας, μέσα από ένα νέο μοντέλο οργάνωσης με ισχυρή Τοπική Αυτοδιοίκηση και Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση.

»Η ΚΕΔΕ διατυπώνει σήμερα, τη βασική της πρόταση για μία ριζική διοικητική μεταρρύθμιση στην Αυτοδιοίκηση, η οποία προσδιορίζεται από 10 βασικές κατευθύνσεις, οι οποίες προϋποθέτουν τη συναίνεση και τον ειλικρινή διάλογο μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων με τη συμμετοχή και της Αυτοδιοίκησης. Στόχος της ΚΕΔΕ είναι να προωθηθεί η τοπική δημοκρατία, η ανάπτυξη, η συμμετοχή των πολιτών, η αποκέντρωση πόρων και αρμοδιοτήτων προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση και η οικονομική και διοικητική της αυτοτέλεια, χωρίς τον ασφυκτικό έλεγχο του κράτους.

»Το μήνυμα του Συνεδρίου μας, “Η Ελλάδα ψηλά, με την Αυτοδιοίκηση Μπροστά”, εκφράζει την αισιοδοξία και την αυτοπεποίθησή μας για την Ελλάδα του μέλλοντος μας, αλλά και για τον πρωταγωνιστικό ρόλο που καλούμαστε να διαδραματίσουμε στην εθνική προσπάθεια να χτίσουμε την Ελλάδα από την αρχή».

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet