Ρ. Δούρου: Ο αγώνας κατά της διαφθοράς και της αδιαφάνειας μας αφορά όλους
Περιφέρεια Αττικής

Ρ. Δούρου: Ο αγώνας κατά της διαφθοράς και της αδιαφάνειας μας αφορά όλους

«Μετέχουμε στο ευρωπαϊκό μέτωπο υπέρ της χρηστής διοίκησης, υπέρ του πολίτη. Γιατί το θεωρούμε χρέος μας. Και γιατί θεωρούμε ότι είναι η απαραίτητη εγγύηση για ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης». Αυτά επισήμανε, μεταξύ άλλων, η περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου, κατά την έναρξη του 11ου Συνεδρίου της Διεθνούς Διαφάνειας Ελλάδας με τίτλο «“Καθαρές” Δημόσιες Συμβάσεις – Όχημα Βιώσιμης Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικής Οικονομίας», που πραγματοποιείται υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Αττικής και της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Αττική 2014-2020», στο Ίδρυμα Ευγενίδου.

Την περιφερειάρχη συνόδευε ο προϊστάμενος της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Ε.Π. της Περιφέρειας Αττικής, Δημήτρης Δρόσης.

Η Ρένα Δούρου, η οποία κήρυξε την έναρξη των εργασιών του Συνεδρίου με την πρόεδρο της Διεθνούς Διαφάνειας Ελλάδας (ΔΔ-Ε), Δρ. Άννα Δαμάσκου, υπογράμμισε ότι μεταξύ των άλλων πρωτοβουλιών, «επιλέξαμε να μετέχουμε, ως ο μόνος φορέας της ελληνικής Πολιτείας, στην πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Διεθνούς Διαφάνειας Ελλάδας για “καθαρές” δημόσιες συμβάσεις». «Η Περιφέρεια Αττικής είναι η μόνη που έχει υπογράψει το Σύμφωνο Ακεραιότητας. Ένα εργαλείο κατά της διαφθοράς. Υπέρ της διαφάνειας». «Όχι γιατί κάποιος από την Ευρωπαϊκή Ένωση μας το επέβαλλε. Αλλά γιατί εμείς το επιλέξαμε», συνέχισε η ίδια.

Ακολουθούν βασικά σημεία από την παρέμβαση της Ρένας Δούρου:

Από τον Σεπτέμβριο του 2014, που αναλάβαμε την ευθύνη της διοίκησης της μεγαλύτερης Περιφέρειας της χώρας και μίας από τις σπουδαιότερες της Ευρώπης, δίνουμε έναν διμέτωπο αγώνα. Αγώνα για τη βελτίωση της καθημερινότητας των συμπολιτών μας, που υφίστανται τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης και αγώνα για την αλλαγή του προτύπου εξουσίας.

Στο πλαίσιο αυτό έχουμε κάνει τη στρατηγική επιλογή αφ’ ενός του εκσυγχρονισμού – μία τόσο «ταλαιπωρημένη» λέξη – μέσω των νέων, ψηφιακών υπηρεσιών που εισαγάγαμε στην Περιφέρεια και αφ’ ετέρου της καταπολέμησης της γραφειοκρατίας και της διαφθοράς. Γιατί δεν θα βαρεθώ να λέω ότι συχνά η πρώτη είναι άλλοθι για τη δεύτερη.

Ας μην ξεχνάμε, στους δύστηνους καιρούς που βιώνουμε, με την επιστροφή των φωνών του μαύρου παρελθόντος που απειλούν ευθέως τη Δημοκρατία και τα κοινωνικά δικαιώματα, εντός και εκτός Ελλάδας, ότι Ευρωπαϊκή Ένωση δεν σημαίνει μόνο λάθος πολιτικές λιτότητας, μόνο δημοσιονομικές περικοπές. Σημαίνει ή οφείλει να σημαίνει και προστασία της διαφάνειας και καταπολέμηση της διαφθοράς και προστασία του περιβάλλοντος και προώθηση πολιτικών κυκλικής οικονομίας. Και η λίστα είναι μακρά.

Για τον λόγο αυτό εμείς επιλέξαμε το Σύμφωνο Ακεραιότητας. Επιλέξαμε μάλιστα να εφαρμόσουμε το νέο αυτό εργαλείο κατά της διαφθοράς και υπέρ της διαφανούς άσκησης διοίκησης σε ένα κορυφαίο έργο υποδομής. Το οποίο είναι από αυτά που οφείλαμε να είχαμε κάνει πολλές δεκαετίες πριν. Την κατασκευή δικτύου ομβρίων στις περιοχές των Δήμων Νίκαιας – Αγίου Ιωάννη Ρέντη και Μοσχάτου – Ταύρου. Ένα σημαντικό αντιπλημμυρικό έργο.

Υπενθυμίζεται ότι η Περιφέρεια Αττικής έχει υπογράψει με τη Διεθνή Διαφάνεια Ελλάδας (ΔΔ-Ε) Σύμφωνο Ακεραιότητας, με στόχο τη διασφάλιση των αρχών της διαφάνειας, της κοινωνικής λογοδοσίας και της αποτελεσματικότητας και την προάσπιση του δημόσιου συμφέροντος.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet