Γ. Πατούλης: Η συνταγματική αναθεώρηση είναι μία διαδικασία πάνω και πέρα από κόμματα
Αυτοδιοίκηση

Γ. Πατούλης: Η συνταγματική αναθεώρηση είναι μία διαδικασία πάνω και πέρα από κόμματα

Την ανάγκη να γίνει μία ουσιαστική διαβούλευση με υπευθυνότητα και ωριμότητα μεταξύ όλων των αρμόδιων φορέων με αφορμή την επικείμενη συνταγματική αναθεώρηση,  προκειμένου να μπει η χώρα σε αναπτυξιακή τροχιά, υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Γιώργος Πατούλης.

Κατά την ομιλία του στην εκδήλωση που διοργάνωσε το ΤΕΕ με θέμα «Συνταγματική Αναθεώρηση και Βιώσιμη Ανάπτυξη», παρουσία του προέδρου της Ν.Δ., Κυριάκου Μητσοτάκη, επισήμανε ότι «η μεγάλη πληγή στη χώρα δεν είναι ότι δεν υπάρχουν νόμοι αλλά ότι δεν τηρούνται και πρόσθεσε πως η συνταγματική αναθεώρηση είναι μία διαδικασία πάνω και πέρα από κόμματα». «Αφορά την καθημερινότητα των πολιτών και την αναπτυξιακή προοπτική της χώρας» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Την έναρξη των εργασιών της εκδήλωσης έκανε ο πρόεδρος του ΤΕΕ, Γ. Στασινός.

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ επικαλούμενος την εγγύτητα με την κοινωνία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α΄ Βαθμού καυτηρίασε την επιλογή της κυβέρνησης να μην υπάρχει εκπροσώπηση των Δήμων στη σχετική επιτροπή διαλόγου για τη συνταγματική αναθεώρηση σημειώνοντας: «Είναι απαράδεκτο που μας αγνόησαν. Πρόκειται για μία αντιδημοκρατική συμπεριφορά η οποία πρωτίστως προσβάλλει τους πολίτες».

Τρεις πυλώνες κλειδιά για τη διασφάλιση της Βιώσιμης Ανάπτυξης

Ο κ. Πατούλης τόνισε ότι η κοινωνία, η οικονομία και το περιβάλλον αποτελούν τους τρεις πυλώνες βιωσιμότητας και το κλειδί για να επιτευχθεί η ανάπτυξη.

Σε ότι αφορά τον κοινωνικό τομέα ανέφερε ότι υπάρχουν νόμοι που διασφαλίζουν την κοινωνική συνοχή ωστόσο υπογράμμισε πως το πρόβλημα είναι οι περιορισμένοι οικονομικοί πόροι. «Πώς θα χορηγήσεις σύνταξη όταν τα ασφαλιστικά ταμεία είναι άδεια; Πώς θα δώσεις υψηλούς μισθούς όταν δεν υπάρχει ταμειακό διαθέσιμο; Ας μείνουμε, λοιπόν, μακριά από εύκολες παροχολογίες και από τον αναθεωρητικό λαϊκισμό» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Απόλυτα αλληλένδετος με τον πρώτο πυλώνα είναι η οικονομία, όπως σημείωσε, τονίζοντας ότι σε αυτόν τον τομέα απαιτούνται σταθερότητα και προσέλκυση επενδύσεων.

Σε αυτή την προσπάθεια, τόνισε, σημαντική μπορεί να είναι η συμβολή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, με την προϋπόθεση να υπάρξει αποκέντρωση πόρων και αρμοδιοτήτων προς σ΄αυτή, μέσα από μία ριζική αλλαγή στο μοντέλο διάρθρωσης του κράτους.

«Έχει κατοχυρωθεί η δημοσιονομική και οικονομική αυτοτέλεια των ΟΤΑ με τη μεταφορά αντίστοιχων πόρων, αλλά η  «μεταρρύθμιση», έμεινε ημιτελής καθότι το κεντρικό κράτος ουδέποτε έδωσε τους αναγκαίους πόρους στους ΟΤΑ» ανέφερε και επανέλαβε τις πάγιες θέσεις της ΚΕΔΕ με στόχο την αναβάθμιση του θεσμού οι οποίες είναι οι εξής:

  • Η φορολογική αποκέντρωση, ώστε να απαλλαγούμε από την άμεση εξάρτηση μας από το κράτος.
  • Η κατοχύρωση του δικαιώματος να ζητείται υποχρεωτικά η άποψη των αιρετών εκπροσώπων της Αυτοδιοίκησης (ΚΕΔΕ- ΕΝΠΕ) στα νομοσχέδια που αφορούν θέματα των ΟΤΑ.
  • Η ρητή αναφορά στον νέο καταστατικό χάρτη της χώρας των αρχών της εγγύτητας και της επικουρικότητας.
«Παραμένουν στα χαρτιά τα προληπτικά μέτρα για το περιβάλλον»

Σε ότι αφορά τον τρίτο πυλώνα που αφορά το περιβάλλον ο κ. Πατούλης εστίασε στη σημασία διασφάλισης της προστασίας των πολιτών από φυσικές καταστροφές, αλλά και στη ριζική αντιμετώπιση της αυθαίρετης δόμησης.

«Πού είναι τα προληπτικά μέτρα για το περιβάλλον; Με ποια λογική η κυβέρνηση νομοθέτησε υπέρ της τακτοποίησης αυθαιρέτων με πόρους που υποτίθεται ότι πηγαίνουν στο πράσινο ταμείο για κοινωφελή έργα αλλά εμείς ως Αυτοδιοίκηση δεν έχουμε δει τίποτα; Τι συμβαίνει με τον πολεοδομικό και χωροταξικό σχεδιασμό, πότε θα ολοκληρωθεί η κατάρτιση των δασικών; Ως ΚΕΔΕ έχουμε επανειλημμένως εκφράσει τη βούληση μας να συνδράμουμε σε αυτό το δύσκολο αλλά αναγκαίο έργο» ανέφερε.

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ τόνισε ότι «ενόψει της επικείμενης συνταγματικής αναθεώρησης όλοι οι φορείς της κοινωνίας πρέπει να εισφέρουν τις απόψεις και την πολύτιμη εμπειρία τους, μέσα από έναν ουσιαστικό διάλογο».

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet